Ahoj, sestavuji doma datovou a internetovou síť a potřebuji poradit s jejími prvky. Dost jsem toho načetl, ale nikde nemohu najít odpověď na můj konkrétní problém, snad ji najdu zde.
Jde o to, že potřebuju bezdrátově pokrýt obě patra a zároveň, aby počítače v obou mohly sdílet data přes NAS. To by nebyl problém s AP ve funkci WISP repeateru, nicméně kdybych jej připojil bezdrátově k routeru, tak přes železobetonový strop to pojede hrozně pomalu a jiné kabelové spojení nelze natáhnout, mám k dispozici pouze dvojdrát se zásuvkou v každém patře.
Tedy potřebuji zjistit, jestli toho dvojdrátu mohu (a jak) využít k přemostění těch dvou routerů na způsob LAN kablu tak, aby jak internet tak data z NAS byla dostupná v obou patrech a zároveň, aby si každý "tahal" z toho dvojdrátu internet?
A také jaký router/AP byste navrhovali do 1. patra? Kvůli datovému centru bych chtěl už 5GHz Wi-fi standart, zpětně kompatibilní s 2,4 GHz, něco na způsob Netgear WNDR3700 , splňoval by požadované funkce?
Pro doplnění - router od ISP je ZyXEL P-660 HN-T3A
NAS jsem vybral D-Link DNS-320 - Vaše dojmy, zkušenosti?
Doma mám ještě router D-Link DSL-2641B a AP D-Link DAP-1160
Schéma:
Šlo by to samozřejmě udělat přes zásuvky, ale tam se bojím nestability při zapínání/vypínání spotřebičů a navíc si nejsem jistý, zdali jsou obě patra na stejné fázi.
Děkuji za jakýkoli postřeh/návrh