Výsledky 1 až 8 z 8

Téma: Zkusenosti se SOLTEK_em K890Pro-939

Standardní Zkusenosti se SOLTEK_em K890Pro-939

Tak panove,jakkoliv jsem naruzivy zastance chipsetu firmy VIA - v podani Solteku asi budu muset zmenit nazor.3Ks techto boardu jsem zakoupil do nasi firmy plesajic nad slusnym OC (jen na zkousku) a stabilitou (profik samozrejme nenasadi OC komp do firmy),ale hlavne proto ,ze ma jako jedina deska dostupna v nasich koncinach radic Promise 579 s jejichz cipy jsem byl vzdy spokojen uz za dob prvnich ATA66 radicu,kdy na jizni mustek VIA691 az 694 se opravdu nedalo spolehnout.Jake vsak bylo moje prekvapeni,kdyz jsem zjistil,ze se Promise neda vubec pouzit. Po instalaci WXP bylo vse O.K. az do chvile nez jsem nainstaloval drivery pro GF6600GT (MSI) a SB Audigy2.Po kazdem restartu PC neustale obnovuje registry,nektere programy se vubec nespusti - katastrofa vsak prijde az po defragmentaci disku - PC pri dalsim restartu vubec nenabutuje (fuj to je slovo).Neponuze nic-kdyz reknu ze nic tak myslim opravdu nic - marnost nad marnost.Zkousel jsem vsechny mozne biosy (T1.0 az T1.4),nastaveni a aktivace raidu 1+0,nebo SATA150 nepomuze.Zkratka s Maxtorem DP10 SATA NCQ stale stejne.I nasadil jsem osvedceny kalibr WD PATA 133 ,zapojil na Promise - a opet stejny vysledek.Pokud jsem vsak prepnul kabely na VIA radic - razem bylo vse O.K.Vsechny 3 desky se chovaji stejne,takze to neni vada kusu.Takze prepnout jumper na disable - a jede se dal - 5-ti kilo pridane hodnoty v PR.... Dalsi prekvapeni cekalo pri bootu z CD/DVD - utility z Hiren's boot CD 6 i 7 neznaji mys (i kdyz je driver v DOSu nainstalovan), po instalaci DOSu na C:\ (pro pripad ztroskotani) tuhne Volkov Commander na podpore LFN (dlouhych nazvu soboru) a mys stale nikde. Nakonec je mys v objevena pri biosu T1.1 a T1.2 - zde vsak nejdou z boot CD spustit zalohovaci (Drive Image) a testovaci utility (PowerMAX....) Vsude jinde jdou.
    Pri zkousce instalace W98SE a WME "zatkne" GF6600GT preruseni 0 (hlavni systemove preruseni) a nepomuze ani "svecena" to nejak upravit aby se daly nainstalovat drivery - proste NELZE (vyhrazeni prostredku v biosu ani ve WIN9x nepomuze,vypnuti ACPI taky ne) - takze nepouzitelne- tyto OS zkratka nejdou vubec pouzit v kombinaci s GF6600GT od MSI.S ATInou X700Pro bylo vse v poradku.Nakonec zkousim OCing - Winchester 3000 - nasobic=4,HTT=400 (2x),DRAM=133MHz - zkouska max. FSB desky - dotazeno na 300MHz bez problemu.Vracim vse do normalu a nastavuji FSB 250MHz,nasobic=9, DRAM=166 (Fcpu/11) a HTT na 800 (4x).Prime95 po 35min zacina chybovat.FSB=245MHz vse je O.K. rock stable - dost slaba naplast na vsechny problemy. At vsak nastavim casovani pameti na co chci ,CPU-Z si stale vede svou - zadna zmena - vzdycky si to stejne board veme z SPD.BTW DRAM byly Kingston 400 2,5 3 3 7 a chladic Zalman CNP7000-Cu .Takze moje doporuceni na zaver: Pokud chcete mermo moci KT890 vemte ABIT nebo ASUS (Gigabyte taky neni zadna hitparada - v biosu se skoro neda nic nastavit).Uz nikdy vice Soltek!!!

HOWG!!!

P.S. Byl jsem tak NASR..... ze jsem si musel ulevit - sorry za ty spisy Palackeho!!!

Senior Member Avatar uživatele svaca
    Věk
    48
    Vliv
    307

Standardní

Tenhle nesmysl ma znamenat co ((((((((((((

Je milion duvodu, co tam mohlo byt za chybu a nemusel to byt Soltek ...
    Ja je delam porad a nenarazil jsem na problem ....

Jen napr. : ten promise radic, samozrejme NENI zamkly ....
    Atari Falcon030,Phantom accelerator,CT63@MC68060@75Mhz,256 MB TT-RAM,14MB STRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0
    Atari 1040 STe - game machine :-)
    Atari 800XE - game machine also :-)
    MacBook Pro Unibody v5,3 2.66GHz, 8GB DDR3, 9600MGT, Snow Leopard
    PlayStation 3 40GB + XFPS RATE UP adapter

Standardní

Pokud tohle vazeny kolego povazujete za nesmysl,pak jste vubec to o cem pisu nemohl proverovat .Pokud tuto desku pouzivate s radicem VIA pak samozrejme krome te mysi a bootu z CD do DOSu problem neni.Ale zkuste si pripojit disk na Promise uvidite vo co GO!!! Nevim co myslite tim zamcenim,ale predesilam,ze vsechny zkousky (krome OCingu) probihaly pri naprosto standardnich podminkach - bios na default. Po 15-ti letech praxe systemaka vzdy nejdriv hledam chybu u sebe a potom teprve jinde.

