Mám 2 disky WD6400AAKS 640GB. Rozdělení partition systémového disku je následující:
1. primární partition 19.53GB NTFS jsou WinXP
2. primární partition 47MB je /boot Ubuntu
třetí je logická partition a v ní je
3. 17,70GB systém a data Ubuntu
4. 1,84GB swap Ubuntu
5. 278,32GB NTFS (Hudba) je datová partition windows
6. 278,74GB NTFS (Dokumenty) je datová partition windows
Po poslední reinstalaci WinXP, která proběhla v pohodě, jsem po nějaké době chtěl obnovit Grub (winXP přepsaly MBR) z Ubuntu 9. Bohužel Ubuntu mi nenašlo žádnou partition na systémovém disku, což mne překvapilo (GParted byl na tom podobně).
Když jsem se pak podíval do Správce disků ve windows, nevěřil jsem vlastním očím. Windows mi zduplikovaly dvě datové partition windows (ty největší - Hudba a Dokumenty - viz přiložený obrázek). Jedná se o Volné místo vlevo od partition E: a pak úplně vpravo od partition D: Nepřiřazeno.
Stáhnul jsem si diagnostický program od WD (Data Lifeguard Diagnostic for Windows) a ten mi ve windows hlásí správnou kapacitu disku a žádné problémy, SMART je OK. Disk normálně funguje a má plný výkon. Disky 0 a 1 jsou stejné, liší se jen verzí firmwaru. Odebrání řadiče disků a jeho rekonfigurace nepomohla, ovladače jsou nejnovější.
Netuší někdo, jak k tomu mohlo dojít? Disk se mi samozřejmě nenafouknul (ikdyž by to špatné nebylo). Rád bych Ubuntu používal, avšak bojím se zapsat cokoliv na disk, kde podle Ubuntu není žádná partition. Napadá vás něco?