Výsledky 1 až 19 z 19

Téma: Windows XP - zapinani harddisku pri vypinani

Standardní Windows XP - zapinani harddisku pri vypinani

Zdravim ctenare,
    mam v pocitaci 4 IDE zarizeni

hda - 60GB Seagate BaracudaIV
    hdb - Sony 52x cdrom
    hdc - pekárna Samsung
    hdd - 4GB Seagate medalist

Když nepracuji s tim 4GB diskem, po nějaké době se "vypne" - to je v pořádku.
    Zajímalo by mě, proč windows při vypínání tento disk nejprve zapnou (je slyšet že se roztočí) a za 2 sekundy ho opět vypnou (vlastně se vypnou oba disky) a následně se počítač vypne - připadá mi zbytečné (a nevhodné) takto s harddiskem zacházet. Toto se děje při té modré obrazovce s nápisem "Vypínání ...". Používam WindowsXP pro sp1, ale mam pocit, že to dělá ve všech windows (ve w2k to dělalo taky).

Dá se to nějak zakázat, aby ten disk už wokna nerozjížděli?
    Action stations, action stations. Set condition one throughout the ship. This is not a drill.

Standardní

hmm zajimave, to ze se disk vypne je zpusobeno power managementem, jenze kdyz okna vypinas tak je nutne korektne odpojit oddily, jenze to nejde,kdyz je disk v suspend modu - nejde na nej zapisovat, tak jej vokna zase zapnou, aby oddily korektne odpojiny a tuto udalost na disk zapsaly, a pak jej zase vypnou. Takze moje postrehy jsou takove. Na FAT32 by to delat nemuselo, protoze to je takovy debilni system, ze se zrejme neodpojuje,ale nevim . Nebo v systemu nastavit disk na optimalizovat pro rychle odpojeni, disk bude trosku pomalejsi,ale je mozne ze to prestane.
    Question is: who cares ?

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Mě zase štve, že se před vypnutím nejdřív rozjede CD a pak to až vypne W2KSP3
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Standardní

Disk sa musi rozbehnut pred vypnutim, lebo sa tam zapise, ze bol "unmounted", aby sa pri dalsom starte nespustal ScanDisk.
    To by sa mohlo robit pred vypnutim disku, ale to by bolo na MS prilis dobre
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    Disk sa musi rozbehnut pred vypnutim, lebo sa tam zapise, ze bol "unmounted", aby sa pri dalsom starte nespustal ScanDisk.
    To by sa mohlo robit pred vypnutim disku, ale to by bolo na MS prilis dobre
    vzdyt jsem to psal, proc to opakujes ?
    nemyslim, ze my to byl problem pouze oken, Linux pri vypinani taky odpojuje oddily, takze by mohl byt postizen stejne.

Standardní Re: Windows XP - zapinani harddisku pri vypinani

Zkus pred vypnutim ten disk "SUBSTnout".
    Pokud je ten 4GB disk D: zkus pred vypnutim sustit
    subst d: c:\windows\temp nebo jiny adresar na disku C:
    SUBST jsem parkrat pouzil, kdyz jsem nutne potreboval vyndat disk z supliku a neukoncovat beh Win98 Win98 v pohode bezely dal a v poradku se daly ukoncit. Kdyz jsem subst nepouzil, bylo jen otazkou casu, kdy budu cumet na modrou smrt.
    Jestli to bude fungovat i pod WinXP a jestli to nebude spoustet scandisk nevim, ale zkusit to muzes.
    Pokud to bude fungovat, neni nic lehciho, nez si udelat soubor vypni.bat, ve kterym nejdriv substnes disk a pak vypnes komp.
    HW přichází a odchází, já zůstávám :-)

Standardní nejak nechapu to subst

ehm...
    nejak jsem vubec nepochopil smysl toho ze mam substnout ten disk do nakyho adresare ... co se tim docili?

Ja "jenom" chci, aby ho wokna pri vypinani uz nerozjizdeli. Neda se to skenovani treba zakazat jenom pro jeden disk?
    Action stations, action stations. Set condition one throughout the ship. This is not a drill.

Standardní

Rikam, zkus disk nastavit na optimalizaci pro rychle odpojeni, dela se to pro hotswap disky, abys je mohl odpojit temer kdykoliv, nerikam, ze to pojede ale za zkousku to stoji

Standardní Re: nejak nechapu to subst

Citace Původně odeslal howard
    ehm...
    nejak jsem vubec nepochopil smysl toho ze mam substnout ten disk do nakyho adresare ... co se tim docili?

Ja "jenom" chci, aby ho wokna pri vypinani uz nerozjizdeli. Neda se to skenovani treba zakazat jenom pro jeden disk?
    Docilis toho, ze az system bude chtit pred vypnutim sahnout na D: tak sahne to toho adresare, tudiz na 4GB sahat nebude a nebude tedy duvod, aby se roztacel
    Ale jak jsem psal - odzkouseno jen pod win98 a scandisku jsem si nevsiml

Standardní jojo

Tak diky Vam oboum, vyzkousim oboji a napisu jak to dopadlo.

