Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: FreeBSD - prvni dojmy

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní FreeBSD - prvni dojmy

Pokud by mel nekdo zajem, tak sem budu pripisovat me zkusenosti s FreeBSD a byl bych rad, kdyby nekdo znaly tohoto systemu se podelil o nejake zkusenosti.

Stahl jsem verzi 5.2.1 kvuli aktualnosti.

Instalace probehla vicemene v pohode, jen me me zarazilo, ze jsem nemohl dat system na pripravenou logickou partisnu, rozpoznal jen celou extended a logicke v ni uz ne, musel jsem ji prevest na primarni.
    Po instalaci nabehl system v poradku, ale zarazil me jako defaultni shell csh, je hodne user unfriendly, nastesti v /usr/ports/ je bash.
    Trochu me zarazi stare verze v ports, myslel jsem ze to bude aktualnejsi z gentoo jsem si zvykl na rychle ebuildy
    Konfigurace kernelu me take pripada ponekud archaicka, menuconfig v linuxu je podstatne prehlednejsi.

Jinak zatim me pripada freebsd prehledne a z linuxu se na nej prechazi velice snadno, teda pokud jste zvykli rucni praci

Ale co me zarazi nejvice je rychlost 5.2.1. Z Gentoo jsem zvykly kompilovat na pozadi a mit pusteny film/klipy, ale tady me filmy trhaji. Na Gentoo pouzivam vanilla jadro.

Mel bych pokud nekdo vi jeden dotaz na zvuk. V jadre jsem si zkompiloval podporu pro svou zvukovku, ale zatim prehravam jen pres arts, coz je u filmu nanic kvuli zpozdeni zvuku, nevite jak prehravat v mplayeru primo pres kartu nebo spise jaky je na to plugin?
    Dalsi dotaz se tyka jak precist reiserfs partisnu? V konfiguraci kernelu jsem nic na reiser nenasel a potreboval bych se dostat na partisnu s gentoo kvuli nejakym konfigurakum a restartovat je znacne neefektivni.
    Intel C2D 4300, 1GB DDR2, 120GB Seagate, nVidia7600GT pasiv.

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    291

Standardní

mamjen otazku? to to mas jako workstation? u servroveho OS zamereneho na sit a bezpecnost imho nemuzes cekat pritulnost
    CASE Chieftec DX-01B-D { GIGABYTE X48 DS5 { Intel q9300 + 8GB + ATI x1600 + 2x Seagate ES2 1TB } + LiteOn SHM-165P6S} } + 21" Samsung SyncMaster 215TW

Member
    Vliv
    282

Standardní

existuje tam neco jako moduly ? nak nemuzu prijit jak je tam vlozit teda jestli to vubec jde ale moduly jsem tam nasel .

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní

4Glottis: jako primarni workstation ne, ale pokousim se to zkonfigurovat k maximalne uzivatelske privetivosti at ten system trochu poznam, muze se to nekdy hodit

4Lipo: no ja ti presne nevim, ale treba po v /boot/kernel kde je jadro je hromada souboru s nazvem podobnym jako modul a priponou .ko coz je ve 2.6x rade jaderny modul, takze to vypada ze to moduly ma.

Member
    Vliv
    269

Standardní

Kompilace kernelu: Ja jsem tam teda zadny konfiguracni nastroj nenasel, vsechno se nastavovalo primou editaci konfiguraku. A co me nasralo, FreeBSD nema defaultne podporu ext2. Take me zarazilo male mnozstvi voleb.

Logicke partisny: dalsi vec, ktera me stvala. Je to asi tim, ze ten FreeBSD UFS je prakticky neco jako rozsireny oddil, obsahuje tzv. slices.

FreeBSD je urcite zajimavy system, ale podle meho je urcen spis na servery, jeho desktopove vyuziti nema z praktickych duvodu smysl.
    Python: executable pseudo-code; Perl: executable line noise

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní

Mno tak nejak zjistuju, ze nemam cas se rypat s desktopovym nastavenim, hodne veci je zbytecne komplikovanejsich jak v linuxu.
    Hlavni vec, ktera me odrazuje je to, ze me strasne rvou vetraky a ve FreeBSD je nemam jak zpomalit, senzory na me hazou hausnumera a vetraky nedetekuji. Ty vetraky jsou pravdepodobne tim, ze je ridi jiny modul nez senzory, ale nemam poneti, kde sehnat jak se jmenuje v jadre, nejaka konfiguracni utilita by se hodila. Tam kam me odkazovaly zdroje na seznam modulu v dokumentaci jsem nic nenasel.