Věk
    48
    Vliv
    307

Standardní

Myslel jsem tim, ze pri OC, neni ten promise zamknuty, ale to je ted jedno, kdyz rikate, ze jste OC nepouzil ...

Paklize jste tedy testoval tri desky, a prisel jste na stejny problem, tak to tady muzou byt dve reseni:

1. Soltek vs promise NEFUNGUJE (coz nemohu potvrdit, ja ty desky delal prave kvuli promise, pokud nekdo chce 4x SATA (davam vetsinou Soltek VIA) a pokud nekdo chce 2x SATA davam Abit AV8, ted jsem zacas delat i AX8, kdyz jsem si byl 100 pro jist, ze X2 pobezi ...)

2. Mate smulu a vadnou serii ....

Problem samozrejme muz byt i zdroj, ale mozna nejvice se priklanim k Audigy2, to je po HW strance praskajici smejd (DMA, IRQ problemy) a Soltek ma jen 2x PCI, mohl byt tedy i problem v preruseni, napr ...

Vase sestava prakticky neni kompatibilni s Win98 (a podobnym srotem )
    Mohl jste cvicne zkusit taky live distro a zkusit diskove operace ...
    Atari Falcon030,Phantom accelerator,CT63@MC68060@75Mhz,256 MB TT-RAM,14MB STRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0

Standardní

Kdyz pisu,ze jsem zkousel vse,tak tim myslim opravdu vse - vcetne 3 zdroju Fortron 350 az 500W.Disky-nove Maxtor Dmax plus10 SATA 200 a 160GB a WD ATA133 120GB.Tam problem neni.Audigy2ZS se chova podle sveho "standarne" - na tomto cipsetu se uz zadne praskani neprojevuje tyto problemy uz skoncily s KT266A kde se vse dalo paradne vyresit pomoci vyladeni PCI Arbition registru ve VPCRset utilite - (diky SPECovi!!) - takze tudy cesta taky nevede.
    Problem je v tom,ze od pocatku instalace WXP na Promise se system chova naprosto standardne (VIA 4in1456,USB2.0 filter) defrag taky probehne korektne.V tuto chvili Audigy jeste v PC neni.On board zvukovka - disable.Po instalaci Nvidia driveru na GF6600GT (zkousel jsem V77.72,V71.84 a V66.93) se po kazdem restartu zacne objevovat hlaska o obnoveni poskozenych registru ze zalohy.Po naslednem defragu ale jeste system nabehne i kdyz se uz nedaji spustit nektere programy (IE, sprava sluzeb atd.) Tzn. ze uz ted jsou nektere sys soubory ve WXP poskozene (nebo je Promise spatne cte a zapisuje).Naprosta zkaza vsak prijde po instalaci Audigy2 a rozmerneho baliku Creative (pri instalaci jenom driveru se system chova stejne).Po vlastni instalaci jeste system nabehne s chybovymi hlaskami,ale po naslednem defragu uz konec - BDOS a slus.Takto zdrbany system (disk) byl proveren na jinem PC pomoci NU,Ontrack a PowerMAXu - bez zadneho vysledku - soubory,sektory a MBR jsou naprosto O.K.Kdyz nyni disk prepojim na VIA radic,WXP take nenabehnou.Proste napojeni Promise na PCI sbernici Soltek nejak nedoresil (vsechny biosy vyzkouseny).
    BTW proc by nemela byt sestava kompatibilni s W98 jadrem? Ja ocenuji sluzby "miniW98" z boot CD do RAMDISKu denodenne pri odstranovani zacyklenych adresaru a podobnych neprijemnostech.Navic AMD se na svych strankach zaprisahava,ze jejich A64 jsou zpetne kompatibilni se vsemi 16-ti a 32bit systemy.

Věk
    48
    Vliv
    307

Standardní

Citace Původně odeslal Robil
    Kdyz pisu,ze jsem zkousel vse,tak tim myslim opravdu vse - vcetne 3 zdroju Fortron 350 az 500W.Disky-nove Maxtor Dmax plus10 SATA 200 a 160GB a WD ATA133 120GB.Tam problem neni.Audigy2ZS se chova podle sveho "standarne" - na tomto cipsetu se uz zadne praskani neprojevuje tyto problemy uz skoncily s KT266A kde se vse dalo paradne vyresit pomoci vyladeni PCI Arbition registru ve VPCRset utilite - (diky SPECovi!!) - takze tudy cesta taky nevede.
    Tohle bohuzel neni pravda, pomaha, ale stale neni 100 pro reseni ...
    Viz plno prispevku zde na foru, i ja mam vlastni zkusenosti, osobni i z obchodu .... Zkuste nekdy neco s envy24 a uvidite ten rozdim a prakticky nulove problemy .....

