Dovolím si se sem (jako noob) vcucnout
a) resize RAID5 jsem Marty nakonec nedělal, po propočtu času rebuildů mi vyšlo jako mnohem rychlejší vytvořit na druhém PC z nových disků RAID5 a data prostě po síti přehrát. Pak jsem jen v serveru prohodil disky a upravil konfiguraci.
(zda je to použitelný postup nebo prasárna nechť posoudí znalci).
b) důvod mé účasti: abych uvolnil jeden SATA port, nainstaloval jsem Ubuntu server (postupně poslední tři verze, aktuální je 13.04) na USB3.0 FlashDisk. Disk je rozdělený na tři pártišny: 16GB root (ext4), 4GB Swap a 12GB data(ext4). Bohužel se mi už 3x stalo, že se na rootu objevily chyby, kvůli kterým přestaly některé služby fungovat (a tak jsem přišel na problémy). Poprvé stačilo po rebootu udělat scan rootu a nechat chyby opravit. V dalších případech (dnes poslední) jsem musel nabootovat z LiveCD a opravit root z jiného linuxu. Je mi jasné, že tímto použitím půjde flashdisk časem do háje, ale čekal bych to na swapové či datové partišně (kde jsou zápisy hodně časté) a ne na rootu (kde se zapisují snad jen 2 logy).
Syslog dnešní chyby nezaznamenal a v jakém dalším logu hledat netuším. Dá se s tím něco dělat a nebo samotné nainstalování systému na flashku je magořina a v mém vlastním zájmu bych se na to měl vykašlat?
(google něco našel, ale moc moudrý z toho nejsem).