Standardní

Vetraky si zpomal HW ne? Udelej si regulator!

Jinak zpozdeni zvuku se da posunout v mplayeru klavesama + a - na numpadu. Nebo pouzit jiny sound demon, esd nezpozduje, ale ma velke buffery.

Jinak reiserfs tam asi nenarves, standardne podporu nema, mozna jako patch do jadra nebo tak.

Ja jsem zatim zkousel Live CD FreeSBIE a muzu jenom doporucit - nabehne a detekuje vsechen HW, na prvni pokus chodi grafika a hraje to. DVD se daji prehravat taky plynule. Pro experimenty idealni.

Akorat mne stve ten neblikajici kurzor v shellu...
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Senior Member
    Vliv
    290

Standardní

4Gargamel: to s tim posunovanim zvuku v mplayeru je ponekud otravne...
    A HW regulator, pro me je jednodussi a pohodlnejsi mit 2 skripty na polovicni a plnou rychlost nez to nastavovat pres potenciometr.

Standardní

Akú verziu FreeBSD by ste mi poradili? Nikdy som FreeBSD nemal, na ich ftp stránke sú verzie 4.9, 5.1 a 5.2, vraj produkčná verzia je 4.9, vyššie verzie sú už "new technology", tak neviem čo to ešte neznamená niečo ako beta.
    Teclast F6 Pro, HP Probook 470 G0

Member
    Vliv
    269

Standardní

Je to neco podobneho jako u debiana stabilni jadro, ktere je AFAIK stale jeste 2.2.

FreeBSD je zameren na servery, proto je hlavni duraz kladen na stabilitu. FreeBSD rady je 4 je casem proverene, ale uz trosku zastarale.

Rozhodne bych neoznacil FreeBSD 5 za betu, jenom se pro paranoiky nedoporucuje na servery. Na desktop uplne v pohode.
    Python: executable pseudo-code; Perl: executable line noise

Standardní

Tak ak zoberiem verziu 5.2.1 na desktop, nič tým nepokazím?

Standardní

mnooo ja bych se 5.x zatim vyhejbal co to jde ... mel jsem 5.2 na WS a za moc to nestalo. (furt nejaky problemy)
    btw. posledni je 4.10
    jinak ad. reiserfs: rek bych ze mas smulu ... o nicem takovym jsem neslyesl
    ad. zvuk: ja mam pocit ze jsem hral rovnou pres /dev/pcm? ale presne uz si to nepamatuju
    ad. ext3: podpora ext2 tam je ale je dangerous (asi jako ntfs v linuxu)
    ad. konfigurace: uz jsi videl LINT/NOTES? to je teprv voleb ... a prijde mi to mnohem prehlednejsi a pohodlnejsi nez nejaky uchylny menuconfig ...
    ad. ports: mno ja jsem si zase hezky rychle ebuildy odvykl ... takovej bordel co v tom je jen proto ze tam vsechno cpou rychle nasilim ... bleee
    ad. trhajici film: s timhle jsem problemy nemival ... mozna je to dany novym schedulerem v 5.2 (tusim ULE nebo tak nejak ... je to uplna novinka a asi to jednak bude neskutecne buggy a jednak mam pocit ze to neni moc desktopove ladeny). zkusil bych mozna zvednout hodnout HZ= v konfigu kernelu na treba 1000-1500 ...
    ad. partisny: me celkem staci to ze to da dohromady nejakejch 30 slicu na disk ... vic jsem snad jeste nepotreboval ...
    ad. moduly: jo jsou tam. ve 4.x byly v /modules 5.x+ jsou nekde v /kernel/modules nebo tak nejak. loadujou se kldload <nazev>, seznam loadlejch modulu kldstat, unloadujou se tusim kldunload.
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Standardní

Citace Původně odeslal Fox!MURDER
    btw. posledni je 4.10
    To znamená že je to novšie ako 4.9?

Standardní

Citace Původně odeslal Wizzard
    Citace Původně odeslal Fox!MURDER
    btw. posledni je 4.10
    To znamená že je to novšie ako 4.9?
    ano spravne
    teda pokud se nemylim ze 10 > 9
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání