Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 28

Téma: Rada s reklamaci 8dni stareho Seagate 160GB

Standardní Rada s reklamaci 8dni stareho Seagate 160GB

Ahoj, koupil jsem si 30.4. 160GB Seagate. Dnes jsem kopiroval pod w2k data ze stareho disku. V 97% se zacal pocitac kousat a pak uz slo jen hejbat mysi. Z disku se ozyvalo cvakani a nezdrave vibroval. Po tvrdym restartu BIOS vypsal neco jako

SMART: Bad status, backup and replace.

a pak misto nabihani systemu neco jako Disk read error.

Po chvili vypnuti to nabehlo, SMART uz byl v poradku (to je spatny, protoze nemuzu dokazat, ze to predtim ukazalo vadu), kdyz
    to nabihalo do winu, tak se spustil scandisk a naslo to 16kb vadnych sektoru. Kde najdu log soubor, kterej bych mohl ukazat u prodejce?

Speedfan 4.11 ukazuje Fitness 23% (u barakud IV, co mam 43%) a u Seek Error Rate je zluty trojuhelnik s vykricnikem a hodnoty 48, 46 a 30.

Mam narod na reklamaci, tak abych dostal uplne novej (nechci, aby mi to, jak se pise v jinym threadu projeli nejakou utilitou od vyrobce a ty vadny sektory prealokovali - nemam k tomu krapu uz uveru) a pripadne co vzit jako podklady - mam nafoceny akorat hlasky z toho scandisku? Stahuju si ted nejakej diagnostickej soft od Seagate, tak doufam, ze se ten disk "neuzdravil".

EDIT:
    chkdsk vypise 16 kB v chybných sektorech.

Utilita od Seagate kratky test:
    imer Resolution: 0.000122
    Short Test Begin: 08-May-2004 01:17:56
    Cable Test - 0 Errors
    Buffer Test - 0 Errors
    Identify Data
    Model Number: ST3160023A
    Serial Number: 3LJ0S61Q
    Firmware Revision: 3.06
    Default CHS: 16383-16-63
    Current CHS: 16383-16-63
    Current Capacity: 16514064 Sectors
    Total Capacity: 312581808 Sectors
    80 Conductor Cable Reported
    ID Method: Jumper
    SMART Check: Passed
    DST - Errors - Status: 07
    SMART Check: Passed
    Short Test Failed: 08-May-2004 01:18:18

Podrobny test jsem nezkousel, protoze ten by se pokousel vadny sektory opravit a to by mohl bejt problem.
    XP 1700+, AC CS2 TC, 512MB DDR400, Epox 8VTAI, Seagate 120GB SATA, Hercules 8500le 64MB

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    296

Standardní

Vytiskni si ten report ze Seagate diagnostiky - máš na konci jasně napsaný test failed, a běž jim to "omlátit" o hlavu...

Nicméně pokud to nějakou přealokací vadných sektorů opraví, tak se asi nejedná o nedstranitelnou vadu, takže asi dostaneš disk stejnej.

Osobně si ale myslím, že tato vada není jen o vadných sektorech, v tom disku je něco shnilého a půjde do kytek...

Jinak podrobný test disk neopravuje... bad sektory "imaginární" - vytvořené chybným zápisem jdou odstranit v programu od Seagatu - DiscWizard - Zero Fill - ale jen ty, které byly vytvořeny při nějaké haluzi systému a nejedná se o HW vadu
    AMD Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG CORELIQUID E360 | MSI B650 GAMING PLUS WIFI | Kingston FURY 32GB DDR5-6000 | MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G VENTUS 2X OC | NVMe Samsung SSD 970 EVO 500GB | WD Blue 3D NAND SSD 1TB | MSI Vigor GK50LP + Logitech MX Master 3 + Xbox ONE Controler | Fortron CUT593P & Corsair RM650x | 27" HP 27xq | Windows 11 Pro 64bit | Synology NAS DS214 2TB | connected by Vodafone 500M/30M

