Jo, tak jsem se dnes stal majitelem tohoto duplikátoru (krásné jméno což?) No a zažil jsem s ní zajímavé odpoledne a večer, což by určitě mohlo někoho zajímat, třeba potenciální zájemce o koupi... ale budu rád když se vyjádříte k pár věcem, které mi nejsou zcela jasné.
Tak předně musím říct, že pálení 48x je uspokojivé jako máloco3 minuty máte garantovány a skutečně to odsejpá velice - člověk už se nemusí děsit nutnosti pálit třeba 50 CD najednou. V životě ovšem není nic zadarmo a zde to platí dokonale.
Hluk jsem čekal a po zkušenosti s Asus DVD-ROM mě zpočátku nepřekvapil... ale zato později. Jakmile se mechanika pořádně rozjede, je to fakt lux - na "volnoběh". Nedokážu si představit, že bych měl PC na stole před sebou. Jasně, ty 3 minuty to člověk vydrží, když jsem ale pálil třeba již dvacáté CD po sobě, tak jsem cítil, že to nemůžu ignorovat. Kupodivu pomohlo, když jsem vzal do ruky knížku a četl si. Člověk na ten hukot pak nějak zapomene, opravdu to funguje. Sice máte na čtení vždy jen ty 3 minuty, ale stačí to.
Dal jsem si HDD+DVD na jeden IDE a CD-RW na druhý IDE. Pálím, pálím - ale ouha: vše probíhá OK ale disk se nakonec tváří prázdný!!! No já myslel, že mě omejou, že podpálím Monimu, kde jsem to zakoupil... no zkusil jsem trochu pozměnit nastavení v Neru a kupodivu už to šlo. Fajn, říkal jsem si. A jel jsem, asi 40 CD jsem vysmahl v řadě, vše OK.
No pak že opět - pro jistotu - jedno vyzkouším. A ejhle - ten samý problém. Tak jsem všech těch 40 CD postupně dával do mechaniky - asi 8-10 jich bylo špatných. Prostě se tvářily jako prázdné, ale nebyly - byly na nich třeba vidět ty "drážky", když se nezapisovalo na celý disk. Přitom po spuštění opětovného zápisu se to opět tvářilo jako prázdný disk a zápis se rozjel znova!!! No strašný bug.
Ještě bych upřesnil, že šlo o klasické noname média za 7,- Kč. S předchozí 12x palírnou fakt problémy nedělaly... nop řekl bych, že to asi odpovídá, co by člověk chtěl za ty prachy, když jsem vše jel 48x.
No ale samozřejmě hloupá byla představa, že budu muset každé médium po vypálení kontrolovat?! A tak jsem zkoumal dál - předně jsem zapnul v Neru "zkoumání rychlosti". Podivnost! většina médií šla pouze 24x či dkonce 16x - fakt nevím, kde se tento údaj bere!!!
No posléze jsem se na to vykašlal a jel opět 48x - ovšem tentokrát bez surfování na netu a poslouchání muziky, jako předtím. A kupodivu se již žádné médium nezkazilo a vše se vypálilo za 3 minutky.
Nevím, jsem lama, ale napadá mě jedno - tento problém mohl být způsoben dílem médii (noname) a dílem také zátěží systému při pálení. Bez jakékoliv jiné činnosti v systému šlo vše OK.
Tudíž by mne zajímal Váš názor, zda je možné, že takto může být pálení ovlivněno - a zejména, jak je možné, že systém to zkažené médium nepovažuje za zkažené, ale za prázdné
No jak vidíte, na konci jsem se již oklepal a hlavně mě uklidnilo, že palička opravdu funguje a to poměrně ("") spolehlivě v tom smyslu, že stačí médium jen zkontrolovat. No samozřejmě lepší by to bylo bez kontroly
Celkově jsem s ní tedy spokojen - CD načítá obrovsky rychle a velmi rychle se otevírá. Dvířka jsou sice úplně "měkká" a nestabilní, ale funguje to. Takže jí můžu doporučit, ale zase říkám, že 48x pálení na noname médium je trochu adrenalinový sport, protože Vás nikdo neupozorní, že se celé CD pokazilo a pálí se klidně dál
Jo a ještě dotaz: zjistil jsem, že tento LiteOn umí "Disk at Once 96". Předtím jsem měl v Neru zvolené pouze "Disk at once". Je to nějaká zásadní volba??