Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: Epox8K9A - nedrzi nastaveny hodnoty v biosu

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní Epox8K9A - nedrzi nastaveny hodnoty v biosu

Pri startu se mi obcas zmeni nastaveni FSB a nasobice na defaultni hodnoty. Je to vadnou deskou?
    Jinak bios je tam nekolikrat flashovanej a zdroj je novej Fortron.
    Jeste je zajimavy, ze tam jde naflashovat jen jedna verze biosu a to ta co tam byla puvodne, ty novejsi po restartu dojebou Wokna a po zformatovani disku tam nejdou ani nainstalovat. Po flashnuti staryho biosu zpatky je tam v pohode nainstaluju.
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Standardní

Tak tohle me presne dela taky, cert vi co to je za saskarnu

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    296

Standardní

ad vracení hodnot FSB a multiplikátoru na default:

tohle zapříčiňuje WatchDog... Moje deska při vypojení počítače ze sítě (ze zásuvky) a opětovném zapojení nechce naskočit s přetaktovaným procesorem hned na poprvé... Zřejmě nemá dostatek napětí potřebného k inicializaci (není to zdrojem), v tuhle chvíli zjistí WatchDog, že deska nechce startovat ("myslí si" že je to overclockingem) a resetne desku na defaultní nastavení (což je taky jeho práce), PC po té nabíhá v defaultním nastavení... Na druhou stranu, když WatchDog vypneš, přestane se ti rejpat v nastavení BIOSu, ale zas je sranda PC bez něj někdy vůbec rozjet, párkrát jsem musel mazat CMOSku jumperem...

btw.: teď mám PC furt pod proudem a se startem není problém

ad dojebaný wokna po flashnutí BIOSu

zkontroluj nastavení v BIOSu:
    Advanced Bios Features - APIC Mode (Enabled) + MPS Version Control For OS (1.4)

Měl-li jsi tyto hodnoty při instalaci woken zaplé (defaultně zaplé jsou v production biosu) a flashnul jsi nový bios (kde jsou defaulně vyplé), wokna odmítnout naběhnout (zaseknou se během startu), stačí i v novém biosu tyto položky zapnout a voilá... jede to...

Jinak využívejte funkce search... už to tady na fóru popisuju po x-té
    AMD Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG CORELIQUID E360 | MSI B650 GAMING PLUS WIFI | Kingston FURY 32GB DDR5-6000 | MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G VENTUS 2X OC | NVMe Samsung SSD 970 EVO 500GB | WD Blue 3D NAND SSD 1TB | MSI Vigor GK50LP + Logitech MX Master 3 + Xbox ONE Controler | Fortron CUT593P & Corsair RM650x | 27" HP 27xq | Windows 11 Pro 64bit | Synology NAS DS214 2TB | connected by Vodafone 500M/30M

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní

no nejde to, fleshnu novej bios, dam APIC a MPS na enable a Wokna se dojebou a behem nabihani mi hodi hlasku "jednotka poskozena" nic s tim nejde delat, jedine format
    Tak instaluju novy a pri prvnim spusteni doinstalovanejch Woken to udela to samy, takze vratim puvodni bios, znova nainstaluju a s tim to jde
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    296

Standardní

cítím něco shnilého v tvém systému...

Tak to už fakt nevím, zkusils i fail safe nastavení? Flashuješ novej bios při nepřetaktovaným procesoru? Jakou máš rychlost FSB/AGP/PCI? Ty wokna takhle blbnou i bez přetaktování?
    AMD Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG CORELIQUID E360 | MSI B650 GAMING PLUS WIFI | Kingston FURY 32GB DDR5-6000 | MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G VENTUS 2X OC | NVMe Samsung SSD 970 EVO 500GB | WD Blue 3D NAND SSD 1TB | MSI Vigor GK50LP + Logitech MX Master 3 + Xbox ONE Controler | Fortron CUT593P & Corsair RM650x | 27" HP 27xq | Windows 11 Pro 64bit | Synology NAS DS214 2TB | connected by Vodafone 500M/30M

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní

nevim kde je chyba, zkousel jsem vsechno, proste s jakymkoliv novym biosem mi nic nefunguje, jenom s tim starym

jinak flashuju na default, normalne bezim na 166 FSB, dneska jsem ze zoufalstvi skusil nainstalovat W98SE a po druhym restartu se opet vsechno dojebalo

tak jsem to sel reklamovat do Monimy a tam me p. technik poslal do <> protoze mam na SB nalepeny pasiv, ktery drzi pekelne, neb je prilepenej Zalmanovym lepidlem
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Standardní

mne to dělá (to vrácení defaultních hodnot) jen když to brzy po startu natvrdo vypnu - asi ten watchdog to vyhodnotí jako že se něco přehnalo s OC...jinak je to v pohodě a deska šlape jak má...
    PC AREA --- Galerie českého a slovenského Casemoddingu --- OUTDOOR --- Na kole, po horách, atd... --- PM Consulting --- Projektové řízení, vzdělávání, konzultace, atd...

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

no tak uprimne mam oba problemy. sice mam kra2+ nicmene:

uspani na disk i do pameti jsem tam po nove instalaci woken mel. pak mi ovsem z duvodu CMOS checksum error ( vysvetlim pozdeji ) najel system v default rezimu a od te doby v menu nic takoveho NEMAM. tzn leda vypnout ci restartovat poc.

no a s tim restartovanim CMOS. normalne mi pocitac najede. ale pak ho trebas zapnu ( uplne nezavysle kdykoliv - jo a je stale ve standby, takze ne natvrdo ) a najednou tahle hlaska: CMOS checksum error - load bios default. a je uplne jedno kdy. uplne nahodne. zkusil sem podlozit baterku ( vyklala se ) nicmene to asi nebude ji, pac ma dobrou voltaz a RTC bezi bez problemu.
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

Moje 8K9AI trpí tímto:
    Když ji odpojím od sítě na delší dobu, tak po zapnutí nenajede grafika, jen běží disky a větráky. Je třeba komp vypnout a znova zapnout, pak najede bez problémů.

Pokud je v zástračce tak no problem. Nedělá mi to problémy, ale je to trošku skrvnka na kráse.
    ...všechno lze nějak udělat, otázkou je jak...

Vliv
    357

Standardní

ono neco na tom, ze se nastavi default kvuli nemoznosti startu bude. jeste to podrobim testum.

Standardní

Citace Původně odeslal mISHA
    ono neco na tom, ze se nastavi default kvuli nemoznosti startu bude. jeste to podrobim testum.
    zkus kdyžtak tu baterku vyměnit....
    PC AREA --- Galerie českého a slovenského Casemoddingu --- OUTDOOR --- Na kole, po horách, atd... --- PM Consulting --- Projektové řízení, vzdělávání, konzultace, atd...

Senior Member Avatar uživatele honzAK
    Vliv
    299

Standardní

2pirs:nech tam puvodni bios ten co si tam flashnul je totiz spatnej s tim sem mel problem taky a docela se to tady taky resilo neslo s nim poradne ani taktovat proste nic.

Senior Member
    Vliv
    279

Standardní

Ja uz sem tu desku koncem srpna prodal a ted frcim na RDA
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal Chocen
    Citace Původně odeslal mISHA
    zkus kdyžtak tu baterku vyměnit....
    baterka je ok, tu sem promeril a podlozil papirkem, aby se nevyklala. nicmene musim zatukat na drevo, ze to zatim bezi tak jak ma. tzn pokud mate dobre nastavene hodnoty ( i napeti prociku pro OC ) tak by to melo bezet fajn...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. ...::Hodnoty v BIOSu::...
    Založil Firestone v sekci fóra BIOSy
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 01.03.2003, 19:15
  2. ...::Hodnoty v BIOSu::...
    Založil Firestone v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 16.02.2003, 10:19

Pravidla přispívání