a chceš s plněním seshora či zepředu?
ohledně dobrého sezení na zádech, zásadní je polohovatelnost - každý má trochu jiné proporce a batoh bez polohování zřejmě bude pouze nějakým průmětem možností. s polohovatelným si to nastavíš podle sebe.
já mám 10let Deuter Aircontact 75+10 a teprve letos došlo k závadě - kyne mi břuch takže mi praskla přezka na bederáku. jedinou nevýhodou je, že samotný váží přes 3kg. z hlediska řešení, různých kapsiček, polohovatelnosti popruhů - nic lepšího jsem zatím nepotkal. tahám ho víceméně furt někam a stále drží a vypadá téměř jako nový. dobře se nese i HODNĚ narvaný. taky tehdy stál skoro 6kkč.
ve stejné době jsme ještě pořizovali Doldy Pumori 65 (tehdy cca 2500Kč) a tomu praskly 2 přezky během prvního roku používání. jeden zip už je taky v háji, na exponovaných místech je patrné ošoupání materiálu. jinak vpohodě batoh odpovídající ceně, navíc prázdný má poloviční váhu jak ten Deuter. občas si ho beru, když jedu někam na chatu s málo věcma a nechce se mi tahat příliš "mrtvé" váhy.
od té doby se však ceny těchto dvou hodně přiblížily, takže předpokládám, že Doldy se kvalitou přiblížil. tehdy to byla víceméně novinka na trhu.

Odpověď s citací