Taky bych za sebe hlasoval pro S200 EXR, před půl rokem si ho kupovala na radu dvou lidí kamarádka a je spokojená. Hlavně má větší 1/1.6'' čip, což vidím, jako velkou výhodu. Efekt to má v menším šumu, lepším podání barev, alespoň trochu lepší práce s hloubkou ostrosti - malé přiblížení se zrcadlovce.
Když jsem se díval na požadavky, tak si tam pár věcí docela protiřečí, bude se potřeba rozhodnout buď pro jedno, nebo druhé.
- Hodně slušný opt. zoom vs. slušný snímač (pěkné fotografie)
Oboje dvoje chít nelze. Pokud má foťák velký zoom (např 18x), tak už to samo klade na objektiv velké nároky, horší kvalita objektivu fotky degraduje. Lepší fotky udělá zoom třeba jen 4x, nějáký základ 28-105mm. Ultrazoomy s velkým zoomem mají vždy prťavý 1/2.33''. To proto, aby ten zoom 18x neměl fyzicky velikost půl metru (pro vykreslení obrazu na větším čipu je třeba větší objektiv). Podle mě je lepší volba pro hezčí fotky menší zoom 4-5x a větší 1/1.6'' čip.
- optický hledáček, jako u DSLR, podle mě nemají žádné EVF - ultrazoomy, z principu. Není tam zrcátko, obraz se promítá přímo na čip (jako u kompaktů), v hledáčku se díváš vždy do malého displaye, vidíš tam to samé, co na hlavním displayi zvenku.
EDIT: omlouvám ze za chyby, totiž S200 EXR, o kterém jsem se zmiňoval na začátku jsem si spletl s F200 EXR - ten jsem myslel. Je to klasický kompakt a ten se mi hodně zamlouval a slyšel jsem na něho dobré ohlasy.
Chyba 2: Nepodíval jsem se na pořádně na vybrané foťáky v prvním postu a psal tak obecně.. Až teď jsem se podíval na ten S200 EXR a vidím tam, že právě ten má 1/1.6'' čip, u EVF s takovým (větším) zoomem jsem to ještě neviděl. Což je supr