Přeji Vám dobrý den,
ikdyž to sem asi nepatří, obracím se na Vás o odbornou radu - názor, na vybranou sestavu PC (uvedenou na konci). Budu stručný: Rád bych si pořídil kvalitní a výkonné PC (nechal sestavit dle vybraných komponentů), pro práci s tvorbou hudby (jsem muzikant amatér - tzv. malé domácí hudební studio v PC - Cubase apod.) a zároveň pro práci s videem, grafikou, a aby byl PC multimediální, případně propojení se stáv.domácím hi-fi zařízením, pokud to půjde, a rád bych aby to PC aspoň rok dva drželo krok s dobou (aspoň softwarově) nebo bylo v jeho závěsu, a zároveň bez přetaktovávání spolehlivě a rychle fungovalo. Samozřejmě pořád pro mne v dostupné finanční rovině cca 75 tis. Kč (I.etapa), kde bych hned v další etapách dokupoval další komponenty jako DVD RW, zvukovou kartu Creative Labs Audigy 2 Platinum eX atd.
Předem jsem zvažoval jaký procesor, po okoukaných názorech jsem se přiklonil k Intelu - Pentium 4, který se prý víc používá při práci s hudbou a videem. Procesory pro technologii hyper-threading mne lákají, ale budou asi letos dost drahé, dám na doporučení (třeba půjde v budoucnu jen zaměnit procesor na stáv.desce). Jinak mne zaujala v časopis.testech vítězná zakl.deska GIGABYTE s čipem Granite Bay (prý není k sehnání), která ale podporuje pouze "pomalé" paměti, ale zato dual-channel (min. 2 x 512 MB na 266 MHz, bylo by lepší třeba 333 MHz a více - s čipem Springdale, Canterwood ??). Dále bych rád HDD už Serial ATA 2x 120 GB (Od Seagate jsou prý spolehlivé a velmi tiché, ale nejsou teď na trhu). Vybrat dokonalý monitor je těžké, rád bych už LCD min. 17" a nejvíce 19", rychlé a s DVI vstupy, zatím mne zaujal nejnovější velmi rychlý Sharp, zajimavý Belinea nebo nový rychlík CML174SXW firmy Hitachi, v návrhu je spolehlivý, ale pomalejší Viewsonic (ale nemá DVI vstup). Klávesnice i s myší už bych rád bezdrátové. Další komponety v I.etapě jen kvalitní grafickou kartu (zde nemám odhad, karty Triplex jsou prý kvalitní a dostatečně výkonné), značkovou mechaniku CDRW, a až v další etapě DVDRW, a high-end zvukovou kartu (proto až v druhé etapě), kde bych chtěl pořídit dokonalou Creative Labs Audigy 2 Platinum eX, která teprve přijde na trh. Další věci jako satelit.TV kartu, modem, grafickou desku - tablet atd. výhledově.
Mockrát Vám předem děkuji za názory a rady, jestli vybraná sestava pro výše uvedené požadavky je vhodná, jestli zde nebudou nějaké zásadní nedostatky, kompaktibilita apod. Jiří![]()
Komponenty Popis
Základní deska GIGABYTE GB 8INXP Intel E7205 Granite Bay Dual DDR
Procesor Pentium 4 2,67GHz / 533 BOX
Paměť INFINEON DIMM DDR 512MB 266MHz CL2
INFINEON DIMM DDR 512MB 266MHz CL2
Grafická karta TRIPLEX G4 Ti4200 128MB DDR 8xAGP VIVO
Pevný disk SEAGATE Barracuda V Plus ST 3120023AS / 120GB, 7200ot.,Seriál ATA
SEAGATE Barracuda V Plus ST 3120023AS / 120GB, 7200ot.,Seriál ATA
Mechanika CDR, CDRW PLEXTOR CDRW 48x24x48
Mechanika FDD TEAC Floppy Drive 3,5" 1,44MB
Skříň MODECOM Winner
Zdroj SUNTEK 350W tichý zdroj
Klávesnice + Myš LOGITECH Cordless Desktop Navigator CZ (prý je nespolehlivá)
Monitor ViewSonic VG 800, LCD 18", 25 ms, 600:1, 160°, 250 cd/m2
(jen orientačně)
Chladič CPU ? zatím dodávaný s procesorem