Výsledky 1 až 23 z 23

Téma: nastavení openwrt firmwaru na Linksys wrt54G?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní nastavení openwrt firmwaru na Linksys wrt54G?

Ahoj,
    mám problém s APčkem Linksys WRT54G. Nevím, jestli ten problém je ve mně nebo v tom AP.

Dostal jsem od poskytovatele netu IP, masku, bránu a dns. Tyhle parametry jsem na linksyse nastavil, nasměroval anténu (kupovaná včetně kabelu na míru- žádný bastl) a nic.

To samé jsem ze stejného místa zkoušel s mým ntb a pcmcia wifi edimax (ta nejlevnější bez ext. antény) a stejným nastavením a signál jsem našel, připojil a projel pár web stránek.

Je v nastavení toho Linksyse nějaký jiný fígl, nebo je na reklamačku?
    dík za rady, páč už z toho 2 týdny "květu" a bez netu to nejde...

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

hmm, davas ponekud malo informaci, predevsim je treba ho mit v rezimu klient, coz jaksi s defaultnim firmwarem pokud vim neumi => musis ho nejdriv flashnout.
    Navic nastaveni IP nema s WiFi absolutne nic spolecnyho. Predevsim potrebujes znat ssid + pripadne wep a dalsi veci. Jinak wl scan + wl scanresults v konzoli ti najde dostupny APcka.

Muzu doporucit openWRT.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    hmm, davas ponekud malo informaci, predevsim je treba ho mit v rezimu klient, coz jaksi s defaultnim firmwarem pokud vim neumi => musis ho nejdriv flashnout.
    Navic nastaveni IP nema s WiFi absolutne nic spolecnyho. Predevsim potrebujes znat ssid + pripadne wep a dalsi veci. Jinak wl scan + wl scanresults v konzoli ti najde dostupny APcka.

Muzu doporucit openWRT.
    Jak to, že to neumí režim klient Myslel jsem že je to na to dělaný. Kde seženu správný firmware a jak ho přepnu do režimu klient?

Omlouvám se za lamerské dotazy a díky

Vliv
    300

Standardní

, vis co se rika, jeden myslel az vymyslel ... , druhej nemyslel a slap do nej .

Dyk sem psal, openwrt, jakpa by se ten web asi tak moh menovat. Navod tam najdes, samo EN. Nastavuje se to z konzole => zadny webovy rozhrani, bud telnet nebo lepe ssh, proste klasickej tux. Vsechno je podrobne popsany ve wiki.

BTW: zrikam se zodpovednosti za to kdyz neco podelas a nepude ti to vubec.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Pokud muzu doporucit na klient-bridge rezim tak i posledni DD-WRT 23b podle ohlasu neni spatny.

Standardní

web se našel, ale informací hodně a možností to posrat ještě víc.

Je možnosti rozchodit ten klient mode i s orig. firmwarem při zachování správy přes web?
    S linuxem neumín

edit:

našel jsem tuhle stránku http://media.weblogsinc.com/common/v...clientmode.htm

kde je navod na nastavení firmwaru pro režim klient a to i přes web. Bohužel ten firmware už nejde stáhnout, resp. ho nikde nenacházím
    Je to Alchemy-V1.0.bin

víte o tom něco?

Vliv
    300

Standardní

Vime neco malo, ten firmware uz ma urcite podstatne novsi verzi, tohle bude nejaka predpotopni, zkus se poohlednout jinde. Jinak flash openwrt(a cehokoli jinyho) provedes tak, ze uplne normalne ve webovym rozhrani vyberes update (nekde to tam je) a vyberes image. Ty ostatni postupy normalne netreba. Zbytek uz opravdu neni problem, pokud nechces nejaky specialni veci tak nastavis jen par promennych pomoci nvram.

Tech firmwaru existuje cela rada, budes se muset smirit s tim, ze narozdil od widli tu neni jedina spravna volba .

