Stránka 2 z 9 PrvníPrvní 123456 ... PosledníPoslední
Výsledky 26 až 50 z 211

Téma: Linux newbie ma par (asi debilnich) dotazu

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Citace Původně odeslal KtK
    Toz ze existuje man, a k cemu je, to uz vim taky, ale ze zrovna xscreensaver, proc ne treba xssaver, zejo, jak tohle vystourat, to je mi zahadou.. I kdyz tenhle konkretni pripad je jeste docela logickej..
    zkusil bych pro zacatek treba to ze kdyz na konzoli zmacknes TAB tak se ti vypisou/doplni vsechny prikazy... ale je jich hodne, tak zacnu prvnim pismenkem - x stale hodne, xs no a uz je jenom par a hend vidis co to asi bude

a kdyz mas nejakej prikaz uz napsanej, udelas mezeru a zmacknes tab tak se ti vypisou/doplni vsechny soubory/adresare a aktualnim adresari...
    treba kdyz se chcu podavt na cenik, tak mi staci
    gnu<TAB> Ce<TAB> a mam prikaz gnumeric Cenik2.xls
    samozrejme zalezi na tom kolik podobnych souboru a priakzu tam mas

jinak staci ztrochu hledat na internetu

Standardní

no a pak takovy vychytavky s historii prikazu jako:

Alt + > - doplni parametr z minuleho prikazu,

mno vice najdes v dokumentaci.
    Klavesivy zkratky v shellu se hodi - mazani cely radky, po slovech, posouvani po slovech, apod.

source: inet
    Why use windows, since there is a door?... SlackWare Linux ruleZz - Linux for the subgenius

Senior Member mince Avatar uživatele KtK
    Behind fuc*ing WorkTable Device (Praha zapad)
    Vliv
    297

Standardní

Diky za rady, panove, pokusim se jimi ridit..
    No, abych nemel dalsi dotaz, ze Docela me laka predstava, ze semestralku z vypocetky udelam v c++ jako command-line utilitu a ze bych ji udelal pod linuch Takze dotaz -> Je pro linuch naky vyvojovy prostredi? Pokud vim, jako kompilator se pouziva gcc, ale ze by to bylo 2x pohodlny.. -ted jsem jeste trochu googlil - mate nakou zkusenost s KDevelop?

Dalsi vec: Jaky je slusny prehravac na filmiky? Zkousel jsem xine, ale dava to obraz takovy svisle rozcarkovany - tady je screenshot: (86kB) http://ktk.d2.cz/bordel/amelie_in_xine.png a ve fulscreenu to krapet cuka.. Kdyz tipnu obrazek primo prikazem z xine, tak se ulozi ok, krasne barevny, bez carek, tohle jsem musel tipnout vnejsim programem. Pod windowsema to BSplayer bez problemu zvlada, skoda ze neni pro linuch, je to muj oblibenec..
    Parasite lost, AKA the Girlfriend Mission:The Socka Project sleeps, lets use (her :) Durex! 1GHz in some soltek stuff, Ati rage 128, etc.. (it\'s noisy)
    IMB Thinkpad R31: celer 1.2GHz, 384M RAM, 60GB 5400rpm hitachi, i810 8MB onboard (na praci to staci ;)
    [pro archivni ucely] janina overclockerska poradna (.tar.gz, 1.1MB, otevrete si index.html v browseru podporujicim javascript a frames)

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

tak s tim Kdevelopem nevim, to sem nikdy nepouzival, C++ jeste neumim
    ale zkusil bych hledat taky na http://www.freshmeat.net nebo http://www.linuxlinks.com

a ted prhravani filmu
    to ze to vypada takhle je asi tim, ze tam mas nastaveny spatny video output nebo neco takoveho... ale na xine se vykasli a nainstaluj si mplayer
    jde v nem prehravat uplne vsechno a je takovej celkove dobrej
    nejlepsi je si ho vetsinou zkompilovat jestli se na to citis - pak to prehravani by melo byt rychlejsi (optimalizace presne pro tvuj pocitac) jestli ho budes kompilovat tak si stahni posledni (finalni) verzi mplayeru http://www.mplayerhq.hu

Vliv
    297

Standardní

No, RPMko se mi nainstalovat nepovedlo, takze nezbyva nez kompilovat..

./configure -probehlo
    ./configure --enable-gui -to vyhodilo nakou chybovou hlasku - s tou prvni jsem si poradil, chtelo to nakej png support, tak jsem ho doinstallil z CD, ale s
    Kód:
    x11 support required for GUI compilation
    si rady nevim - co mam nainstalovat? Nic co by mi pripadalo vhodny jsem RPMDrakovi nenasel..
    make - jelo priserne dlouho, hezkych par warningu od gcc, typu 'nepouzita promenna', takze snad v poho.
    make install bylo hned

pak jsem pustil mplayer soubor.avi

a vyhodilo to bajecny prouzky pres horni petinu obrazovky. tentokrat vodorovny, lehce se svazujici smerem doprava.. a bez zvuku gmplayer vyhodilo command not found
    Parasite lost, AKA the Girlfriend Mission:The Socka Project sleeps, lets use (her :) Durex! 1GHz in some soltek stuff, Ati rage 128, etc.. (it\'s noisy)
    IMB Thinkpad R31: celer 1.2GHz, 384M RAM, 60GB 5400rpm hitachi, i810 8MB onboard (na praci to staci ;)
    [pro archivni ucely] janina overclockerska poradna (.tar.gz, 1.1MB, otevrete si index.html v browseru podporujicim javascript a frames)

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

No, RPMko se mi nainstalovat nepovedlo, takze nezbyva nez kompilovat..

./configure -probehlo
    ./configure --enable-gui -to vyhodilo nakou chybovou hlasku
    make - jelo priserne dlouho, hezkych par warningu od gcc, typu 'nepouzita promenna', takze snad v poho.
    make install bylo hned

pak jsem pustil mplayer soubor.avi

a vyhodilo to bajecny prouzky pres horni petinu obrazovky. tentokrat vodorovny, lehce se svazujici smerem doprava.. a bez zvuku gmplayer vyhodilo command not found
    na to gui ti tam urcite chybi nejaky balicky - namatkou neco jako libpng-devel nebo neco takovyho
    jinak kdyz neprobehne korektne configure, tak ani nema smysl to zkouset kompilovat...
    make priserne dlouho? to bych ti nepral kompilovat treba mozillu nebo rovnoou cely gnome, jak to delal kamos

kazdopadny gui neni zas az tak potreba - ja ho treba nemam zapnuty (ale zkompilovany jo)

pouzivam tuxcmd a jenom najedu na film (video), dam enter a spusti se to. zadnej problem
    ovladani je logicky sipky doleva/doprava skok o 10sec, nahoru dolu o minutu, pgup/pgdown jeste o vic... ale to se da vsechno nastavit
    play/pause mezernik... co vic si prat?
    jeste treba o - zmena osd menu nic/stavovy ukazatele/stav+titulky nebo tak nejak.. vyzkousej
    a pak treba 9 a 0 je volume a dalsi cisla jsou kontrast/jas/barva a tak...

no a k tem prouzkum - az to budes mit poradne zkompilovany tak zkus mplayer -vo help - seznam vsechn dostupnych video out zarizeni, tak muzes zkusit jestli to nebude s nejakym jinym lepsi

mplayer -vo xv, mplayer -vo x11 a dalsi...
    pak ti pripadne poradim co dal

Vliv
    297

Standardní

Ha, zapomnel jsem asi odeslat editaci posledniho prispevku - ta hlaska byla opravdu chybejici png-devel. To jsem doinstaloval, a pak to chtelo X11 support, coz jsem doinstalovat nezvlad - v RMPdrakovi jsem nic co by vypadalo ze by to bylo ono nenasel.. Nevis co to presne je? (ja vim, ze urcite vis )

A jsem tu s dalsim problemkem. Chtel jsem rozbehnout mysql. Tak jsem stahnul RPMko, nainstaloval. Pustil jsem mysql, -klienta. Povedlo se mi pohrabat v tabule s pravama, nastavil jsem rootovi i naky to heslo. Jenze pak jsem restartoval comp a ted uz nemuzu s mysql delat nic, protoze mi nejspis nebezi server. typicka hlaska je tato:
    Kód:
    mysqladmin&#58; connect to server at 'localhost' failed
    error&#58; 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' &#40;2&#41;'
    Check that mysqld is running and that the socket&#58; '/var/lib/mysql/mysql.sock' exists!
    Ted pozoruju, ze ten /var/lib/mysql/mysql.sock tam opravdu neni. ale pred restartem tam urcite byl. Co s tim? Bez mysql je mi celej linux na prdku, jako PHP prgacovi..
    EDIT: Uz se mi povedlo rozbehnout jako rootovi mysqld, (mysqld je v /sbin) coz je ale docela provizorni. nechci se pokazdy logovat jako root.

Standardní

Co se tyce toho C, C++: jestli hledas neco typu Microsoft Visual Studio nebo Borland C++ Builder, tak to asi nenajdes.

Jestli chces detal okynka, tak muzes zkusit Kylix(to je ale Pascal) nebo je jakysi ObjektBuilder nebo se nauc Tcl, ale to asi neni to, co bys chtel.

Rikals, ze xces delat konzolove aplikace, takze si otevri svuj oblibeny textovy editor a jed...
    Jestli chces neco pod Xka, tak staci nejaky Kate nebo treba Xkovou verzi vi.
    Jestli xces radkovy textovy editor se zvyraznovanim syntaxe a dalsimi featurami, tak rozhodne vi (kdyz ja ho tak nesnasim ), ja si radsi otevru joe, ale ten nema highlighting.

Pak uz pouze kompilujes pomoci gcc nebo g++.

Casto ti bude proste stacit:
    [yourbox]# gcc -o program program.c

Vice o gcc (g++) se doctes v man, info, ci uplne nekde jinde
    Why use windows, since there is a door?... SlackWare Linux ruleZz - Linux for the subgenius

Standardní

Co se tyce filmu, tak rozhodne mplayer

Na linuzone.cz a snad i na root.cz vysly nejake clanky, co se tyce prehravani filmu v linuxu.

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Ha, zapomnel jsem asi odeslat editaci posledniho prispevku - ta hlaska byla opravdu chybejici png-devel. To jsem doinstaloval, a pak to chtelo X11 support, coz jsem doinstalovat nezvlad - v RMPdrakovi jsem nic co by vypadalo ze by to bylo ono nenasel.. Nevis co to presne je? (ja vim, ze urcite vis )

A jsem tu s dalsim problemkem. Chtel jsem rozbehnout mysql. Tak jsem stahnul RPMko, nainstaloval. Pustil jsem mysql, -klienta. Povedlo se mi pohrabat v tabule s pravama, nastavil jsem rootovi i naky to heslo. Jenze pak jsem restartoval comp a ted uz nemuzu s mysql delat nic, protoze mi nejspis nebezi server. typicka hlaska je tato:
    Kód:
    error&#58; 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' &#40;2&#41;'
    Check that mysqld is running and that the socket&#58; '/var/lib/mysql/mysql.sock' exists!
    Ted pozoruju, ze ten /var/lib/mysql/mysql.sock tam opravdu neni. ale pred restartem tam urcite byl. Co s tim? Bez mysql je mi celej linux na prdku, jako PHP prgacovi..
    EDIT: Uz se mi povedlo rozbehnout jako rootovi mysqld, (mysqld je v /sbin) coz je ale docela provizorni. nechci se pokazdy logovat jako root.
    tak uz jsem tady
    k tomu mysql - musis spustit ten server
    - bud rucne: na konzoli jako root: service mysql start (nebo mozna mysqld, to nevim)
    - a nebo automaticky pri startu: spustis drakxservices a tam to nastavis

a k tomu mplayeru - potrebujes nejspis balicek XFree86-devel
    proste vzdycky na kompilaci potrebujes <nazevcotomuchybi>-devel

Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal wong

Kód:
    tak uz jsem tady
    k tomu mysql - musis spustit ten server
    - bud rucne: na konzoli jako root: service mysql start (nebo mozna mysqld, to nevim)
    - a nebo automaticky pri startu: spustis drakxservices a tam to nastavis

a k tomu mplayeru - potrebujes nejspis balicek XFree86-devel
    proste vzdycky na kompilaci potrebujes <nazevcotomuchybi>-devel
    Chlape, jak ti tohle oplatim, to fakt nevim.. Asi ne tobe, ale naky dalsi lamce, co bude chtit poradit ode me Vyzkousim, uvidim..

Vliv
    297

Standardní

Funguje, movies jedou!! Chlape, ja te tu mit, tak ti snad dam pusu.. no, spis kdybys tu byl a mel tu segru, tak ji Takze jeste doresit to mysql. coz vypada ze bude v poho, pak poresim paleni a good bye okynka, stehuju se do wigwamu
    Citace Původně odeslal ?
    Linux is like wingwam - no windows, no gates and apache inside

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    290

Standardní

heej to je muj vyrok nebo ne muj ale ja to sem uz jednou daval a myslim ze poprve

ktk: znas distru knoppix? live cd linux to umi i palit na zkouseni si neco je idealni
    CASE Chieftec DX-01B-D { GIGABYTE X48 DS5 { Intel q9300 + 8GB + ATI x1600 + 2x Seagate ES2 1TB } + LiteOn SHM-165P6S} } + 21" Samsung SyncMaster 215TW

Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Glottis
    heej to je muj vyrok nebo ne muj ale ja to sem uz jednou daval a myslim ze poprve

ktk: znas distru knoppix? live cd linux to umi i palit na zkouseni si neco je idealni
    No, tenhle linuch (MDK9) je muj prvni, takze neznam.. Dokonce ani nazvem.. Naky softy na paleni uz tu mam, jen jsem jeden zkusil a delalo to naky haluze, tak jsem se na to prozatim vybod.. Ono to nak pude myslim.. Proste trochu ohreju RWcko, nez se s tim sziju a bude..
    Jo a ten vyrok - slysel jsem ho nekde davno, to jsem jeste na forum nehodil. Ten quote jsem hodil jakoze nevim,kdo to vymyslel, kazdopadne je to roflozni.

A vite co je nejhorsi? Ze se mi zacina libit konzole Pekne sem si ji hodil zeleny pismo na cerny pozadi, aby to vypadalo hezky HCore..

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Funguje, movies jedou!! Chlape, ja te tu mit, tak ti snad dam pusu.. no, spis kdybys tu byl a mel tu segru, tak ji Takze jeste doresit to mysql. coz vypada ze bude v poho, pak poresim paleni a good bye okynka, stehuju se do wigwamu
    Citace Původně odeslal ?
    Linux is like wingwam - no windows, no gates and apache inside
    segru nemam - jenom brachu ^Tomahawka^ a ty nemas segru?

to mysql urcite zapnes pres ten drakxservices - jinak taky se to da najit v Mandrake Control Center - ale ten stejne rovnou pousti vselijaky xxxdrake a drakxxx

na vypalovani ja pouzivam eroaster a jsem s nim maximalne spokojenej (na to vetsinou musis byt root anebo si nastavit sudo - root prava pro usera pro urcity programy )
    dalsi programy: k3b (ten je prej dobrej), gnometoaster, xcdroast a dalsi... anebo muzes zkusit cdrecord na prikazove radce

a ta hlaska je dobra... aj bych si ji dal do podpisu

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

No, tenhle linuch (MDK9) je muj prvni, takze neznam.. Dokonce ani nazvem.. Naky softy na paleni uz tu mam, jen jsem jeden zkusil a delalo to naky haluze, tak jsem se na to prozatim vybod.. Ono to nak pude myslim.. Proste trochu ohreju RWcko, nez se s tim sziju a bude..
    Jo a ten vyrok - slysel jsem ho nekde davno, to jsem jeste na forum nehodil. Ten quote jsem hodil jakoze nevim,kdo to vymyslel, kazdopadne je to roflozni.

A vite co je nejhorsi? Ze se mi zacina libit konzole Pekne sem si ji hodil zeleny pismo na cerny pozadi, aby to vypadalo hezky HCore..
    no tak o vypalovani sem uz neco psal... jistota je jako root - a nejlip pres sudo, protoze to je HOME skutecne tvuj HOME a ne rootuv HOME

knoppix je kompletni linux, kterej nabootoje z CDcka... nepotrebujes ani HDD - jenom kdyz si chces neco ulozit...
    ale jinak plne funkcni vcetne KDE, OpenOffice atd...

a to s tou konzolou - ze je to dobra vec
    je to rychlejsi nez nejaky klikani nekde v menu...
    jeste si ten terminal nastav pruhlednej abys tam videl pozadi

Standardní

jj HC terminal taky jedu.... a of course pruhledny
    kdo si chce hrat s nastavenim terminalu -> Eterm.. puvodne pro Enlightenment, ale neni potreba... a da se nastavit totalne vse... napr. jednu dobu sem si dal takhle 5radkovy pruhledny terminal bez okraju a dekoraci dolu napravo na obrazovku a tam sem si dal vypis logu... celkem frajerina a kdyz neco rozjizdite, setri to cas

jo jinak co bude s tim rozdelenim OS sekce na linux/win32?

btw s tim palenim - kdo chce byt opravdu HC a chce si vsecko nastavit, doporucuju gcombust
    http://freshmeat.net/releases/111387/
    mam radsi kdyz si muzu vse nastavit, nez mit hezke klikaci gui ale malo nastaveni
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Vliv
    297

Standardní

Hm, konzoli jsem pruhlednou nastavit zkousel, ale nebyla.. Taky sem u nekoho videl, ze mel na pozadi konzole pngcko, co bylo castecne pruhledny - takovej polomatnej obrazek, to vypadalo celkem cool..

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

Hm, konzoli jsem pruhlednou nastavit zkousel, ale nebyla.. Taky sem u nekoho videl, ze mel na pozadi konzole pngcko, co bylo castecne pruhledny - takovej polomatnej obrazek, to vypadalo celkem cool..
    jo polomatnej, abys precetl co na te konzoli vubec je
    ja to ale nemam, protoze to neni pruhledny, jenom se tam zobrazuje to co mas na plose... tzn, ze nevidis na ty okna pod tim... ty bych bral

Vliv
    297

Standardní

no ne, polomatny bylo ciste to pozadi, i kdyby bylo uplne pruhledny, tak by to fungovalo, pismenka byly normalni, nepruhledny..

Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

no ne, polomatny bylo ciste to pozadi, i kdyby bylo uplne pruhledny, tak by to fungovalo, pismenka byly normalni, nepruhledny..
    no jo, ale pokud nestmavis pozadi, tak to vetsinou jde potom blbe precist... zalezi taky co mas za tapetu

Vliv
    297

Standardní

Tak jsem koukl na ten SIM - je tam RPMko pro MDK, uplne v poho mi to jede, kompilovat jsem nemusel.. )

Standardní

Co se tyce pruhledne konzole, tak je to hezky, ale nekdy ne moc prakticky. J a preferuji zelene na cernem
    tomahawk> ten Eterm sem nezkousel, ale jestli tam jdou odstranit ramy, tak to musi byt kuul

Co se tyce paleni, tak je dobre si treba udelat par vlastnich skriptiku na cdrecord (popr. ted uz spise dvdrecord) nebo jako frontend je dobrej je k3b (k3b.org) - nastavit jde snad vsechno.

Vliv
    297

Standardní

jj, zelena na cerny vypada nejdrsnejsi.. .
    BTW: tak jsem prave zprgal prvni "aplikaci" pod linuch - samozrejme fahr2cels a dokonce na prvni pokus a bez chyby. A funguje.

Standardní

Co se tyce Knoppixu, tak je to dost dobra vec. Cela vec je zalozena na Debianu.
    Jenze ted vyslo neco podobneho - Slackware Live CD a na domaci strance tohodle projektu www.slackware-live.org, muzete najit vlastne i skript, kterym si muzete udelat svoji Live distribuci.

Hint: osekat(vyhazet z nej, co nepotrebujes) Knoppix a napalit si to na 8cm CD

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Par dotazu ohledne Radeonu 9800 Pro
    Založil Zilla v sekci fóra ATI grafické karty
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 08.07.2003, 19:11
  2. par dotazu - 8RDA+
    Založil TrUs v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 07.05.2003, 16:49
  3. Voodoo2 SLI - pár dotazů
    Založil Marty v sekci fóra Ostatní grafické karty
    Odpovědí: 9