Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
U mňa toto je perfektný príklad na to že prečo nekupovať značkový server. Sám mám jeden, mal pôvodne 1GB RAM. Samozrejme RAM-ka začala dochádzať, tak som sa rozhodol pre rozšírenie. Zavolal som do Dellu, že koľko by to bolo a prípadne by som už kúpil aj druhé CPU. Zahlásili takú sumu že za to by som dnes mohol kúpiť ďalší server ktorý by minimálne 3x výkonnejší. Tak som sa rozhodol že si kúpim RAM-ku sám. Prvý problém bol že kompatibilita pamätí bola hrozná, až tretí typ mi tam sadol, napriek tomu že špecifikácia sedela. Ďalej bol problém s tým že môžem spraviť upgrade iba na 4GB, lebo ak chcem mať viac, tak musím mať nejaký čudný vetrák ktorý tie pamäte bude chladiť, a keď tam nie je, tak sa systém nerozbehne. Cena toho vetráka cez eBay je viac ako 200 €. Samozrejme je atypický. Tak som kúpil 4GB, staré 512MB moduly som musel vybrať, mám už doma aj ďalšie CPU za desatinu ceny a ešte zháňam nejaký pojebaný volt regulation module (VRM) a heatsink so špeciálnym chľadičom, čo sa spolu predáva ako 2nd CPU kit.
Podobne ako RAM sú na tom aj disky, ich cena je nenormálna, asi 2x vyššia ako rovnaký disk z obchodu. Bol by som blázon im platiť také prachy za to, keď si za cenu dvoch od Dellu kúpim 3 väčšie a ešte mi aj ostanú peniaze.

Samozrejme nie som zástanca toho že sa všade má dávať skladačka, lebo sú aplikácie kde sa vyžaduje vysoká spoľahlivosť, ale tam sa potom už dokupujú aj iné záruky, resp. ten server aj zarába na seba.
IMO, je to příliš subjektivní názor hodnotící jen jeden finanční aspekt. Neříkám, že DELL, HP, IBM, atd. jsou levní, ale uvědom si, že to NBD do 24h nějak zaplatit musíš. Minimum obchodů (nepočítám kamarády a známosti) ti vymění disk/RAM/CPU do 24h. A už vůbec ne na místě. Takže ta přidaná hodnota servisu je rozprostřena do cen všech komponent.

Samozřejmě, že připlácíš za značku, všechny lidi co v té mašinérii pracují, atd. Ale ta cena prostě musí být vyšší.