U openwrt defaultne bezi telnet na tom switchi (=> ne na wan a wifi), u poslednich revizi myslim i ssh. IP adresu to ma pokud se pamatuju 192.168.1.1. na to se pripojis, nastavis co treba (nvram set promena=xyz + finalni nvram commit), restartnes to (reboot) a normalne ti to pobezi (v bridge rezimu, pokud to nezmenis => WiFi + switch = jedna sit, na wan to routuje).

Jop a proc openwrt ? protoze ma asi nejlepsi zakladnu, vyvyji se, je do toho spousta predkompilovanejch balicku ... .

Pokud se na to necejtis sam, dohodni si to s nekym kdo aspon trocha umi s cmd line + vi(jo, je to ten divne se ovladajici editor, je soucasti firmware).

Standardní

Vime neco malo, ten firmware uz ma urcite podstatne novsi verzi, tohle bude nejaka predpotopni, zkus se poohlednout jinde. Jinak flash openwrt(a cehokoli jinyho) provedes tak, ze uplne normalne ve webovym rozhrani vyberes update (nekde to tam je) a vyberes image. Ty ostatni postupy normalne netreba. Zbytek uz opravdu neni problem, pokud nechces nejaky specialni veci tak nastavis jen par promennych pomoci nvram.

Tech firmwaru existuje cela rada, budes se muset smirit s tim, ze narozdil od widli tu neni jedina spravna volba .

U openwrt defaultne bezi telnet na tom switchi (=> ne na wan a wifi), u poslednich revizi myslim i ssh. IP adresu to ma pokud se pamatuju 192.168.1.1. na to se pripojis, nastavis co treba (nvram set promena=xyz + finalni nvram commit), restartnes to (reboot) a normalne ti to pobezi (v bridge rezimu, pokud to nezmenis => WiFi + switch = jedna sit, na wan to routuje).

Jop a proc openwrt ? protoze ma asi nejlepsi zakladnu, vyvyji se, je do toho spousta predkompilovanejch balicku ... .

Pokud se na to necejtis sam, dohodni si to s nekym kdo aspon trocha umi s cmd line + vi(jo, je to ten divne se ovladajici editor, je soucasti firmware).
    díky za informace.
    V těchle věcech jsem se nikdy nerejpal a celá ta věc je na mě dost silný kafe. I když pokud se nepletu, tak jedinou věc, kterou můžu posrat je to flashování. Jakmile nahraju openwrt firmware, tak to už můžu max. blbě nastavit, což už je jedno, když to nemůžu nastavit vůbec.

Našel by se někdo z Prahy, kdo by byl ochoten mi s tím pomoct? Nahrál, nastavil, stručně osvětlil. Nechtěl bych to zadarmo...

Standardní

takže pokud jsem to dobře pochopil, tak openwrt firmware (stáhnul jsem openwrt-wrt54g-jffs2.bin) nahraju ještě klasicky přes web rozhraní a pak se přes telnet připojím k tomu switchy a přes příkazy nastavím věci, který potřebuju.

Vliv
    300

Standardní

Jo, pochopils to spravne.

Standardní

včera jsem natáhnul ten openwrt a zkoušel to nastavit přes telnet příkazy. Seděl u mě i jeden FELák, ale stejně mi to nějak nefakčí. Resp. mám pár nejasností, tak jestli mi je pomůžete osvětlit, budu rád.

1. označení sítě: Lan - to je jasný; nejasný je wifi a WAN, co je vnitřní síť toho routeru a co je síť, přes kterou se připojuju k jinému AP a čerpám přes něj konektivitu?

2. kamarád mi ještě poslal nějaký firmware, který umí režim klient a správu lze dělat přes web. Chtěl jsem ho nahrát, ale zase jsem se zasekl.
    Na openwrt.org píšou, že nový firmware se dá nahrát už jen přes tftp příkazem: tftp -i 192.168.1.1 PUT jmeno.bin
    síť není přes dhcp a pouštím to přesně při zapnutí linksyse, ale prostě to nejde, napíše to, že vypršel časový limit. Kde dělám chybu?
    V jakým adresáři musí být uložen ten soubor jmeno.bin?
    Taky jsem zkoušel možnost, že jsem k němu napsal cestu.

dík

Vliv
    300

Standardní

Nech tam openwrt, nastavime to nako .

Pocitam ze se minimalne umis pripojit pres ten telnet.

takze si na openwrt wiki najdi "nvram"
    http://openwrt.org/OpenWrtNVRAM?highlight=%28nvram%29

Tady nejdes vse co potrebujes.

LAN = switch (ty 4 porty)
    WAN = ten samostanej port
    WiFi = dva pendreky

Nejdriv se pokusime rozchodit WiFi a pripojit se na AP (4. Wireless Configuration).

nvram set ... (... misto toho nasledujici parametry)

wl0_mode=sta (nastavime ze to bude stanice)
    wl0_infra=1 (ze to nebude p2p, ale client server infrastruktura)
    wl0_ssid=nejaky_ssid_tvyho_AP (sem das proste nazev AP, to bys mel znat)

a ve finale nvram commit

Uz ted by se ti to po restartu melo asociovat s APckem, pokud je otevreny. Pokud ne, budou te zajimat jeste WPA nebo WEP parametry.

jinak pokud chces muzes tam instalnout orig tool wl, nevim jakej je aktualni stav toho co dodava komunita hlavne co se tejce scanovani. Je tam ipkg - nastroj na instalovani balicku, ale to predpoklada ze se z toho uz dostanes na net nebo nekam kde je mas.

Standardne je to bridge mezi WiFi a switchem => IP adresu das az svymu kompu, ne ty krabce a komp pripojis na switch. Muzes to prehodit na routovani, ale to nema smysl pokud tam nebudes pripojovat vic kompu.

jinak k flashovani, musis nejdriv povolit nvram set boot_wait=on, pak to pri bootu par vterin ceka. Je na to takovej scriptik .

Kód:
    #! /bin/sh

##############
    ## Original-Linksys-Firmware flashen
    ##############

DELAY=0.5

until fping -q -c1 192.168.1.1 > /dev/null 2>&1 ; do sleep $DELAY ; echo -n "." ; done
    echo ""

## eigene Firmware hochladen

echo -n "lade Linksys-Firmware hoch..."

tftp 192.168.1.1 <<EOF
    binary
    rexmt 1
    trace
    put openwrt-g-code.bin
    quit
    EOF > /dev/null 2>&1

&#91; $? != 0 &#93; && &#123;
            echo -e '\nFehler beim Upload der Firmware!'
            exit 1
    &#125;
    echo "OK"

echo "Update erfolgreich abgeschlossen, die Linksys-Firmware wurde aufgespielt. &#58;-&#41;"
    Ten pustis a restartnes wrtcko. Pocitam ze nazev flashovanyho souboru uz si upravis.

Standardní

díky za vyčerpávající odpověd, já jsem včera v podstatě zkoušel všechny ty příkazy o kterých se zmiňuješ, před flashem jsem zkoušel nastavit i to "bootwait=on", nicméně asi blbě

Nejdřív jsem asi měl asi napsat, že se chci připojit k ap, kde není wep, je tam kontrola dle mac(musím ji přepsat)+mám svoji ip, danou masku, bránu a dns, za linksysem bude víc kompů (i další switch), o rychlost ani tak moc nejde, hlavně aby to chodilo.
    Takže ip bude vázána na ten linksys.

Ještě bych měl asi napsat, že ten dřív to chodilo takhle: venkovní sít->plechovka->ovislink 1120 (nejsem si úplně jist)->přes RJ45 do linksyse (port internet), nastavení ip, masky, brány a dns bylo na linksysu, lan byla na dhcp. Dále ještě do switche a pak pár PC. Tahle sestava fungovala. Pak si ovšem kamarád tu plechovku s ovislinkem odvezl...