Citace Původně odeslal Hasich
    ehm...

Docilis toho, ze az system bude chtit pred vypnutim sahnout na D: tak sahne to toho adresare, tudiz na 4GB sahat nebude a nebude tedy duvod, aby se roztacel
    Ale jak jsem psal - odykouseno jen pod win98 a scandisku jsem si nevsiml
    W98 ne vzdycky spousti scandisk pri spatnem vypnuti, navim mam pocit ze ten scandisk spise souvisi se zapisem o korektnim vypnuti do nejakeso systemoveho souboru nez odpojovani oddilu, navic NTFS neni FAT32 , ten je nutne korektne odpojit jako kazdy spravny souborovy system.

Standardní fat32

Rad bych dodal, ze ten 4GB disk je zformatovanej na FAT32.

Citace Původně odeslal stealth
    W98 ne vzdycky spousti scandisk pri spatnem vypnuti, navim mam pocit ze ten scandisk spise souvisi se zapisem o korektnim vypnuti do nejakeso systemoveho souboru nez odpojovani oddilu, navic NTFS neni FAT32 , ten je nutne korektne odpojit jako kazdy spravny souborovy system.
    Pravda, ale ze by na 4GB disku mel NTFS Takovej disk je bud na stary system, nebo na prenosy a ani na jedno z toho se NTFS nehodi.

Citace Původně odeslal Hasich
    Citace Původně odeslal "stealth
    Pravda, ale ze by na 4GB disku mel NTFS Takovej disk je bud na stary system, nebo na prenosy a ani na jedno z toho se NTFS nehodi.
    no taky ten disk mohl sloužit jako záloha - já mám takhle jeden SCSI disk na NTFS (4,3GB) - obsahuje určitá data, která zálohuju jednou za čas na druhý SCSI disk...w dnešní době s wyužitím Ghosta mě nebawí neustále nastawowat práwa případně se bát FAT...
    C2D Wolfheart stabilized...CoolingSys completed...Aurora 3D Black...full 120mm Wolfheart
    WinXP && Gentoo Powered Wolfheart http://img215.imageshack.us/my.php?i...pgentooqt2.jpg
    Intel Core2Duo E6300 1.86@3.2GHz cooled by Ninja Plus| Gigabyte DS4 | 1024MB Kingston 750@920MHz | sound | Gigabyte X1650Pro SilentPipe II | TEAC 40x & Toshiba DVD-RW | WD800JB 80GB | Logitech MX510 | Fortron 300W NP(PN) | MS Sidewinder Strategic Commander|Acer 1721hm
    C366 2@1,85V 32MB RAM, Slackware 9.1 router connected to Chello

Citace Původně odeslal Airwolf
    no taky ten disk mohl sloužit jako záloha - já mám takhle jeden SCSI disk na NTFS (4,3GB) - obsahuje určitá data, která zálohuju jednou za čas na druhý SCSI disk...w dnešní době s wyužitím Ghosta mě nebawí neustále nastawowat práwa případně se bát FAT...
    taky pravda
    Snad nam howard prozradi, co na tom ma.

BTW: howard - kacer howard To byl silenej film

Standardní Re: fat32

Rad bych dodal, ze ten 4GB disk je zformatovanej na FAT32.
    uz jsem to napsal
    bistry ctenar to odhali

Standardní fuj

a jdete do haje s nakym kacerem howardem, vubec nevim vo co de, kazdej treti "clovek" se kterym se bavim na IRC mi tohle rika, prijde mi to velmi trapny

Citace Původně odeslal stealth
    Windows 95 OSR2 a vyssie zapisuju na disk korektny "unmount" particie. Zapisuju to na FAT16 aj FAT32. Je to flag niekde v systemovej oblasti particie, ziadny subor.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

Nuže...
    vyzkoušel jsem to.

Našel jsem volnu optimalizovat pro rychle odpojeni,
    ale nelze ji zaskrtnout, pod ni je jeste volba pro vykon,
    obe dve jsou zasedle, nelze je vybrat.
    Pod nima je sice este nejaky checkbox (ted si nepamatuju co obsahoval) ale ten to nedela.

Subst je v NT nesmysl, protoze pod NT neni zadnej dos, takze to taky nezabralo.

Tak co dál?
    Prozatim to řešim tim,že ten šuplík neni zapnutej když ten disk nepotřebuju.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. win XP SP1 - vypinani a zapinani
    Založil sid.cz v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 15.08.2004, 13:49
  2. ASUS A7V600 a SATA disk Maxtor, vytuhavani windows XP
    Založil Reth v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 12.05.2004, 10:06
  3. ATI CATALYST 4.2 (12.2.2004)
    Založil flash v sekci fóra Grafické karty
    Odpovědí: 18
    Poslední příspěvek: 28.02.2004, 18:48
  4. ATi Catalyst 3.0 (direct X 9.0) je tu !
    Založil Spajdr v sekci fóra Grafické karty
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 05.02.2003, 19:44
  5. Windows XP nenabihaji ani v nouzovem rezimu
    Založil howard v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 18.11.2002, 19:37

Pravidla přispívání