Gargamel: Rozsáhlejšímu testování polarizáků jsem se nijak moc nevěnoval, takže ti k tomu moc neřeknu. ColorCombo mi tu řadu let leží - co jsem nahradil Panasonic FZ30 Sigmou SD14, tak jsem neměl příliš velkou potřebu zvýrazňovat barvy nebo polarizovat. Teď mám ale nově Sigmu 8-16 mm, která má shodou okolností filtrový průměr stejný jako to ColorCombo, tak jsem to jen tak pro zajímavost testnul. Ve skutečnosti to byla spíš taková šedá cesta, tmavošedý strom, světlešedá suchá tráva, takže to překvapivě nějaký barvy vytahlo, ale celkově ten filtr přidává o dost teplejší odstín, než by bylo třeba (holt jeho cílem není neutrální výstup). Při konverzi z RAWu se Sigmou tahám vyvážení barev směrem k fialové (jinak je celkový nádech do žlutozelena), s tímhle filtrem naopak spíš k zelené nebo tyrkysové, jinak to tahne až moc do červena.
Nedokážu ani říct, jak ColorCombo ovlivňuje kresbu - vzhledem k tomu, že žere dost světla (víc než obyčejný polarizák), tak to chce delší expozici a výstup je zase roztřesenější (stativ ven moc nenosím). Rozhodně to ale na kresbě ubírá řádově míň, než kombinace klasickýho Hoya polarizáku + intensifieru + skylightu, která na FZ30 dávala barevně trochu podobné výsledky. Pokud na něco zajímavého při experimentech narazím, dám vědět (uvažuju, že s ohledem na použitelnost s objektivem 8-16 budu ColorCombo nosit s sebou).