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Pokud vim, takovyhle veci si smart pamatuje = kdyz se na nej podivas nejakym programkem,tak ti to bude vsude rvat, ze hdd je zralej do popelnice. A badka neodstranitelny treba po formatovani jsou neodstranitelna vada.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    Pokud vim, takovyhle veci si smart pamatuje = kdyz se na nej podivas nejakym programkem,tak ti to bude vsude rvat, ze hdd je zralej do popelnice. A badka neodstranitelny treba po formatovani jsou neodstranitelna vada.
    No je divny, ze ten SMART z biosu jednou rval, ze je to uplne v ... a pak uz psal OK. Prijde me, ze nasel nejaky spatny udaje, zahlasil to a tim to povazuje za vyrizeny

Jinak disk si nechali u prodejce k otestovani. Doufam, ze daji vedet brzy.
    XP 1700+, AC CS2 TC, 512MB DDR400, Epox 8VTAI, Seagate 120GB SATA, Hercules 8500le 64MB

Senior Member
    Vliv
    271

Standardní

Citace Původně odeslal Vykuk
    Vytiskni si ten report ze Seagate diagnostiky - máš na konci jasně napsaný test failed, a běž jim to "omlátit" o hlavu...

Nicméně pokud to nějakou přealokací vadných sektorů opraví, tak se asi nejedná o nedstranitelnou vadu, takže asi dostaneš disk stejnej.

Osobně si ale myslím, že tato vada není jen o vadných sektorech, v tom disku je něco shnilého a půjde do kytek...

Jinak podrobný test disk neopravuje... bad sektory "imaginární" - vytvořené chybným zápisem jdou odstranit v programu od Seagatu - DiscWizard - Zero Fill - ale jen ty, které byly vytvořeny při nějaké haluzi systému a nejedná se o HW vadu
    Podle mě jakákoliv vada do 6ti měsíců od data prodeje=rozpor s kupní smlouvou a máš nárok na novej kus a ne na opravu. Pokud teda uznají reklamaci
    IBM ThinkPad T40

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

Citace Původně odeslal Ištván
    máš nárok na novej kus a ne na opravu
    mas narok na jedno z toho, dle tve volby
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Senior Member
    Vliv
    271

Standardní

Citace Původně odeslal riksa
    Myslím že volba je jasná ne?
    IBM ThinkPad T40

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

Citace Původně odeslal riksa
    Myslím že volba je jasná ne?
    no jasne, ale z toho nevyplyva, ze bys na opravu pravo nemel
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Standardní

Caute, stejnej problem jsem mel minulej patek, Seatool ani nenabehly, takze report jsem neudelal a v prodejne ji tohle presne rekl, mno a co oni... okamzita vymena kus za kus.
    AMD XP 25+ BOX Barton SOLTEK SL-75FRN3-L - nVidia nForce2 Ultra 400 ADATA 450 512 DDR GIGABYTE MAYA GV-R96P128DU 128MB orig. 500/600 Seagate 7200.7 80GB TOSHIBA Combo AOC 9K+ Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A

Standardní

Tak prodejce potvrdil zavadu. Disk ted pry poslali Seagejtum a pristi tyden by mel byt novej. Asi to neni uplne koser postup - nejspis by meli dat novy okamzite, ale kvuli dobrym vztahum do toho nebudu stourat.

Standardní

V zakone neni okamzite ale bez zbytecneho odkladu a objednavka noveho disku neni zbytecny odklad. Mimoto reklamace se ma resit v co nejkratsi dobe a tyden je dost kratka doba...
    V tom obchode, kde jsem ho kupaval ja (je to malo-velkobchod) prave tohohle resej kvanta, takze mi rekli at projedu seatools, ze se ve vysledku vyznaj a ze mi disk vymenej na pockani a kdyby nebyl primo na krame, tak za Pardubkama maj velkosklad. Fakt je to pripad od pripadu a prodejce od prodejce...
    Mozna ze by to chtelo zalozit nejakou stranku s nej prodejci...
    AMD XP 25+ BOX Barton SOLTEK SL-75FRN3-L - nVidia nForce2 Ultra 400 ADATA 450 512 DDR GIGABYTE MAYA GV-R96P128DU 128MB orig. 500/600 Seagate 7200.7 80GB TOSHIBA Combo AOC 9K+ Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A

