Citace Původně odeslal riksa Zobrazit příspěvek
2kaozz: polemizujeme tu prave proto, ze drtiva vetsina z lidi tady svine nejsou a proto se snazi domluvit . a protoze tady na foru jsou jak spotrebitele, tak obchodnici s hw, je to pomerne dobre misto pro to, aby se na tutez situaci mohli divat ocima toho druheho.
z tveho prispevku mi naopak pripada, ze tvuj pristup je uplne opacny (viz prvni odstavec).
1) mluvit o "pitomosti prodavajiciho" je cira absurdita, protoze jak MaWa spravne uvedl, jsou proste situace, kdy vadu nemuzes dost dobre odstanit ani vymenit v 30denni lhute, kdyz mas dodavatele na Taiwanu;
2) cit. "ani zamítnout (čímž by se zbavil zodpovědnosti a zákazníkovi by nezbylo nic jiného než se obrátit na soud)". takovy oxymoron by nevymyslel ani macha: zamitnout reklamaci muzes jako prodavajici budto opravnene nebo neopravnene; odpovednost prodavajiciho za toto spravne zhodnoceni nezanika jen tim, ze se vec dostane pred soud.
ad1) Když závadu jakožto prodejce nemůžeš z jakýchkoliv důvodů odstranit ve státem stanovené lhůtě, jsi povinnen o tom zákazníka informovat a snažit se s ním domluvit na prodloužení 30ti-denní lhůty. Pokud se na zákazníka vykašleš a neřekneš mu ani ň, pak jsi obchodník-pitomec, protože veškeré sankce za nedodržení postupu padají na tvou hlavu. ČOI se nebude ptát jestli to šlo nebo nešlo vyřešit, ale bude se ptát na věci typu "Ukažte nám potvrzení vystavené spotřebiteli o přijetí reklamovaného výrobku, ukažte nám vyrozumění vystavené spotřebiteli o posouzení reklamace" a tak dále...

ad2) Mluvím samozřejmě o neoprávněném zamítnutí reklamace (alespoň z pohledu zákazníka). A o té zodpovědnosti jsem se špatně vyjádřil... odpovědnost prodávajícího tím pochopitelně nezaniká, pouze se přesouvá na dobu, kdy se ta věc bude u soudu řešit (takže za 2 a více let). Protože jinak se zamítnutá reklamace moc řešit nedá... nebude se tím zabývat ani ČOI, ani prodejce.

Uznávám, že jsem asi momentálně proti prodejcům trochu zaujatý, ale za to můžou všichni slušní obchodníci mezi námi poděkovat firmě Trend Computer. A kdybych neměl známého právníka, tak kdoví jak by to dopadlo...