Standardní

jinak ten postup, co jsi napsal, tak nějak chápu, tu stránku jsem si uložil a pořádně si ji pročtu, zkusím a uvidím.
    Tedka musím zase do školy, večer budu pokračovat.
    Bohužel je dost blbý, že když člověk ladí připojení na net, tak nemůže z toho netu čerpat

Jo ještě jendu otázku: Jak poznám, že se to asociuje s AP? je na to nějaký příkaz? Doufám, že je na té stránce. Já jsem zkoušel IWconfig eth1 a to nefungovalo

ještě jedno díky

Vliv
    300

Standardní

Zkus iwconfig.

Standardní

Tak, manuály jsem jakž takž nastudoval, ale výsledek nic moc.

jednou se mi tu síť už podařilo najít, ted už ale ani to ne. Nevím co dělám blbě.

Poslal jsem tuhle posloupnost příkazů:

nvram set ...

lan_ifname=vlan0
    unset lan_ifnames /odstranění mostu mezi wifi a lan
    lan_proto=static
    lan_ipaddr=192.168.1.1
    lan_netmask=255.255.255.0
    wifi_ifname=eth1
    wifi_proto=static
    wifi_ipaddr=xyz
    wifi_netmask=xyz
    wifi_gateway=xyz
    wifi_dns=xyz /xyz - adresy od poskytovatele
    wl0_antdiv=0 /nastavení používání hlavní antény
    wl0_mode=sta /klient mód
    wl0_infra=1 /infrastucture mód
    wl0_ssid=xxxxx /ssid poskytovatele
    wl0_hwaddr=xxxxx /změnil jsem mac adresu linksysu (na ap je kontrola dle jiné mac)
    wl0_channel=13
    nvram commit
    reboot

pak jsem zkoušel iwconfig eth1
    jednou mi to tu síť našlo, pak jsem něco změnil a už ne. Já vím, jsem debil, že už nevím, co jsem měnil

1.Co dělám blbě? Resp. nastavil jsem všechno?

2. Pokud tu sít najdu, jak se k té síty připojím? Není to příkaz "wl0 join xxx"?

3. pořád mi nejde flashnout jiný firmaware (kromě jiného jsem to taky zkoušel). Bootování jsem prodloužil - na příkaz nvram get boot_wait odepsalo "on", takže v tom snad problém není.
    Vypnu ap ze zásuvky a když ho zapnu, tak zpustím příkaz:
    tftp -i 192.168.1.1 PUT mojejmeno.bin

nic se neděje a asi po 20s napíše: vypršel časový limit
    Kde dělám chybu

díky za pomoc

Vliv
    300

Standardní

Takze predne, neni tftp jako tftp, ne s kazdym to jde. Dale viz ten scritp, tohle urcite fungovat nebude. (to je k flashovani), navic ne kazdej firm de flashnout takhle, mozna bude treba pouzit mtd (viz dokumentace).

wl scan + wl scanresults (pokud tam wl mas) ti najde APcka v dosahu. wj join ssid se pripoji na AP. Pokud tam wl nemas, tak si ho doinstal (sosni si balicek a pomoci ipkg ho nainstaluj).

Nastavovat wl0_channel=13 je nanic, kdyz to je klient, tak to ignoruje.

Standardní

Takze predne, neni tftp jako tftp, ne s kazdym to jde. Dale viz ten scritp, tohle urcite fungovat nebude. (to je k flashovani), navic ne kazdej firm de flashnout takhle, mozna bude treba pouzit mtd (viz dokumentace).

wl scan + wl scanresults (pokud tam wl mas) ti najde APcka v dosahu. wj join ssid se pripoji na AP. Pokud tam wl nemas, tak si ho doinstal (sosni si balicek a pomoci ipkg ho nainstaluj).

Nastavovat wl0_channel=13 je nanic, kdyz to je klient, tak to ignoruje.
    no takže, našel jsem síť, z netu stáhnul ten balíček (přes to ipkg, jak si psal) na to wl scan. oscanoval sítě, připojil. Zatím ok. Připojení teda asi funguje )
    jenže ze svýho kompu nic nepingnu, takže je ještě chyba někde v dalším nastavení.

