no, to bych úplně neřekl, že 260GTX pozná rozdíl E8400 a i3taky si nemyslím, že je k něčemu 40ns latence, když pak ta paměť jede na CL11 a většinu taktů pročeká na jinou operaci. a další věc je, že nemůžeš rovnat low desku za litr s top deskou ROG, ikdyby o něco starší. je to asi takové, jako kdyby ten svůj quad měl v G31, taky by to fungovalo..
sám mám E5200 + 560Ti a jsem spokojený ... je ale fakt, že jsem si musel dost hrát s přetaktováním a odladěním. i3 a shit paměti mají ale výkon menší. je to tak, že buď to máš bez práce na nové platformě, nebo si chceš hrát a ladit (pořád je to tu ještě overclocking)
pro srovnání, neřeknu ti přesná čísla, ale je to E5200 přes 4GHz, ramky přes 1000MHz CL4 a v 1M SuperPI mám kolem 13,5 vteřiny na běžný provoz, proti tomu i3 2120T co jsem zkoušel dala se shit paměťmi asi 16s. je ale fakt, že superpi není všechno a taky neznám rozdíl výkonu mezi i3 3xxx a 2xxx.
LCD mám 1600x1200 a co jsem pustil, běhalo na full s vyhlazováním.
Jasně, i7 je výkonem jinde než i3, stejně tak Q9450 je jinde než E5200. Spotřebu bych neřešil, full load nebude velký rozdíl a idle třeba já neřeším, protože na vše kromě her mám noťas, takže pc buď jede full, nebo vůbec.
Pro většinu lidí je určitě lepší nová platforma. Nemyslím si, že bys až tolik využil výkonnější cpu, spíš bych viděl ostatní výhody - tj USB3, SATA3, 16GB ram za pár šušňů (DDR3 vs DDR2) apod. A tyhle 775 quady se pořád prodávají za 2500+, desku taky prodáš a když trochu přilepíš, starší i5/i7 4core a nějakou low desku určitě dokupy dáš. Nebo jak říkáš, kup jen grafiku, bude ti stačit něco jako 450(s DDR5)/550/650, oproti 4870 to bude nářez, a až to zase přestane stačit, uděláš komplet upgrade všeho.