Problem je v tom,ze od pocatku instalace WXP na Promise se system chova naprosto standardne (VIA 4in1456,USB2.0 filter) defrag taky probehne korektne.V tuto chvili Audigy jeste v PC neni.On board zvukovka - disable.Po instalaci Nvidia driveru na GF6600GT (zkousel jsem V77.72,V71.84 a V66.93) se po kazdem restartu zacne objevovat hlaska o obnoveni poskozenych registru ze zalohy.Po naslednem defragu ale jeste system nabehne i kdyz se uz nedaji spustit nektere programy (IE, sprava sluzeb atd.) Tzn. ze uz ted jsou nektere sys soubory ve WXP poskozene (nebo je Promise spatne cte a zapisuje).Naprosta zkaza vsak prijde po instalaci Audigy2 a rozmerneho baliku Creative (pri instalaci jenom driveru se system chova stejne).Po vlastni instalaci jeste system nabehne s chybovymi hlaskami,ale po naslednem defragu uz konec - BDOS a slus.Takto zdrbany system (disk) byl proveren na jinem PC pomoci NU,Ontrack a PowerMAXu - bez zadneho vysledku - soubory,sektory a MBR jsou naprosto O.K.Kdyz nyni disk prepojim na VIA radic,WXP take nenabehnou.Proste napojeni Promise na PCI sbernici Soltek nejak nedoresil (vsechny biosy vyzkouseny).
    Pak tedy mate nejvetsi smulu, co znam .. ..
    Jeste vetsi jak ja ... Jinak opravdu ja zazil opak a na netu jsem taky nevidel problemy ...

BTW proc by nemela byt sestava kompatibilni s W98 jadrem? Ja ocenuji sluzby "miniW98" z boot CD do RAMDISKu denodenne pri odstranovani zacyklenych adresaru a podobnych neprijemnostech.Navic AMD se na svych strankach zaprisahava,ze jejich A64 jsou zpetne kompatibilni se vsemi 16-ti a 32bit systemy.
    Ano, nejde o procesor, ale o cely system, treba nf4 neni proste uz ve Win98 podporovano vubec.... Problemy jsou se vsim (APIC, ACPI, ovladac, atd) .

A hlavne ten system je strasny sam o sobe ...
    Win200 a XP se da alespon pouzit ... a kdyz mate problem tam, kor se SATA, tak to preci Win98 nevyresi, co Vam vic pomuze, tak je linux, nebot, kdyz vysledek pod linuxem a windows je stejny, tak si muzete byt 100 pro jist, ze problem je v HW ....

Kdyz zacinalo SATA, tak si pamatuju treba na problemy, kdy u VT8237 byl stary bios a ovladac a ja tam dal WinSP2 a system neprezil ani dva dny ... Myslel jsem, ze je to deskou,a A ono zatim windows a ovladace ...

Standardní

Samozrejme - na nazoru na W9xME se shodneme,ale na opravy se hodi.Ja to jen srovnavam s tim,ze treba na ASUSu A8V-E DX vse chodi tak jak ma i ve W98ME,mysi v DOSu a bootu z CD.Tam ale neni Promise.

add Audigy - pokud clovek rozumi funkci WPCR credit a set - je schopen vyresit vsechny (opakuji vsechny!!!) problemy na VIA cipsetech s Audigy a SB Live.Horsi je to ,ze konfiguracni soubory *.pcr existuji pouze do KT600 (da se pouzit KT400) v novejsich se funkci registru muze pouze domnivat.Na vyse zminenem ASUSu, Gigabytu K890 a Abitu AX8 jsem zadne problemy s Audigy nezaznamenal stejne jak na Solteku - ale mozne je vsechno.

add Win drv - Samozrejme ze jsem chtel zkusit jine drivery pro Promise,ale jine nez u Solteku a MSI nejsou (navic je to stejna verze),protoze 579 chipset nikdo jiny na svych boardech nepouziva (alespon o tom nevim) a klasicke na FastTrack ze stranky Promise se samozrejme nedaji pouzit.

Věk
    48
    Vliv
    307

Standardní

add Audigy - pokud clovek rozumi funkci WPCR credit a set - je schopen vyresit vsechny (opakuji vsechny!!!) problemy na VIA cipsetech s Audigy a SB Live.Horsi je to ,ze konfiguracni soubory *.pcr existuji pouze do KT600 (da se pouzit KT400) v novejsich se funkci registru muze pouze domnivat.Na vyse zminenem ASUSu, Gigabytu K890 a Abitu AX8 jsem zadne problemy s Audigy nezaznamenal stejne jak na Solteku - ale mozne je vsechno.
    Ja alenemluvim o VIA,problemy jsou vsude, treba i na nf chipsetech, proste kartu zatizim a praska, bud nestiha chipset (via), nebo chyby v DMA na karte, ovladacich, eax, atd ... Proste nebrat ...

BTW, poslete vsechny tri desky na reklamaci, jsem zvedav na vysledek, pak ho postnete ....

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání