Výsledky hlasování: Jaký používáte při focení filtry ?

Hlasující
1297. Nemůžete hlasovat
  • polarizační

13 1,00%
  • UV

7 0,54%
  • infra

0 0%
  • šedý

1 0,08%
  • jiný

0 0%
  • žádný

3 0,23%
  • více najednou

5 0,39%
  • 1 268 97,76%
Výsledky 1 až 25 z 216

Téma: základní použití filtrů pro DF

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: základní použití filtrů pro DF

Gargamel: Rozsáhlejšímu testování polarizáků jsem se nijak moc nevěnoval, takže ti k tomu moc neřeknu. ColorCombo mi tu řadu let leží - co jsem nahradil Panasonic FZ30 Sigmou SD14, tak jsem neměl příliš velkou potřebu zvýrazňovat barvy nebo polarizovat. Teď mám ale nově Sigmu 8-16 mm, která má shodou okolností filtrový průměr stejný jako to ColorCombo, tak jsem to jen tak pro zajímavost testnul. Ve skutečnosti to byla spíš taková šedá cesta, tmavošedý strom, světlešedá suchá tráva, takže to překvapivě nějaký barvy vytahlo, ale celkově ten filtr přidává o dost teplejší odstín, než by bylo třeba (holt jeho cílem není neutrální výstup). Při konverzi z RAWu se Sigmou tahám vyvážení barev směrem k fialové (jinak je celkový nádech do žlutozelena), s tímhle filtrem naopak spíš k zelené nebo tyrkysové, jinak to tahne až moc do červena.

Nedokážu ani říct, jak ColorCombo ovlivňuje kresbu - vzhledem k tomu, že žere dost světla (víc než obyčejný polarizák), tak to chce delší expozici a výstup je zase roztřesenější (stativ ven moc nenosím). Rozhodně to ale na kresbě ubírá řádově míň, než kombinace klasickýho Hoya polarizáku + intensifieru + skylightu, která na FZ30 dávala barevně trochu podobné výsledky. Pokud na něco zajímavého při experimentech narazím, dám vědět (uvažuju, že s ohledem na použitelnost s objektivem 8-16 budu ColorCombo nosit s sebou).
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    Pokud na něco zajímavého při experimentech narazím, dám vědět (uvažuju, že s ohledem na použitelnost s objektivem 8-16 budu ColorCombo nosit s sebou).
    Docela by me zajimalo, jakym zpusobem se ti podarilo narvat filtr na tu vypouklou cocku Jedine, co me napada, tak pres redukci-cast krytky a se zoomem smerem k delsimu konci. Pak by to uz vinetovat nemuselo.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Ano, redukční část má filtrový závit. S filtrem to vinětuje i na 16 mm, takže je třeba trošku říznout (z 2640×1760 na 2400×1700). Je pravda, že jsem s použitím filtru vůbec nepočítal (takže mě i částečná použitelnost potěšila), ale mohla to Sigma vyřešit líp. Kdyby sluneční clona nebyla vestavěná, ale snímatelná, šel by adaptér zasunout o pár milimetrů hlouběji a bylo by to úplně bezproblémové.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 2 uživatelů. (0 registrovaných a 2 anonymních)

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání