Ahoj, resim velmi zajimavy problem. Stalo se toto:
Pred nejakou dobou zacaly u desky ASUS P4C800-E zlobit SATA knektory, nezavisle na tom, jaky disk byl pripojeny. Rozhodl jsem se resit to updatem BIOSu. Po teto procedure se zacal projevovat tento zasadni problem. Pokud byl v PC jen jeden disk (IDE), system (XP) bezel, ovsem pokud jsem pripojil jakykoliv jiny disk (SATA, IDE, integrovany radic, pridavny radic), system se pri startu odporoucel s modrou obrazovkou a chybou 0x0000007B. A navic od te doby zacal pri startu pc vypisovat hlasku typu "nenalezen boot disk, vlozte ho...", kterou ovsem stacilo odklepnout a boot pokracoval. Cviceni s nastavenim disku, biosu apod nepomohlo. Vyreseno formatem C:, clear CMOS a reinstalaci widnows.
Dobre, ale tim to neskoncilo, nebot uplne stejny problem se projevil na vedlejsim pocitaci, kde je deska MSI K8T-Neo2, OS taky XP. Zde je system nainstalovan na SATA disku a projevy zavady jsou stejne (pripojim libovolny druhy disk -> boot fail). Nechce se mi reinstalovat win, radeji bych tomu prisel na kloub.
Jedina spojnice mezi temito dvema PC byl jeden SATA disk Seagate. Prave po jeho pripojeni do druheho PC se ta chyba zacala projevovat. Tenhle Seagate byl puvodne v prvnim PC, pak nejak zlobil (vrzal), byl odpojen a PC fungoval celkem dobre az do onoho updatu BIOSu.
Je mozne aby pripojeni jednoho (mozna defektniho) disku takovymhle zpusobem rozhodilo system a asi i BIOS?
Ovladace radicu a BIOSy jsou na obou deskach nejnovejsi (ted uz).
Disk mi tu lezi na stole a premyslim, co s nim
Dobra detektivka, ne? Napada vas k tomu neco?
Honza