S dovolením se vpáčím do Martyho threadu. Taky jsem za účelem "snížení množství krabiček" uvažoval doma nahradit stávající switch + APčko za něco jiného. Nicméně požadavky jsou takové, že jsem nenašel úplně to, co by mi vyhovovalo, nebo prostě blbě hledám. Stávající konfigurace:
- pod oknem Routerboard133 s 2x Wifi (jeden adaptér na příjem signálu, druhý jako AP pro venkovní klienty - dá se chytat na zpětný lalok i po bytě, ale jen omezeně v místnostech za u okna). Je to i firewall a dhcp server do mé vnitřní sítě (ale neNATuji, vše je routované)
- v obýváku Gigabitový 8port switch
- v obýváku starý ovislink (b/g) jako wifi AP po bytě
Celé bych to sice rád nahradil jedním zařízením, ale to nejde, kabel od routerboardu do obýváku je jen jeden a v obýváku jsou pak další zařízení. Proto jsem chtěl vyměnit switch + stávající AP za jeden přístroj. Tj. stačí klidně obyčejné wifi AP (nemusí routovat viz výše) s dostatkem gigabitových portů a n-kovou wifi. Jenže jsem narazil, potřeboval bych minimálně 6 portů a to je problém: 2x zásuvky PC (minimálně), 1x NAS, 1x port do routerboardu, 1x TV, 1x MMC
Nedávno jsem kamarádovi konfiguroval TP-LINK TL-WR1043ND s OpenWRT a ten by i vyhovoval, jen má málo eth portů (navíc na nové revizi HW mi po flashnutí přestal fungovat WAN port, takže jen 4 místo 5 pokud by se zprovoznil a zbridgoval s LAN). Nezná někdo APčko s více než 5 Gbit porty?
Vlastně uvažoval jsem, že gigabitové porty potřebuji pouze na zásuvky k PC, na NAS, případně na MMC, další zařízení je nepotřebují. Objevil jsem "hotový" Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN http://www.i4wifi.cz/rb2011uas-2hnd-...-l5_d3153.html
ale nevím, jestli to zase není zbytečné zařízení.
Nemá s tím někdo zkušenosti? Zajímala by mě spotřeba (zda nežere víc než switch + AP) a bylo by mi líto, že většinu funkcí nevyužiju, přestěhoval bych tam max tam DHCP server, má jen jen jednu wifi a stejně coax kabely na wifi nemůžu tahat přes půl bytu. A jinak by fungoval jako switch - vnitřně jsem se dočetl, že je tam gigabitový switch a pak klasický stovkový switch. Pokud se komunikuje z portů Gbit switche na druhý switch, tak to jde vše přes CPU - zvládne to 100Mbit?