1. Takéto riešenie pre mňa je komplikáciou a nie riešením.
2. FW je samozrejme aktualizovaný, konfigurácia až na nejaké presmerované porty a zapnuté NTP a UPnP je default, kábeláž FTP Cat5E, niekde aj Cat6, najdlhší kábel má okolo 20-25 metrov, ale ten bude v poriadku, lebo server napojený na ňom dávnejšie ani na inom kábli nedával lepšie výsledky. Sieťovky: server má nejakú Intel sieťovku na doske, OS Linux. Ja mám v PC Dual Marvell (jeden port v BIOS-e vypnutý), a mám aj Intel PCIe kartu ktorá dáva o niečo lepšie výsledky, ale rozdiel nie je o moc lepší. Skúšal som zapnúť aj jumbo packety, trocha to pomohla rýchlosti vrámci LAN, ale ak bolo PC zapnuté v kuse niekoľko dní a mal som spustený uTorrent, tak po niekoľkých dňoch mi začal praskať zvuk zo zvukovky, tak som sa vrátil na default hodnotu. Rýchlosť karty som teraz z Auto nastavil manuálne na 1000 Full Duplex, uvidím čo sa stane, ale asi nič. Disky rýchlosť zvládajú, doma RAID5 pole ktoré dá aj 300MB/s, server má zase 2x 5400rpm disky v RAID0 (len na filmy). Aj najslabší disk v mojom kompe dá aspoň 50MB/s rýchlosť aj pri čítaní dát na konci disku.
V nastaveniach sieťovky mám ďalej hodnoty ktoré neviem čo sú. Prvou je Max IRQ per Sec s nastavenou hodnotou 5000, ďalej Transmit Buffers s hodnotou 256, Tx a Rx mám všade zapnuté, Energy Star (asi nejaký energy save mód som teraz vypol). Pretestujem a dám vedieť. K tej DIR-655-ke: viem že to je slušný kus routra, vlastne nič lepšie som doteraz ani nevidel, ale stále sa mi to nejak nezdá.
DD a OpenWRT by som zatiaľ nerád riešil.
K Wifi: Vždy si nastavujem taký kanál ktorý je najmenej rušený. Tu je trocha problém v tom že v mojej izbe sú iné voľné a úplne iné na druhej strane bytu/domu. Väčšinou si to nastavujem pomocou Wifi analyzéra na Android, šikovná aplikácia. Ešte tak mať susedov ktorý nemenia každý týždeň kanál na ktorom fungujú...
Edit:
Dal som testík.
server -> PC viacmenej stabilne 34MB/s, rýchlosť slabo kolíše, peak 38MB/s
PC -> server 26MB/s
server RAID0 -> server RAID1 štartovalo na 127 ale rýchlo padlo ku 65MB/s a ďalej klesalo, minimum bolo 61MB/s
server RAID1 -> server RAID0 štartovalo na 35 ale potom sa to dostalo do normálu na úroveň cez 50MB/s, ku koncu slabo cez 60MB/s
* Rýchlosti cez FTP sú podobné.
** RAID1 pole počas testu mohlo obsluhovať aj webové požiadavky, RAID0 pole je zase na 95% zaplnené, toto malo byť čítanie a zápis z cca. poslednej tretiny až z konca disku, fragmentácia by mala byť minimálna až žiadna, testované 19GB súborom. RAID1 aj RAID0 polia sú pripojené na ten istý HW radič.
Rozmýšľam že si požičiam z práce aj tebou spomínaný TP-Link TL-WR1043ND (bez toho aby som inštaloval *WRT) a porovnám rýchlosti aby som mohol vylúčiť že brzdou je router.

Odpověď s citací