Vliv
    300

Standardní

Jasne, tyden je OK, pokud ovsem nemaji stejny disk na sklade. Pak to OK neni.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    Jasne, tyden je OK, pokud ovsem nemaji stejny disk na sklade. Pak to OK neni.
    Jelikoz ty disky normalne prodavaj a kdyz sem ho kupoval, tak sem si ho taky nemusel objednavat dopredu, rekl bych, ze je na sklade maj Ale tyden pockam, jenom pak nevim, jak se k tomu disku chovat (mel se jako v bavlnce - byl ofukovanej 80mm vetrakem), aby se opet neodporoucel - asi zkonci za vitrinou

Do teto doby jsem mel se Seagatama jen samy dobry zkusenosti.

Standardní

Mno Jezevce zakona je max 30 dni OK,... takze clovek muze jen cekat, cekat a cekat... mimoto kdyz se prodejce s kupujcim nedohodne jinak... uz jsem mel na reklmacnim protokolu(kterej jsem podepsal) napsano ze lhutu pro vyrizeni muze prodejce v ojedinelych pripadech i prodlouzit... takze kdyby mi pak neco reklamovali pul roku... tak mam smulu... protoze jsem na to svym podpisem pristoupil...

Vliv
    300

Standardní

Opet, tvoje blbost, tvuj problem. Mels to skrtnout. Nic takovyho podepsat nemusis.
    30 dni je maximum, ovsem oni to radi zkrati, kdyz jim vysvetlis, jak je ten pronajem nahradniho reseni drahy a ze ty jim nechces delat zbytecne naklady .

Bulharský mafián mince Avatar uživatele Zilla
    Vliv
    301

Standardní

Citace Původně odeslal Ogre
    Mno Jezevce zakona je max 30 dni OK,... takze clovek muze jen cekat, cekat a cekat... mimoto kdyz se prodejce s kupujcim nedohodne jinak... uz jsem mel na reklmacnim protokolu(kterej jsem podepsal) napsano ze lhutu pro vyrizeni muze prodejce v ojedinelych pripadech i prodlouzit... takze kdyby mi pak neco reklamovali pul roku... tak mam smulu... protoze jsem na to svym podpisem pristoupil...
    Pokud je cokoliv, co jsi podepsal, v rozporu se zakonem (a reklamacni doba delsi nez 30 dni v rozporu se zakonem je), tak to stejne neplati, takze bud klidnej...
    Stipendium peccati mors est
    Si peccasse negamus, fallimur, et nulla est in nobis veritas

Přesto, že bouře nad jezerem věští blízkost konce, pohyb nebes je plný síly!

Vliv
    300

Standardní

Omyl, reklamacni lhuta prave prodluzit jde po vzajemne dohode.

Druha vec je, ze by mohli dostat nejakou tu pokutu, pokud to cpou lidem k podpisu na nejakym defaultnim papire.

Standardní

10.5. byl disk reklamovan, 11.5. uznali reklamaci, disk porad nemam, ze jim jeste neprisel Nevim proc nemuzou dat jinej disk a ten co prijde z reklamace pak prodat.

Asi uz budu vsechno kupovat jen pres web, protoze to muzu do 14 dnu vratit bez udani duvodu

Standardní

Disk stale nemam - ze jim ho jeste neposlali ze Seagatu a ze na to stejne maj 30dni. Dival jsem se do prejimaciho protokolu a je tam napsano, ze zakaznik podpisem tohoto protokolu souhlasi, ze se seznamil se Vseobecnymi obchodnimi podminkami a reklamacnim radek spolecnosti a ze zakaznik zvolil tento zpusob vyrizeni reklamace: oprava nebo vymena zbozi. Podepisovala to moje holka, ja nemel cas tam zajit.

