K tomu připojení na net sdílením netu na mobilu - mám iPad a iPhone a tam připojení funguje naprosto bezproblémově. Většinou to sdílení používám v autě a tam je po ruce autonabíječka. Ve vlaku je obecně jakékoli připojení na h**no.. vlakové wifi bývají zcela nepoužitelné a 3G napřímo taky nic moc stabilita (ale nejezdím vlakem každý týden, takže třeba jsou moje zkušenosti podložené jen špatnými příklady).

K tématu jaký tablet asi neporadím, s ohledem na to, co používám - abych se nestal terčem jako ostatní, co iPad doporučili. Můžu akorát sdělit svou vlastní zkušenost s jeho pořízením: dal jsem za něj plnou částku a peněz určitě nelituju. Trochu mi to vyrovnal ale prodej mininotebooku, který byl nahrazen právě iPadem. Beru to nicméně stejně, jako u jakékoli jiné IT techniky. Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci - to zaprvé; a taky nemám rád, když musím pracovat s věcí, na které je při každém pohledu vidět, že to je ten levnej šmejd.

Příměr s autem "kolo se ti tam sice nevejde ale je to čtyřikrát dražší" je tady ovšem lichý - u iPadu opravdu platí, že jsi schopen ho obratem za přijatelnou cenu prodat, což u číny není tak jisté. Osobně bych na tvém místě koupil secondhand iPad a když bych si na něj nezvyk, tak bych ho prostě prodal a nazdar. Vystavuješ se tak jedinému riziku - a to tomu, že pro to nenajdeš využití/nezvykneš si. V případě koupě číny se vystavuješ rizikům hned několika: 1. nenajdeš využití/nezvykneš si, 2. nebude to pořádně fachčit a otráví tě to, 3. nebudeš schopen se toho zbavit.