Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: W98(SE): K cemu je soubor bootlog.prv?

Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    282

Standardní Boot-problemy (W98SE, MS-DOS)

Muze mi nekdo rict, k cemu je v 98ickach soubor bootlog.prv? Stala se mi nehoda (tusim jak, ale to ted neni podstatne, potrebuju hlavne co nejrychleji ziskat puvodni stav).

Bootovani mi zaclo zamrzat na logu Windows. Nahodil jsem tedy v DOSu ScanDisk a ten mi jako prvni nasel vadny tenhle suobor. Nechal jsem ho "opravit" s tim, ze se ztracena data napisou do souboru FILExxxx.chk. Tahle procedura ovsem na stavu nezlepsila nic. Tak jsem najel na zalozni disk, co tu mam a ten puvodni napojil jako vedlejsi, pricemz jsem zjistil, ze bootlog.prv na nem ma jen 1 KB, zatimco na zaloznim disku, z ktereho jsem bootoval, 58 KB. Ten obsahuje take citelny text, ten 1 KB jen 1 radek necitelnych znaku. Ten postizeny disk taky ted obsahuje tech souboru FILExxxx.chk 32 v celkove velikosti asi 68 MB, jednotlive od 16 KB (vetsina) az po 31 MB.

Muj 1. napad by byl, z toho zalozniho prekopirovat bootlog.prv na ten puvodni. Netroufam si to ale jen tak, protoze dokud nevim, k cemu je tenhle soubor dobry, tak mam trochu obavy, jestli by to nebyla blbost, co by mohla napachat vic skod nez uzitku. Druha moznost, co me napada, by byla ho na tom puvodnim disku proste smazat, ze kdyxz bude uplne chybet, vytvori se spravne sam.

Takze diky predem za vsechny smysluplne napady .
    Naposledy upravil Mikus; 13.11.2010 v 23:36. Důvod: prizpusobeni titulu
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Standardní Re: W98(SE): K cemu je soubor bootlog.prv?

pokud mne pamet neklame, tak bootlog.prv je pouze logovaci soubor (stejne jako bootlog.txt) s tim, ze jeden z nich je vzdy aktualni boot log (TXT) a druhej je log predchoziho bootu (PRV = PReVious). Chybu hledej asi jinde...

Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
    Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
    VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W

Přesně tak, je to jen protokol o startu, nemá na nic vliv.Pokud si zmáčneš při startu F8 a zvolíš s protokolem/bootlog.txt/, dostaneš stejnej obsah, co je v bootlog.prv.Tento soubor vznikl hned po instalaci W98.
    Tvúj problém bude pravděpodobně v ovladači grafické karty. Nabootuj v nouzovém režimu, odeber ovladače GK ze správce zařízení a po restartu ji znovu nainstaluj.Ovladač je pravděpodobně poškozený.
    Pokud budeš častěj defragmentovat a vypínat systém přes nabídku start/ne natvrdo/, podobný problémy mít nebudeš./ Ale u W98 ty tvrdý restarty byly často nutností/
    Soubory FILExxxx.chk všechny smaž - jsou už k ničemu.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

V první řadě by to chtělo z toho disku vykopírovat data a vzhledem k tomu, že to je FAT32 a nejspíš došlo k nekorektnímu vypnutí, by bylo dobré projet to scandiskem (to bude překřížených souborů a zcyklených adresářů... - proto nejprve ta záloha, nakopnutý soubor je většinou stále lepší, než žádný soubor), jinak bootlog (.txt i .prv) je, jak již bylo zmíněno, jen protokol a pokud si jej nechceš přečíst, s čistým svědomím jej smaž, to můžeš i ty .chk, opět, pokud v tom nemáš nějaký soubor, o někž nechceš přijít.

A konečně k těm zátuhům při startu, souhlasím s odinstalací ovladačů v nouzovém režimu, pak ale doporučuji nejprve pročistit systém a pak se teprve pouštět do dalších kroků.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Vliv
    282

Diky. Mezi tim mi tohle tak nejak doslo, takze jsem tenhle disk prozatim vyradil z dalsiho provozu jako systemovy.

Citace Původně odeslal KERBEROS Zobrazit příspěvek
    Pokud budeš castej defragmentovat a vypínat systém pres nabídku start/ne natvrdo/, podobný problémy mít nebudeš./ Ale u W98 ty tvrdý restarty byly casto nutností/
    Soubory FILExxxx.chk všechny smaž - jsou už k nicemu.
    Na tvrdo musim bohuzel cas od casu vypinat, dobrovolne nikdy. Zazil jsem to ovsem v hojne mire i kdyz jsem jednu dobu delal na XPckach (a i kdysi v dobach davnych na NT4).

Defragmentovani by tady asi moc nepomohlo (i kdyz by asi bez ohledu na tohle trochu zrychlilo beh kompu). Kouk jsem se na mapu testu povrchu disku, co ukazuje Scandisk v DOSu a zhruba 20 GB z 30 bylo jeste uplne cistych - na skodu by to sice nebylo, ale rek bych, ze to jeste zdaleka nebyla zhava nutnost.

U tech FILExxxx.chk jsem si taky uz kolikrat rikal, co se s nima tak da delat a vzdy je vyhazoval. Ted me to ale zlakalo se na ne podivat bliz, jednak jako na text, jednak jako na grafiku pomoci IrfanView a prece jen to k necemu bylo. Neco z toho byly intaktni animace z reklam, to nejvetsi (30 az 60 MB) tusim uz nepotrebne BMP-skeny, coz se mi ale nepodarilo prokazat, zrejme jim chybela hlavicka. Pak tam byly poskozene soubory vyprodukovane OmniPagem pri konverzi textoveho skenu na cisty text a to nejdulezitejsi: Prakticky neposkozena skenovana fotka ze serie, kterou bych v prvnim momente nepostradal, nez bych si na ni jednou vzpomnel a marne ji hledal - je cela pryc a zda se ze to je to jedine podstatne, co se znicilo. Ted tu ale jeste mam ty predlohy, takze ten sken muzu zopakovat, za tyden by mozna uz byly pryc se sberem papiru.

Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    V první rade by to chtelo z toho disku vykopírovat data a vzhledem k tomu, že to je FAT32 a nejspíš došlo k nekorektnímu vypnutí, by bylo dobré projet to scandiskem (to bude prekrížených souboru a zcyklených adresáru... - proto nejprve ta záloha, nakopnutý soubor je vetšinou stále lepší, než žádný soubor), jinak bootlog (.txt i .prv) je, jak již bylo zmíneno, jen protokol a pokud si jej nechceš precíst, s cistým svedomím jej smaž, to mužeš i ty .chk, opet, pokud v tom nemáš nejaký soubor, o nekž nechceš prijít.

A konecne k tem zátuhum pri startu, souhlasím s odinstalací ovladacu v nouzovém režimu, pak ale doporucuji nejprve procistit systém a pak se teprve pouštet do dalších kroku.
    Na to vykopirovani dat, co nemam jinde ted dojde. Zatim jedu na toho klona, co jsem tu mel a pro jistotu jsem si z nej udelal jeste jednoho. A az to bude, tak smazu systemovy segment, otestuju, cerstve zformatuju a zas na nej naklonuju to, s cmi delam ted provizorne.

Tu poruchu zpusobila nejspis vadna ksanda, kterou jsem mel pripojen jeden maly disk z notebooku a ktery pri manipulaci s tim kabelem vysazoval. Myslim, ze se umazla cast souborove tabulky.

Jinak do nouzoveho rezimu nerad lezu, kdyz to nemusi byt, protoze mi vzdycky rozhazi ikony na desktopu

Vznikla mi v te souvislosti ale nova otazka: Kdyz jsem klonoval ten system, vsechno slo krasne, ale ten novy disk nechtel bootovat. Po dukladnem prezkouseni vseho mozneho a zjisteni, ze vsechno delam spravne (osvedceny postup, nedelal jsem to poprve), jsem vzal jiny disk, proceduru zopakoval a on taky nechtel; nakonec se ukazalo, ze ani jeden z tehle 2 nebootuje ani do DOSu s pouhymy zakladnimy systemovymi soubory DOSu (prikaz sys x:). Akorat se navenek lisili v projevu te chyby: jeden mi hlasil chybu v bootovacim poradi a namaloval mi na monitor, ze mam vlozit disketu a stisknout F1, ten druhy proste zustal viset s blikajicim kurzorem vlevo nahore a tusim '7F' v pravo na hore. Teprv s 3. diskem to klaplo. Zvlastni pri tom je, ze krome tohodle oba ty disky bezi perfektne, test sektoru probehne bez zaskobrtnuti maximalnim tempem a jako disky na data pisou i ctou naprosto ciste, rychle, neslysne. Vsechny ty disky nebyly sice nove, ale pred tim kompletne smazane, jak receno otestovany sektory vc. MBR a cerstve zformatovane (pouzivam na to RanishPartitionManager); a jeden z nich byl presne stejny model, jaky jsem uz jako systemovy/bootovaci bez problemu pouzival. Zna nekdo vysvetleni tohodle jevu, popr. jestli by bylo mozne jim nejak schopnost bootovat vratit?
    Naposledy upravil Mikus; 10.08.2010 v 01:21.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Citace Původně odeslal Mikus Zobrazit příspěvek
    ...
    Jinak do nouzoveho rezimu nerad lezu, kdyz to nemusi byt, protoze mi vzdycky rozhazi ikony na desktopu
    ...

Vznikla mi v te souvislosti ale nova otazka: Kdyz jsem klonoval ten system, vsechno slo krasne, ale ten novy disk nechtel bootovat. Po dukladnem prezkouseni vseho mozneho a zjisteni, ze vsechno delam spravne (osvedceny postup, nedelal jsem to poprve), jsem vzal jiny disk, proceduru zopakoval a on taky nechtel; nakonec se ukazalo, ze ani jeden z tehle 2 nebootuje ani do DOSu s pouhymy zakladnimy systemovymi soubory DOSu (prikaz sys x:). Akorat se navenek lisili v projevu te chyby: jeden mi hlasil chybu v bootovacim poradi a namaloval mi na monitor, ze mam vlozit disketu a stisknout F1, ten druhy proste zustal viset s blikajicim kurzorem vlevo nahore a tusim '7F' v pravo na hore. Teprv s 3. diskem to klaplo. Zvlastni pri tom je, ze krome tohodle oba ty disky bezi perfektne, test sektoru probehne bez zaskobrtnuti maximalnim tempem a jako disky na data pisou i ctou naprosto ciste, rychle, neslysne. Vsechny ty disky nebyly sice nove, ale pred tim kompletne smazane, jak receno otestovany sektory vc. MBR a cerstve zformatovane (pouzivam na to RanishPartitionManager); a jeden z nich byl presne stejny model, jaky jsem uz jako systemovy/bootovaci bez problemu pouzival. Zna nekdo vysvetleni tohodle jevu, popr. jestli by bylo mozne jim nejak schopnost bootovat vratit?
    na ikony pouzij tohle
    http://users.rcn.com/taylotr/icon_restore.html

na opravu bootovani z disku jsem s oblibou pouzival prvni cast instalace Win98 z CD (staci do prvniho restartu), vzdy se to pote nejak "prostouchlo" (nejdriv opravit takhle mbr a pak udelat na "opraveny" disk opet klon...), ale uz jsem se s timhle problemem dlouho nesetkal (co treba zkusit z recovery konzole "fixboot" a "fixmbr" ?)

Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
    Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
    VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W

Věk
    42
    Vliv
    307

Fixboot a fixmbr jsou na instalačce XP.

Nicméně zabírá (po startu z instalačního CD 98ček nebo z diskety) fdisk /mbr a sys c: - mám silný pocit, že po práci s Ranishem to byla nutnost, pokud si uživatel nenastavil bootování už v něm - a ani to Windows zpravidla moc nechutnalo a byl nutný výše popsaný zásah.
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt

vsak ano, napsal jsem to do zavorky, aby to bylo jasne, ze to s W98 nema nic spolecneho ... takze jeste jednou podrobne
    a] nabootovat CD s WinXP
    b] stisknout "r" pro recovery
    c] prihlasit se do konzole
    d] spustit fixboot
    e] spustit fixmbr
    f] otestovat

Vliv
    282

@jimmy: Dik za ten Icone-restore. Vis snad, jestli se ten ulozeny Icon-layoout da nekde najit, aby se pripadne moh jako soubor pretahnout i na jiny disk?

Tak jsem to chtel zkusit s tim F-diskem, ale narazilo to na muj osobni HW-problem. Primo v F-disku, muzu aktivni segment delat jen na drive 1. A ten muj komp je IBM 300PL. V zasade dobra masina, akorat ze ma dost omezene moznosti HW-rozsirovani. Ma fasky na 2 velke mechaniky, z toho jednu z venku pristupnou, jednu malou zvenci nepristupnou a 1 floppy, pricemz ve specifikacich stoji, ze taky jenom jeden floppy podporuje (nezkousel jsem to zatim s 2). Jinak ta skrin ma 2 prihradky, jednu s napajecem a tema 3 hlavnima mechanikama, druhou s kartama a floppy, pricemz jednak tu prvni pouzivam jako odkladaci plochu na napojene i nenapojene dalsi disky a ted zrovna toho na ni lezi pomerne dost, druhak to bylo umeni natahat a poskladat tam ksandy takovym zpusobem, aby mi k tomu jeste konec jedne lez v dostatecne delce ven; takze se mi do tohodle vubec nechce vrtat, abych tenhle disk napojil na primarni ksandu, kde je ted primarni master.

Jestli by funcilo fdisk e: /mbr se trochu bojim zkouset; kdyby ne, tak aby mi to misto toho nerozbilo MBR na c: ?

Takze jeste zkusim to s tim W98 CD, az se mi tu vynori z podpapiru.

A co bylo taky zvlastni, ten F-disk mi ukazal velikost C: a D: spravne (oba 120G rozdelene na 30+30+60), tenhle 80G ale jakoby mel jenom 13G (presne 12'993MB). Ze by snad proto, ze jsem ho tahnul pres RAID-kartu? Trochu by me to udivilo, protoze ta naopak napr. ve Windows umoznuje obejit ten W98-limit 128GB.

I kdyz by me dost udivilo, ze by to mela byt nedokonalost Ranishe. Uz tu s nim delam vic nez 2 roky a za tu dobu jsem s nim uved do provozu nemalo disku, na tohle jsem ale narazil poprve. Ale jak serika, neni nic, co neni a tim mene snad jen proto, ze jsem to jeste nevidel

Nez jsem se k tomuhle dopracoval, resil jsem tu v te souvislosti jeste jiny problem. Na sve startovaci diskete jsem kdysi vyhodil FDISK, aby se mi tam vesel Ranish, takze jsem ho musel nejdriv shanet (nova disketa by potrebovala W98 CD, kterou tu mam taky nekde pod vrsicimi se papire utopenou , tak jsem to stahnul s netu. Pritom jsem narazil na sestavu souboru, ktera je mensi nez na me diskete. Chybi na ni nektere soubory, o nichz si rikam, jak dalece je potrebuju, jestli bych je nemoh smazat, aby se mi vesel jak FDISK, tak i Ranish (jako 1. jsem smazal readme.txt, to ale o paar KB nestaci).

COUNTRY.SYS 31 KB nejak urcuje zemi, kde sedim, ale jak? Je to snad podminka, aby bezel KEYB.COM?
    DISPLAY.SYS 17 KB potrebuju?
    EGA.CPI 58 KB potrebuju?
    KEYB.COM 20 KB tusim, ze to je program, ktery umozni jinou nez US-klavesnici
    KEYBOARD.SYS 34 KB tady by melo stat, kterou klavesnici pouzivam; takze tohle a predchozi smazat jen kdyz by mi stacilo US-kodovani klavesnice??
    MODE.COM 30 KB myslim zbytecne, akorat jeden z obecne uzitecnych DOS-prikazu, kterym vyplnili zbyle misto??

A pak je tu taky (v obou verzich stejny) balicek EBD.CAB, ktery obsahuje rovnez par zbytecnosti, jejichz vyhozenim bych ziskal dobrych 55 KB. Je to predevsim pra-DOSovy EDIT a myslim, ze DEBUG je mi tady taky k nicemu. Vidim to spravne? Ale jak je z toho CABu vyhodit? Po rozbaleni smazat, zbytek skomprimovat na RAR a prejmenovat na CAB?
    Naposledy upravil Mikus; 11.08.2010 v 19:19.
    .
    .

myslim ze to uklada do registru - nezkousel jsem, zkus mrknout na tenhle klicek v registru

Kód:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\IconLayout

Věk
    42
    Vliv
    307

Vyjmenované soubory slouží pouze k nastavení znakové stránky a rozvržení klávesnice pro české prostředí a jako takové nejsou nutné.

Na spouštěcí disketě potřebuješ:

IO.SYS
    MSDOS.SYS
    COMMAND.COM

(samozřejmě musí být bootovatelná - tzn. všechny ostatní soubory můžeš odmazat).

Pochopitelně se hodí si tam přidat FDISK, SYS.COM, FORMAT.COM, HIMEM.SYS klidně MSCDEX a ovladač CD-ROM, osobně bych tam dal i Ranish, míval jsem tam i starý dobrý Norton Commander.

Nutností je pochopitelně nakonfigurovat a vložit ještě autoexec.bat a config.sys.
    Naposledy upravil peta303; 12.08.2010 v 11:52.

Vliv
    282

Zlocinec se vraci na misto cinu a ja k tomuhle tematu

Citace Původně odeslal jimmy Zobrazit příspěvek
    myslim ze to uklada do registru - nezkousel jsem, zkus mrknout na tenhle klicek v registru

Kód:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\IconLayout
    Bohuzel pod HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer ani \IconLayout, ani nic podobnyho. Zato jsem tam mimochodem a myslim ciste nahodou objevil, po cem se uz taky davno pidim, a sice usporadani Oblibenych: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\MenuOrder\Favorites; aspon se domnivam, ze to je ono.

Co me ale hlavne privedlo zpatky:
    Citace Původně odeslal Mikus Zobrazit příspěvek
    ...Kdyz jsem klonoval ten system, vsechno slo krasne, ale ten novy disk nechtel bootovat. Po dukladnem prezkouseni vseho mozneho a zjisteni, ze vsechno delam spravne (osvedceny postup, nedelal jsem to poprve), jsem vzal jiny disk, proceduru zopakoval a on taky nechtel; nakonec se ukazalo, ze ani jeden z tehle 2 nebootuje ani do DOSu s pouhymy zakladnimy systemovymi soubory DOSu (prikaz sys x:). Akorat se navenek lisili v projevu te chyby: jeden mi hlasil chybu v bootovacim poradi a namaloval mi na monitor, ze mam vlozit disketu a stisknout F1, ten druhy proste zustal viset s blikajicim kurzorem vlevo nahore a tusim '7F' v pravo na hore. Teprv s 3. diskem to klaplo. Zvlastni pri tom je, ze krome tohodle oba ty disky bezi perfektne, test sektoru probehne bez zaskobrtnuti maximalnim tempem a jako disky na data pisou i ctou naprosto ciste, rychle, neslysne. Vsechny ty disky nebyly sice nove, ale pred tim kompletne smazane, jak receno otestovany sektory vc. MBR a cerstve zformatovane (pouzivam na to RanishPartitionManager); a jeden z nich byl presne stejny model, jaky jsem uz jako systemovy/bootovaci bez problemu pouzival. Zna nekdo vysvetleni tohodle jevu, popr. jestli by bylo mozne jim nejak schopnost bootovat vratit?
    Jistotu jeste zdaleka nemam, ale mnozi se mi indikace, ze disky, co takhle odmitaji bootovat, pochazeji z Applu. Muze tuhle domnenku nekdo s urcitosti potvrdit nebo vyvratit?
    .
    .

Věk
    42
    Vliv
    307

To by samo o sobě nemuselo vadit (pokud v tom není nějaký spešl firmware - což se mi nezdá moc pravděpodobné). Měl jsem v ruce několik disků, které odmítaly bootovat (spíš se to týkalo WXP), kde se nekorektně založila aktivní partition.

Zkusil bych, pokud je to nějaký menší disk, pustit Ranish partition manager, vše, co tam je, odstranit, vytvořit malou partition na zkušební systém, nastavit korektně MBR, odstranit věci, které tam byly zaznamenány předtím a mělo by to jít.

Vliv
    282

Co minis tim "nastavit korektne MBR"? Me se ustavuje MBR automaticky podle toho, jak nadefinuju segmenty. Jinak je z tech disku v ramci moznosti odstraneno vse puvodni, tj. jsou pres Ranishe smazany. Pak udelam 1 'Windows FAT32 LBA' segment, oznacim ho jako bootovaci, ze zachranne diskety na nej nahraju zakladni systemove soubory (DOSovy prikaz SYS) a zkusim ho jako prvni odstartovat v DOSu.

Na tu myslenku s Applem me privedlo jednak to, ze nektere, u kterych to jeste muzu prekontrolovat, maji natisknute nakousle jablicko. A jine, ktere ho nemaji (a pokud spadaji do casoveho obdobi, co tenhle problem registruju), kdyz je na poprve napojim, tak je Ranish ukazuje jako absolutne prazdne, coz je pro disky z Applu typicke. Co jsou z Windows- nebo Linux-kompu, tam zpravidla nejaky obsah ukaze. I kdyz samozrejme je i tady mozne, ze ten obsah nekdo smazal, kdyz tam nic neni (nebo aspon zrusil segmenty; nejakym restore-programem jsem to zatim neprohlizel).
    Naposledy upravil Mikus; 18.09.2010 v 22:48.
    .
    .

Věk
    42
    Vliv
    307

Špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem vymazat z ní údaje a v typu z "unknown IPL" nastavit "standard IPL", což mně v takových situacích pomáhalo.

Měl jsem v ruce několik starších WDček z Applů a problémy s nimi nebyly, proto jsem hledal jinou možnost.

Ještě mě napadá podívat se, co o tom disku řekne DOSový Fdisk...

Vliv
    282

Standardní Re: Boot-problemy (W98SE, MS-DOS)

Vracim se jeste k tomuhle tematu, protoze mi tu porad tise strasi a ted me napadla dalsi mozna pricina: Je mozné ze by nekteré disky takhle alergicky reagovaly na zamenu konektoru na ksande? Z topografickych duvodu té moji kisny mam totiz prehozeny 'system' a 'drive 1', tj. konektor 'drive 1' je napojeny na zakladovku a na 'system' napojuju bootovaci disk jako slave. Teoreticky by to myslim nemelo vadit, kdyz disku cumprlikem jeho pozici jednoznacne urcim (a prinejmensim ve vetsine pripadu to taky nevadi). Zazil jsem okolo kompu uz ale tolik veci mezi nebem a zemi, ze mi co chvili o takovyhle vecech vyvstavaji pochybnosti. Tady bych si treba doved predstavit, ze disk muze byt zmaten z toho, ze mu reknu, ze je slave, je pritom ale napojen na jiném konci kabelu, nez je pro slave urceny. (Ty veci jsou v tom mém kompu tak tezko pristupné, ze se radsi nejdriv takhle ptam, nez to cele zacnu pracne rozebirat, abych se pokusil tuhle otazku zodpovedet experimentalne.)
    Naposledy upravil Mikus; 14.11.2010 v 00:02.
    .
    .

Věk
    42
    Vliv
    307

Standardní Re: Boot-problemy (W98SE, MS-DOS)

pokud je ten kabel osmdesátižílový, může to opravdu dělat různé psí kusy

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Cemu verit pri mereni CPU?
    Založil Martin Šrámek v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 22
    Poslední příspěvek: 15.10.2007, 18:48
  2. K cemu je dobry ClearType?
    Založil mejla v sekci fóra Monitory
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 20.06.2004, 20:10
  3. VDD MOD K cemu?
    Založil Lipo v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 5