Chtěl bych to mít nastaveno jako router, přičemž na lan bych přiděloval statické ip adresy.

nastavil jsem to takhle:
    lan_ifname=vlan0
    unset lan_ifnames /odstranění mostu mezi wifi a lan
    lan_proto=static
    lan_ipaddr=192.168.1.1
    lan_netmask=255.255.255.0

co ještě potřebuju k tomu, aby mi to routovalo z wifi na lan?

Další věc, když bych chtěl flashnout nové firmware
    : 1.z jakýho adresáře se flashuje ten firmware? Hlasí mi to, že z toho souboru nejde číst.
    2. příkaz mtd... vyžaduje firmware s příponou .trx, jak na něj? Vím, že na fóru psali nějakej příkaz dd... něco, ale kam se ten příkaz zadává? Už jsem ho totiž neúspěšně zkoušel.

Vliv
    300

Standardní

ten firmware si sosnes trebas do /tmp (= do pameti wrtcka).

Predne se podivej estli pingnes na AP (pripadne nekam dal) z wrtcka, ping by tam bejt mel. Dale me zajima, estli mas na WRTcku verejnou IP (myslim tu na WiFi), pokud jo a pokud ti ISP neda dalsi (jako ze neda) tak musis nastavit NAT => nejlip kdyz sem postnes vypis
    "iptables -nvL" + "iptables -t nat -nvL", alternativne lepe "cat /etc/init.d/S45firewall" (proste do postu, nejlip mezi tagy code vloz co ti to vypise).

Pokud bys mel IP privatni, tak by lepsi cesta byla dokopat ISP aby ti naroutoval dejme tomu 8 nebo 16 ipcek.

Edit: jo, a este bys sem moh postnout co vypise "route".

Standardní

dík, donesl jsem ap do školy (kde mám net), zkouším se na něj připojit a nic. Ping 192.168.1.1 nic

Nechápu, co se děje, včera večer bez problému

dá se nějak nastavit něco jako Factory defaults?

edit: pomohl restart compu, nechápu

přiznám se, že se spíš snažím o to, flashnout firmware od DD-WRT, podporuje režim klient a má správu přes web. Je to pro mě asi nejschůdnější cesta.
    Ovšem narazil jsem na problém, jak dostat ten firmware do /tmp, jde to sice příkazem wget, ale jenom z netu přes http nebo ftp. Jenže, když člověk nemá připojení k netu, tak je to hezký...
    Tady ve škole je wifina přes dhcp, ale pak se ve woknech musíme přihlásit, takže to asi nerozběhám.
    Existuje jiný příkaz, kterým to normálně zkopíruju z mého disku?

Vliv
    300

Standardní

ne, jina cesta neni, protoze musis prepsat nejen to co normalne vidis jako soucast filesystemu.

Standardní

ne, jina cesta neni, protoze musis prepsat nejen to co normalne vidis jako soucast filesystemu.
    hm, tak to je docela blbý

Co teda s tím? Na net se dostanu tak max doma přes modem, ve škole (momentálně) a pak v Praze na pokoji (jestli někdy půjde ten linksys.

Ve škole máme wifinu, dhcp, ale po spuštění prohlížeče naskočí okno, přes který se musíme přihlásit (fakultní nick a heslo).
    Šlo by nastavit můj ntb a ten linksys tak, aby to přes můj ntb stáhnul? Mně se to zdá teda docela utopie

Jestliže si ten linksys (u mě na pokoji) dokázal stáhnout přes ipkg balíček (wlscan), tak si dokáže stáhnout i ten firmware? Jestli jo, tak je to asi jediná skulinka v řešení tohodle problému, protože openwrt je na mě přeci jenom jiná liga...

Standardní

tak problém vyřešen, nahrál jsem dd-firmware a během 10 minut to chodilo.

Díky Jezevci za tu trpělivost

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání