1. No, ja nechcem bridgeovať jedontlivé porty, to je dosť nekonfortné na nastavovanie. Chcem aby vrámci LAN mohlo ísť všetko každým smerom, totiž jednotlivé stroje sa mi doma dosť odbmieňajú. Už teraz mám v DIR-655 rezervovaných viac ako tucet IP adries rôznych zariadení z domu, neexistuje aby som nastavoval manuálne aj jednotlivé porty k nim.
2. Potrebujem 1x WAN, minimálne 4x LAN a wifi N minimálne na dve anténky.
3. Požiadavka na pripojiteľnosť je napísaná v druhom bode. Všetky zariadenia v LAN (či už cez kábel alebo wifi) musia mať prístup na internet, musia mať pridelované IP DHCP serverom s možnosťou manuálnej rezervácie IP k MAC adrese. Po kábli je pripojený server (Linux) a môj komp (Windows 7), na týchto potrebujem vysoké prenosové rýchlosti medzi sebou (zdielanie), zároveň z vonku sú niektoré porty (21,80) presmerované na server a potrebujem aby tento bol dostupný aj z vonku plnou rýchlosťou internetovej prípojky (55/55Mbps). Na serveri bežia web stránky, takže potrebujem aby router zvládal čo najväčšie množstvo spojení. Ďalej na tomto serveri mám (samozrejme na iných diskoch) aj hudobný a video archív, ktorý je nazdielaný pre moje PC a čoskoro aj pre stolový Blu-ray prehrávač (s podporu .MKV súborov a DLNA). Tento prehrávač bude pripojený do siete prostredníctvom wifi siete je na úplne opačnom konci bytu a samozrejme je potrebná čo najväčšia prenosová rýchlosť. Pri prehrávači stačí dostatočná rýchlosť na prehrávanie 1080p .mkv súborov, medzi serverom a PC potrebujem rýchlosti väčšie, lebo často presúvam desiatky GB dát. Dokonca aby to bolo zaujímavé, tak mi ešte niekedy beží uTorrent na mojom PC, ktorý trocha neštandradne zdiela veci priamo zo servera.
Prečo som toto celé začal riešiť je to že chcem mať výkonnostnú rezervu a zároveň mám pocit že môj aktuálny router (D-Link DIR-655) je aj brzdou pri sieťovej prevázke, lebo nedokážem sa dostať nad rýchlosti 25MB/s a pritom mám všetky sieťové prvky 1Gbps. Nečakám že to pôjde 125MB/s, ale keby som sa dostal aspoň na 50MB/s (400Mbps) bol by som rád. Prenosové rýchlosti cez wifi tiež nie sú najlepšie, aj keď je matkyn notebook (Windows Vista, wifi N) na sieti sám ani vtedy sa nedokážem dostať na hodnoty cez 3MB/s (24Mbps). Ďalej sa mie niekedy stáva že mi po zapnutí alebo pripojení PC router nepridelí IP a som offline. Najprv som si myslel že je to doskou alebo sieťovkou, ale robia mi to všetky sieťovky. V takomto prípade musím vo Windowse vždy vypnúť a zapnúť sieťovku a až potom dostanem IP adresu a funguje všetko ako má.
Pre zlepšenie wifi signálu môžem spraviť to že vymením všetky 3 anténky na routeri za nejaké 7dB, to by možno trochu pomohlo.
Čo navrhujete?

Odpověď s citací