Citace Původně odeslal DOC_ZENITH Zobrazit příspěvek
No-X, toto jsem dlouho zkoumal a neshledal jsem to pravdou. GT200 ve Furmarku topily méně a to víme z jakého důvodu: Furmark loaduje shadery, a bottleneck a největší zdroj tepla u GT200 byly TMU. Dále pak nízké FPS ve Furmarku? toho jsem si nevšimnul, mívám tam na NV fps solidní. Kdyby to vkládalo prázdné cykly, určitě by to ošetřili i u Fermi aby tam neměla taový vlastnosti, protože reálně v hrách jsou jiné.

Ty 4870 chcípaly ať to ATI ošetřila jak chtěla, pak vyšla nováverze furmarku maskující se jako ETQW (aby tam jel CF a SLI) a i tam to jede na full, ještě jen to musí jet ve fullscreenu jinak spousta karet zůstane ve 2D (proč to nevim). Ale chtěl bych ukázat driver ve kterym po instalaci novějšího došlo ve furmarku k poklesu fps a snížení spotřeby + teploty karty.
Detekce furmarku podle názvu souboru byla zavedená v Catalyst 8.8. S těmito drivery klesl na Radeonech výkon i spotřeba ve Furmarku. Ve které verzi zrušili detekci podle názvu aplikace a zavedli detekci na základě kódu aplikace, bohužel nevím, ale dalo by se to zjistit (instalovat jednu verzi driverů po druhé a hledat, se kterou u přejmenované verze starého furmarku klesne výkon).

nVidia detekuje kód (poměr ALU:TEX). Stačí se podívat na staré výsledky. Radeony s Catalysty 8.7 a staršími měly skóre prakticky dvojnásobné oproti GeForce, které byly jinak ve hrách na stejné úrovni. GeForce prostě byly regulované už tehdy. To platí pro G80/G92/GT200. Jak říkám, u GF100 už to může být řešené jinak.

Pokud to shrnu...

Radeony 3xxx/4xxx s Catalysty 8.7 a staršími - žádné omezení
Radeony 3xxx/4xxx s Catalysty 8.8 a několika novějšími verzemi - detekce "furmark.exe"
Radeony 3xxx/4xxx s aktuálními Catalysty - detekce kódu furmarku (zřejmě od loňského léta?)
Radeony 5xxx s jakýmikoli Catalysty - ochrana na úrovni hardwaru (monitoring proudů a teplot)
GeForce 8, 9 a 200 - detekce kódu furmarku, pravděpodobně podle poměru ALU:TEX