Je nejaka sance (jak bych na ne mohl zatlacit) bud na urychleni (disk opravdu nutne potrebuju) nebo na vraceni penez, abych si mohl koupit disk novy a jinde

EDIT - vada je neodstranitelna a do 6 mes.

Standardní

S rozhovoru s bezplatnou linkou na spotrebitel.cz vyplyva, ze 30ti denni lhutu nemuzu nijak zkratit, ale ten zpusob vyrizeni reklamace, co maji v prijimacim protokolu je protizakonny a je jen na me, jestli pak prijmu nabizeny disk na vymenu, nebo budu chtit zpet penize.

Reseni pro mne bude koupit si ted novy disk (beztak je uz o 300 levnejsi) nekde jinde - asi v CC a pak si nechat vratit penize.

PS: domnivam se, ze u seriozniho prodejce by mi dali novy disk ze skladu a ten reklamovanej od vyrobce by pak prodali.

Standardní

Tak mam od vcera zpravu, ze uz maji pro mne disk. V pondeli tam jdu. Poradte, prosim, jak jim asertivne sdeli, ze ten disk nechci, ze chci zpet penize a ze na to mam pravo a ze i oni mohli postupovat vstricneji (mohli mi dat obratem jiny disk)? Mozna budou argumentovat tim, ze v protokolu o prevzeti do reklamace je uvedeno, ze zakaznik souhlasi s opravou nebo vymenou zbozi.

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

1) ten jejich argument ma chybu: uz zakon rika, ze mas pravo na opravu nebo vymenu podle tve volby. jestli tam maji, ze chces oboje, tak je to kravina (nicmene i tvoje chyba, ze sis to neohlidal)
    2) deleni na opravitelna/neopravitelna chyba se aplikuje az po 6 mesicich od prevzeti. v prvnich 6 mesicich (takova obdoba sestinedeli ) se postupuje podle hodnoceni, jestli vadu muzes vyresit opravou/vymenou anebo jestli ne, tak slevou/odstoupenim.

problematicke je, a na tom jedinym by ses mohl tocit, ze oni porusili svoji povinnost odstranit vadu bez zbytecneho odkladu, protoze pojem "bez zbytecneho odkladu" je logicky kratsi nez "vcas" - vcas pritom zakon o ochrane spotrebitele definuje jako 30dni.

Standardní

Caute, ted to nemuzu v Obc. najit, ale je tam ze pokud je cena opravy neumerna, tak se resi oprava vymenou za novou vec... mohl by se pak takhle prodejce vylozene vykroutit z rozporu s kupni smlouvou, kde bych zadal opravu??

Standardní

Riksa: Na infolince spotrebitel.cz mi rekli, ze v tom protokolu o prevzeti muzou mit, co chteji, ze tohle je v rozporu se zakonem.

Jinak i v FAQ je, ze v 6mes se to povazuje za vadu, ktera jiz byla pri koupi. Pokud tedy je zavada neopravitelna a oni mi daji vymenou novy disk, ja ho nemuzu odmitnout a chtit zpet penize?

23dnu officialne (fakticky jeste vic) jsem disk nemohl pouzivat, nemohl jsem pouzivat pocitac do kteryho byl urcenej starej disk (jeste jsem na nem musel ted jet), cena mezitim klesla o 500Kc a ja s tim opravdu nemuzu nic delat?

Standardní

Caute, ja se tady tim neopravitlena/vymena dostavam do pekny klicky.
    Dejme tomu mam disk, disk KO a nejde opravit... dam ho na reklamaci (po 7 mesicih uz neuplatnuji ropor s kupni smlouvou) a jelikoz vim ze disk nejde opravit (vada neodstranitelna) tak zadam jeho opravu (cekam ze mi vratej penize). Obchodnik vsak po tydnu odpovi, ze disk slo opravit, ale oprava by byla neumerne draha a resi tudiz opravu vymenou za novy kus.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání