Stránka 4 z 4 PrvníPrvní 1234
Výsledky 76 až 100 z 100

Téma: DFI Lanparty x48

Senior Member Avatar uživatele Gestler
    Věk
    41
    Vliv
    232

Standardní Re: DFI Lanparty x48

Máš fotku?
    INTEL Core I7 2600K D2 @5Ghz HTon , Asus Maximus V Extreme Z77,4x4GB Kingston Predator 2400Mhz,MSI LIGHTNING 680GTX 1400/7100,24"Benq PVA 16:9
    2xSamsung SpinPoint F1 HD322HJ Sata II RAID 0 + Intel X25 SSD,WD my BOOK 1TB,700W Delta Electronics/HP,Hama - URAGE.
    Chlazení : Čerpadlo: Laing 18W + XSPC TOP Radiatory: MORA2 + 9x120mm fan , XSPC RX480 + 4x120mm fan Bloky : CPU - CAWEDOG ZOUY 2.0 NB,SB+MOS EKuniversal
    HARD CORE HW SERVIS - SERVIS S POUŽITÍM PROFESIONÁLNÍ TECHNIKY V OBLASTI : REBALLINGU, REFLOW, DIAGNOSTIKY - kompletní opravy poškozeného PC HW, které vám nikde jinde nenabídnou

Hádžem nejaké fotky...

FSB 450 stable, 457 najvyššie bootovatelné. 458 ani nepostne, 460 však postne. už sa jej trošku dostávam na kobylku.

na tú pokrivenú súčiastku sa mi nechce, lebo je naspodu dosky...
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

Věk
    41
    Vliv
    232

Měl sem na mysli foto té součástky...
    zkus FSB 530MHZ a i když to nepostne tak zkus po 10MHZ přidávat FSB jestli se to někde nechytí.P5E X38 mi jela na 500MHZ FSB s Q6600 G0 na vodě.
    INTEL Core I7 2600K D2 @5Ghz HTon , Asus Maximus V Extreme Z77,4x4GB Kingston Predator 2400Mhz,MSI LIGHTNING 680GTX 1400/7100,24"Benq PVA 16:9
    2xSamsung SpinPoint F1 HD322HJ Sata II RAID 0 + Intel X25 SSD,WD my BOOK 1TB,700W Delta Electronics/HP,Hama - URAGE.
    Chlazení : Čerpadlo: Laing 18W + XSPC TOP Radiatory: MORA2 + 9x120mm fan , XSPC RX480 + 4x120mm fan Bloky : CPU - CAWEDOG ZOUY 2.0 NB,SB+MOS EKuniversal
    HARD CORE HW SERVIS - SERVIS S POUŽITÍM PROFESIONÁLNÍ TECHNIKY V OBLASTI : REBALLINGU, REFLOW, DIAGNOSTIKY - kompletní opravy poškozeného PC HW, které vám nikde jinde nenabídnou

Citace Původně odeslal Gestler Zobrazit příspěvek
    Měl sem na mysli foto té součástky...
    O post vyse se pise: "na tú pokrivenú súčiastku sa mi nechce, lebo je naspodu dosky..."

Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
    Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
    VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W

mno než by som to celé chladenie odstrojil a znova ponasadzoval tak by prešlo pol dňa nutno ale dodať že ma to štve takže až sa na to odhodlám tak foto určite bude.

Obecne pochybujem že sa s touto kombináciou CPU a NB dostanem k 500 fsb. Zistil som že správne slew rates urobila viac než všetky volty s chladením dohromady, takže akýkolvek tuning bude tak trochu o metode "pokus/omyl"

Našiel som aj pár nemilých bugov v biose, hlavne všetko čo sa autodetekcie týka a funkcie CMOS Reloaded takže už viem na čo si dávať pozor...
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

Takze ako mam grafiku tak som sa mohol pustit do zatazovych testov.

Linpack, alebo Primetest tak to pada...

Mam tu teda stvorjadro x3360. Chladim to Arctic Cooling Freezerom 7, rev 2 ale evidentne to nestaci. Pri plnom nalozeni to vyskoci z 38 na 68 stupnov behom par sekund, nasleduje varovne pipane dosky, alebo pad systemu.

Zvazujem kupu lepsieho chladica. Prvykrat zvazujem aj vodu.

Moznosti:
    Thermolab Baram
    Noctua
    Thermalright 120 extreme

alebo Corsair h50

http://www.corsair.com/products/h50/default.aspx

Vysledky toho corsairu sa mi velmi pacili (videl som asi 5-7 recenzii). u tych klasickych chladicov viem na com som, ale co ten vodnik?

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    268

Ty teploty, pokud jsou to teploty coretempu jsou ok. Já když jsem jel E8600 na 4,6ghz tak prme 95 small ffts obě jádra 100% load bylo v coretempu 95 stupŇů a bylo to ok. Tam už se ta teplota nedovede přenášet jádro > HS > chladič. Lepší chladič, pokud neberu chlazení pod bod mrazu, už teplotu jádra moc nesrazí.
    The best Unreal Tournament maniac.

Věk
    41
    Vliv
    232

Z těch chladičú co si psal,se žádnej nevyrovná ani zdaleka obyčejnému bloku OCZ Hydroflow http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67234
    Čerpadlo Atman 305 http://www.nasezahrady.cz/JK14104/ak...o-atman-at-305
    Jakejkoli chladič z auta,čím větší tím lepší,třeba i s větrákem,ten nakrmit 5V a vylapované E8500 na 4,65GHz to zvládlo do 78° pak sem ještě do okruhu zapojil GTX295 kterej byl též řádně oclej a Voltmodlej= pořádná výtopna a teploty šly na 83°(CPU)při zátížení OCCT a Furmark, při pokojové teplotě 22°.

Vzhladom na to ze k vianociam bude case Thermaltake Element S s bocnym a vrchnym ventilatorom, tak som vzal Thermolab Baram.

Tiez som robil testy spolahlivosti CPU s nasledovnymi nastaveniami:

zacal som na FSB 433 a multiplikatore 6 s CPU a PCI-E Spread spectrom ON. Strucne povedane CPU underclock, NB overclock, pricom som nastavil system tak aby presli len tie najkvalitnejsie settingy.

Pri tychto nastaveniach som dosiahol CPU VTT 1,255 a NB voltage 1.456 ako stabilne (v zmysle linpack par minut s nahlym vypnutim windows by user. ak to nepadlo tak to bolo OK). Tiez bola pre danu frekvenciu CPU/multiplikator urcene iste napatie tou istou metodou.

Zistene problemy ukazali ze s vyssou frekvenciou CPU rastie samozrejme teplota, naroky na napatie, avsak NB voltage a ani CPU VTT nezlepsia stabilitu viac nez bolo zistene povodnou metodou. U multiplikatoru 8 a viac som z danym chladicom neudrzal teploty v rozumnych medziach (menej nez udava intel). Uvidim co s tym spravi nove chladenie.

Predbezne vysledky ukazuju na to ze koncovym faktorom OC je stabilita CPU. Tepelna citlivost nebola zatial povrdena, ale su naznaky ze k niektorym padom dochadza aj v dosledku toho, rovnako je podozrenie na nedostatocne napajanie ci uz zo strany zdroja alebo napajacej kaskady na MB. To akym sposobom som musel zvysovat napatie aj pri CPU underclocku (tj fsb 433, avsak multiplikator len 6 a teda CPU bezalo na frekvencii nizsej nez je default).

Ak sa po skuske so silnejsim zdrojom (resp menej zravou grafikou) potvrdi problem napajacej kaskady pre CPU, tak to lacno predam.

chladič dosadol (pasta vlastne) a dosť sa zlepšili teploty. FSB som dostal na 450 a systém aj bootol, ale cenou bolo napätie jadra 1,6v čo je strašný extrém. Stabilita za chodu bola aká taká, ale teplota 101 stupňov v plnej záťaži je privela.

Priemerný chod vyzerá na FSB 433 s teplotami okolo 66 stupňov. občas menej, občas viac, podla teploty prostredia.

Doska nerobí problémy, ale tie začal robiť evidentne zdroj, takže ho vymením...

Ramky sa viac menej osvedčili. Robia čo som od nich čakal, frekvencia 1600 bola dosiahnutá na default nastaveniach, len je otázka kam tie pamäte nad tento limit eventuelne dostanem.

CPU respektívne jeho teploty sa ukazujú omnoho väčším limitom než čokolvek čo by som predpokladal. Neviem sa však rozhodnúť či pripisovať problémy s jeho OC doske alebo proste horšiemu kusu CPU. Obecné skúsenosti s touto doskou a štvorjadrami hovoria o frekvenciách medzi 400 a 450 Mhz FSB, avšak našiel sa človek čo ich na vzduchu uchladil na 474Mhz... Bios ako taký je velmi citlivý na mnoho vecí a doska ako taká tiež. Preto je otázka čo s tým spraví zdroj ktorý zvládne napájať 4 jadrá cez 8pin konektor bez nejakých redukcií a s dobre navrhnutými vetvami. Rozumné napätia i teploty sa totiž strácajú na rozmedzí 440 a 450 Mhz.

Pri správnom nastavení a behu testovacieho programu je to skvelé topné teleso. O grafike ani nehovorím.

Skúsim ešte drobný mod úchytu chladiča (iné skrutky) a doplním do case pár ventilátorov Noctua a samozrejme vymením zdroj.

Vliv
    268

Musim říct tohle: Myslim si, že už se akorát okrádáš o čas, žádný znatelný zlepšení už nebude, vrazil jsi do toho přemrštěný prachy do starý mrtvý platformy, která tě vyšla dráž než I5 a výkonem po oc ( i kdybych na tý I5 nechal box) se prostě nechytá. Stejný oc výsledky jem měl s Gigabyte P31 deskou za 1500, s DDR2 pamětma co byli za pakatel, a díky snychnro režimu s FSB a malejm latencím snad i lepší.

Hmm. Doska ma stála tretinu, grafika je zdarma, case je darček, zdroj je strednej ceny... všehovšudy je to za 350 eur Najdrahšie asi sú tie ramky za 40 a CPU za 200... Naozaj si nemyslím že to je vela peňazí.

Výkonovo som spokojný. nemám tu okrem programov na kompresiu videa nijakú reálnu aplikáciu a ani hru ktorá by to využila naplno. CPU je pretaktované o 30 percent, doska skoro o nič...

To že sa s tým chcem piplať je samozrejme druhá vec, ale zas tam už to nieje ani tak o peniazoch a hlavne zo skúsenosti viem že výkon obvykle hore ide - ale nemyslím tým len frekvencie, ale reálne čísla.

Citace Původně odeslal Mir Zobrazit příspěvek
    Hmm. Doska ma stála tretinu, grafika je zdarma, case je darček, zdroj je strednej ceny... všehovšudy je to za 350 eur Najdrahšie asi sú tie ramky za 40 a CPU za 200... Naozaj si nemyslím že to je vela peňazí.

Výkonovo som spokojný. nemám tu okrem programov na kompresiu videa nijakú reálnu aplikáciu a ani hru ktorá by to využila naplno. CPU je pretaktované o 30 percent, doska skoro o nič...

To že sa s tým chcem piplať je samozrejme druhá vec, ale zas tam už to nieje ani tak o peniazoch a hlavne zo skúsenosti viem že výkon obvykle hore ide - ale nemyslím tým len frekvencie, ale reálne čísla.
    DFI jsem měl kdysi 2 (obě pro AMD) a najít optimální nastavení není o dnech, ale týdnech či měsících (různé biosy, nastavení časování RAM atd.), beztak to je deska, která se hodí na opravdu extrémní přetaktování, ke kterému se určitě nedostaneš (bavíme se o drahém vodníkovi či dusíku) a proto to taky považuju za vyhozené peníze - zvláště, pokud ti brzy odejde a budeš kupovat desku novou. Všichni jsme ti radili, ať nekupuješ naprosto mrtvou platformu a to stále trvá. Kdyby si ty peníze raději býval investoval do Core i7, která má potenciál se udržet co nejdéle (soc. 1366) a limitu PCI-E linek by si dosáhnul stěží, zvláště když hned upgradovat nebudeš. Pořizovací náklady by nebyly o moc vyšší a měl by si na další 2 roky vystaráno na nějaký čas (4 fyz. jádra + další 4 virtuální). Pokud děláš právě tu kompresi, tak by se ti to královsky zaplatilo (sám dělám v Lightroomu, CS3 + hud. programy).

Synology DS213j - 2x2TB WD Red
    MacMini, 8GB RAM Crucial / Intel 330 180GB
    MacBook Pro 13 (mid 2012), 8GB RAM Crucial, Crucial m4 256GB
    iPad Pro / iPhone SE

Senior Member Avatar uživatele -=HaDeS=-
    Věk
    45
    Vliv
    292

Citace Původně odeslal BeachKEN Zobrazit příspěvek
    DFI jsem měl kdysi 2 (obě pro AMD) a najít optimální nastavení není o dnech, ale týdnech či měsících (různé biosy, nastavení časování RAM atd.), beztak to je deska, která se hodí na opravdu extrémní přetaktování, ke kterému se určitě nedostaneš (bavíme se o drahém vodníkovi či dusíku) a proto to taky považuju za vyhozené peníze - zvláště, pokud ti brzy odejde a budeš kupovat desku novou. Všichni jsme ti radili, ať nekupuješ naprosto mrtvou platformu a to stále trvá. Kdyby si ty peníze raději býval investoval do Core i7, která má potenciál se udržet co nejdéle (soc. 1366) a limitu PCI-E linek by si dosáhnul stěží, zvláště když hned upgradovat nebudeš. Pořizovací náklady by nebyly o moc vyšší a měl by si na další 2 roky vystaráno na nějaký čas (4 fyz. jádra + další 4 virtuální). Pokud děláš právě tu kompresi, tak by se ti to královsky zaplatilo (sám dělám v Lightroomu, CS3 + hud. programy).
    Snad ked by to nebolo hnane do extremu s1366, Imho aj i5 (aj ked teraz neviem popravde ako vyzera s1156 na roadmape intelu) by bolo "zahojenie" na dlhsi cas nez s775 platforma.
    Aj ked namietas, ze i5 je limitujuce na PCI-E linkach, dokazes realne ten limit dosiahnut ? (tak aby si to fakt pocitil - IMO argument "ze v buducnosti moze byt limitujuci" nie je namieste pri aktivnej zivotnosti PC)

Takto - ked skladas s775 pre potesenie a pre "piplanie sa v tom" je ina vec ako ked hovoris ze chces od toho vykon. Zober si ako si zlavil len z RAM - povodne plany 16GB a skoncil si na 4gb. Tak isto plany na 450MHz FSB skoncili na 433MHz.
    Neber to prosim ta zle, tiez si myslim ze cely projekt je skorej o "povrtan sa v mrtvej platforme a uvidime co z toho bude" nez PC stavane na vykon - aspon ja som to bral tak ze chces vykon.

edit: pokial je to tak, ze ides sa v tom vrtat pre potesenie, klobuk dole a drzim palce. O tom nemozu byt ziadne debaty. Ale ak chces z toho spravit "mega masinu na dalsiu dekadu", tak si myslim ze su to skorej vyhodene dukaty ako rozumna investicia
    Naposledy upravil -=HaDeS=-; 13.01.2010 v 20:49.
    1)Damned CPU: 3930k@4.8Ghz HT ON; MoBo: Asus Rampage 4 Gene ; RAM: 16GB ; HDDs: Samsung PRO 256GB, VelociRaptor 300GB, WDC WD15EADS 1.5TB ; Graphic adapter: Asus GTX 580; Asus HD 5850
    2)Mobile Dell XPS 1730 CPU: T8300 ; RAM: 4GB ; HDDs: 2x 160GB Graphic adapter: 8800 GTX SLI

Slave 1: i7 920@3.9GHz Slave 2: i7 920@3.7GHz, Slave 3: AMD 1055T@4GHz Slave 4: AMD 1055T@3.9GHz Slave 5: i7 930@3.9GHz Slave 6: i7 930@3.9HGz Slave 7: i7 920@3.8HGz

Mno obecny problem u novych strojov byva ten ze plny vykon byva meratelny uzsim spektrom aplikacii - povedzme kompresia videa. Nepracujem s nimi ani len poloprofesionalne, nicmenej potencial PC k tomu do buducna vyuzivat chcem - hlavne na TV capturing. To bol spolu s vyhladovo dlhsou zivotnostou jeden z hlavnych argumentov preco Quad core.

Tych 16GB tam vyhladovo kupim. Ma to len hacik. Naozaj som nikde nevidel 4gb RAM modul s parametrami ktore by vyhovovali. Nanye sa nakoniec celkom oplatili, jak parametrami (1600 9-9-9-28 resp 800 5-4-5-6 +- az zistim presne stabilne hodnoty) takze uvidim ako vela RAM bude do buducna na 64bit programy treba. Predbezny odhad sa urobit neda aj kvoli vyssiemu vyuzivaniu 32 bitovej platformy.

PCI-E linky... Grafika HD-3870x2... sice to bezi len na PCI-E 1.1 ale aspon ma trochu ukludnuje ze v jednom slote mam defacto dve grafiky co trochu vyvazuje tu nevyhodu. Kapacita PCI-e 2x na tomto mieste pravdepodobne nieje este nijak zvlast naplnena.

Vyhladovo ale sledujem karty ako napriklad OCZ ktore maju na sebe vykonne SSD disky o RW hodnotach okolo 700-800mb/s. Takato hracicka stoji cez 1500 eur aj s DPH a vyuzitie PCI-E 2.0 je stale relativne nizke. Momentalne sampion v tejto kategorii a priepustnostou okolo 6gb/s vsak stoji radovo dvadsat nasobok, takze v tomto smere je zrejme ze sa oplati cakat co sa bude na tomto poli diat.

Je iste len to ze ak uz dnes je mozne kapacitu naplnit tak v buducnosti je mozne ocakavat zlacnenie zariadeni ktore to dokazu. Samozrejme je to otazka dlheho casoveho obdobia.

Core 2 Quad na svojej platforme je uz cca 3-4 roky (pomaly), nicmenej ani po velkej snahe sa mi nedari najst realnu aplikaciu ktora by kapacity CPU vytazila uplne. V dobe ked som presiel na Pentium III tak realne vyuzitie CPu povazovali ludia s p4 celeronmi za velmi male kvoli relativne malej frekvencii Tualatinov a SDR pamati, ale neskor sa ukazalo ze to ani zdaleka nieje pravda...

Narazam len na to ze P3 bolo povazovane davno za prekonane v dobe ked som s nim pracoval a pritom dodnes viem najst pre neho vyuzitie ktore mnooh P4 strojov nikdy nebolo schopnych dosiahnut.(tam sa uplatnili parametre ako 512kb cache)...

Uznavam to ze Core 2 Quad je technologicky uz jednu az dve generacie stare, ale narozdiel od P3 stale neviem o ziadnej komplexnejsej aplikacii na ktoru by tento vykon nestacil. Obcas mi aj niekto kladie otazku naco je mi az tolko vykonu, a uprimne hovorim ze zatial absolutne netusim.

Obecne moj zaujem o intel platformy je taky ze si nejaku vytypujem (mam rad potomkov Pentia pro a Tualatinov, tj aj Core 2), vyberiem najsilnejsi chipset v danej kategorii a sledujem nielen realny vykon pri prvom zapojeni a pracu s danym PC, ale aj moznosti upgradu danej platformy pomocou komponentov ktore neboli v dobe prichodu platformy k dispozicii.

Prakticke vysledky dodnes su asi take, ze aj 8-12 rokov po tom co platforma prisla na trh je mozne pouzit najnovsie komponenty k upgrade daneho PC pricom narast vykonu bude prospesny nielen pre vybrane aplikacie (napr pri upgrade grafiky len pre hry ale globalne zacnu byt meratelne lepsie aj ine parametre).

Na druhej strane su tu aj ine vysledky.

Upgrade RAM pri P3 ktory zahrnoval rozsirenie kapacity z 512 na 1,5 giga pri rovnakej frekvencii, znamenal rapidny narast vykonu v mnohych ohladoch, kdezdo upgrade z 2gb Single channel na 2gb Dual channel pri lubovolnej frekvencii a CL nedava narast skoro ziadny) radovo do 5 percent.

Prakticky vyznam sledovania tejto platformy je momentalne ten ze ak viem ze Nehalem s integrovanym pamatovym radicom ma realne lepsie vysledky v praci s pamatou ako velmi na ostatne vysledky bude vplyvat upgrade inych zatiadeni specificky vykonu disku. Merane budu este aj rozdiely medzi roznymi sietovymi kartami (onboard vs slusna intel karta).

Dalsi vyznam sledovania je ako bude vplyvat na vykon extremne velka cpu cache a v neposlednom rade aj to kedy narazim na aplikaciu ktora bude reagovat na zmeny vykonu CPU a RAM takou formou aby sa vyssi vykon jadra prejavoval v plynulom chode aplikacie (napr hra ktora na 2,83 bude sekat a na 3,4 ghz bude plynula), pricom specialne musi byt ako pricina zistene CPU.

Inymi slovami naozaj ma zaujimaju realne zivotnosti roznych platforiem. Merania u Pentia III po upravach (tj graficka karta, radic, disk a nasledne ladenia OS, atp) ukazali ze tato hranica bola vysledovana AZ v roku 2006 medzi hrami PREY a TES 4: Oblivion pricom platforma ako taka bola opustena uz v roku 2001 s prichodom P4 a DDR.

Takze po case znova vylovim tento prispevok a podelim sa o nejake skusenosti a nejake veci sa popytam.

Na PC nastalo zopar zmien:

a) Vymena ram. Namontoval som si OcZ 1600 CL7, predtym som mal nanya 1600cl9. Vysledky som velmi pozitivne. Dosku sa podarilo zastabilizovat s novymi ramkami kdezto u nanye to bolo nemozne.

b) Vymena zdroja - namontoval som si Corsair HX650. Jeho kvality su nesporne a nizsie ich este spomeniem.

c) Windows 7 32bit nahradil Windows 7 64bit. Toto priniesol vyssie naroky na RAM a teda aj presnejsie vysledky testov stability.

d) Mojim suputnikom v testovani sa stal OCCT.

Poznatky o doske ako takej:

a)VBat
    Pri kupe novej dosky si vzdy zozeniem aj novu baterku - mozno sa budete smiat - Vartu. Pri poslednych testoch sa ukazalo ze napatie namerane na baterii je skvelym indikatorom stability CPU. Na defaulte pre CPU (333Mhz a napatiach) doska ukazuje 3.3v VBAT. Pri OC ak ukazuje 3.28v tak OCCT takmer isto zlyha v teste, pri 3.3v je stabilita stopercentna.

Treba sice zohladnovat teplotu prostredia avsak pri prepnuti na default frekvencie Vbat ukaze pri danej teplote prostredia tu spravnu hodnotu aku by baterka mala ukazovat vzdy aj pri OC. Overoval som to niekolkokrat a je to vcelku spolahlivy indikator.

b) Ak zapnem PCI Spread spectrum system ma len 25 percentnu sancu ze nastartuje. Su dva sposoby ako to fixnut:
    - Vypnut IDE radic Jmicron alebo...
    - ...alebo Pridat clockgenu napatie (default je 3,45v, system startuje bezvadne na 3,60v)

Toto naznacuje ze doska ma nejaky blizie nespecifikovany problem s tymto onboard radicom. Spread spectrum vie vytvorit podmienky podobne ako pri OC, preto nestabilita dosky pri OC sa tymto da velmi jednoducho vysvetlit. Je vsak otazkou co toto sposobuje. Bud nizke napatie na 3.3v vetve (nikdy som nemal viac nez 3.2v), alebo Jmicron cip ako taky, alebo to ako je Jmicron cip namontovany na doske (v zmysle priliz "daleko" od clockgenu - vada v navrhu), alebo je to problem Clocgenu. Podla skusenosti viacerych overclockerov je clockgent problematicky. Ak to ale je problem clockgenu, tak urcite je to problem sekundarny spojeny prave s tymto radicom.

Testy zdrojov Corsair versus Arctic cooling:
    Parametre 650w VS 550w
    Certifikovane pri 50 stupnoch VS Pracovna teplota do 50 stupnov.

Na corsaire sa mi podarilo system zastabilizovat na 400mhz FSB pri 100% vytazeny CPU i grafiky OCCT testom, pricom na AC sa mi nepodarilo system zastabilizovat vobec. Nasledne testy ukazali ze to nieke grafikou (HD 3870x2), ale skorej na procesore a pamati pretoze linx testy zlyhavaju.

Je mozne aj to ze 550watt je proste malo, alebo aj to ze zlyhanie je sposobene tym ze Arctic cooling ma len 4 pin konektor na napajanie CPU. Kazdopadne neviem sa dockat toho az sa mi Corsair vrati z RMA.

Este overim ci stabilitu nevylepsi reducia z 4 na 8 pin napajanie (posledne to pomohlo, ale posledne som nemal ani OCCT)

Grafika:
    Vzhladom na to ze som ju dostal ako udajne vadny kus, a brat sa nenechal ukecat na vymenu vsetkych uprazenych teplovodivych pasok, som s jej vykonom a stabilitou nadmieru spokojny. teplota GPU je 85 stupnov, holt napajaci cip da aj 120 stupnov.

RAM:
    Na webe DFI sa updatlo podporovane mnozstvo - uz len 8gb. to mi ulahcilo (a zlacnelo) pripadny upgrade, i ked ma to trochu sklamalo.

Dodatok:
    I7 aj I5 sa mi konstrukcne pacia, ale chcel som nieco co ma minilalne 32 PCI-E liniek. Az budu novsie generacie CPU integrovat minimalne 32 PCI-E liniek budem ochotny takuto platoformu kupit. Zatial som ale nadmieru spokojny X48 a Quad Core Xeonom.

Otazky:
    a) Mate niekto taktuto dosku? Hodil by sa mi test inej tejto dosky s PCI Spread spectrom a JMicron radicom. Pokial sa to potvrdi tak mam potvrdeny dovod preco ma tato doska problemy pri OC.
    b) Myslite ze zdroj HX650w je dostatocny? Dovod je ten ze aj s nim mam relativne nizke hodnoty napatia na 3,3v vetve.
    c) Niekto tu spominal USB ako "blbu CPU driven zbernicu". Z praxe u tejto dosky viem ze PS2 klavesnica u tejto dosky ma niektolko OC feature typu "pri starte tlac "home" a system nabehne na 333Mhz. Ako velmi sa PS2 lisi v pristupe k CPU od USB?
    d) Onboard SATA radic ICH9R... raid je "cpu driven" preto ho nikdy nechcem pouzivat. Je ale pouzitelny tento vstavany radic na bezne disky? Nezaostava v nicom co by mi ponukli niektore karty ktore sa daju pouzit samostatne?
    e) Podobny dotaz mam ohladne onboard sietovky Marwell. Mam moznost pouzit rokmi overenu Intel sietovku do PCI zbernice. Staci mi jedna sietovka a jeden port.

Citace Původně odeslal Mir Zobrazit příspěvek
    e) Podobny dotaz mam ohladne onboard sietovky Marwell. Mam moznost pouzit rokmi overenu Intel sietovku do PCI zbernice. Staci mi jedna sietovka a jeden port.
    IMHO si PCI síťovkou moc nepomůžeš, protože PCI (vyšší nároky na CPU, max. teoreticky 133 MB/s při 32-bit@33MHz, takže to v praxi ten Gbit klidně může limitovat).
    Jak je na tom se zátěží CPU Marvell, to nevím, ale zase bude na 90% připojen přes PCI-E, který má zátěž CPU nižší...
    Takže asi ideální bys měl Intel síťovku v PCI-E...
    "Internet je místo, kde většina žen jsou ve skutečnosti chlapi, chlapi jsou chlapi a většina dětí jsou agenti FBI." | "Kdo chce kam, pomozme mu tam." | "Neexistují velké problémy, ale malá kladiva."

Citace Původně odeslal JejKey Zobrazit příspěvek
    IMHO si PCI síťovkou moc nepomůžeš, protože PCI (vyšší nároky na CPU, max. teoreticky 133 MB/s při 32-bit@33MHz, takže to v praxi ten Gbit klidně může limitovat).
    Jak je na tom se zátěží CPU Marvell, to nevím, ale zase bude na 90% připojen přes PCI-E, který má zátěž CPU nižší...
    Takže asi ideální bys měl Intel síťovku v PCI-E...
    PCI vs PCI-E som zatial nemal moznost porovnat. Chcelo by to dve velmi podobne zariadenia. Posledne verzie PCI funguju na frekvencii 66Mhz a montuju sa dodnes. Tj priepustnost je 266mb/s (32bit PCI slot). 1gbit linka je 125mb/s ak sa nemylim... U konkretne Intel sietoviek ale viem ze mali nejake featury na odlahcenie CPU formou "data buffrujeme a posleme len raz za cas". Rozdiel medzi tymto intelom a starym Realtekom bol v tom ze u Pentia III mi nova sietovka odlahcila CPU natolko ze ram priepustnost vzrastla o 10 percent a vykon CPU o 5. Kym ale nebudem chciet riesit nejaku extremne vykonnu linku (optika?) tak PCI ako take kapacitne bohate staci.

Akou formou je napojeny ten Marwell momentalne neviem, viem len ze pouziva Southbridge, ale je vysoko pravdepodobne ze to je PCI-E 2.0. Lutujem len toho ze DFI nepouzila sietovku od Intelu.

Este mam otazku... SSD disky s poznamkou "Raid". Je viac nez jasne ze takyto disk su vlastne dva/viac v jednom na RAIDe, ale nepredpokladam ze tento raid funguje na HW urovni - predpokladam ze zatazuje CPU. Zodpovedali tomu aj vysledky - www.dsl.sk priam triumfalne ukazoval ze CPU je bottleneckom systemu, pricom ako priklad uvadzal scanovanie AVG antivirom na Velociraptore (jeden) a na nejakom SSD disku (pravdepodobne RAID ssd) a u SSD bolo vytazenie CPU stale na 100 percentach u Quad Core. Pokial to bol RAID SSD drive tak CPU jednoznacne dostavalo do nosa aj od toho raidu, nielen AV programu.

Takze sa nam trochu oteplilo. Pretoze chladim vzduchom tak sa to odrazilo aj v tom ze CPU zrazu zacina stracat stabilitu pri plnej zatazi.

Thermal Design Power je u X3360 71.4 stupnov celzia. Kym bola "normalna" teplota vzduchu tak pocitac siel v pohode na 1.281v, teraz ako bolo 35 stupnov tak teplota CPU vzrastla na 82 stupnov pod plnou zatazou a napatie som zatial zdvihol na 1.375v, nicmenej stabilita je omnoho lepsia.

Momentalne su tri sposoby ako dostat pocitac na stabilne fungovanie:
    1. Pritocit volty.
    2. Zrazit teploty na TDP a nizsie.
    3. Spomalit RAM z 1600 na menej.

Pretoze teplo z Northbridge ide von cez CPU chladic tak sa to samozrejme prejavuje negativne, konstrukcne neviem ale zaistit ine prudenie vzduchu - aspon nie teraz. Northbridge je ale najchladnejsi komponent v PC s teplotou do 48 stupnov... Mozno prave tam sa prejavuje aj to ze RAM bezi naplno co doska dovoli a vyziarene teplo prida CPU...

Urcitou moznostou je pouzit aj masivnejsi chladic na Northbridge a rozptylit to teplo este viac, ale i tak len doska vazi kvoli medi strasne kila a bojim sa ze sa jedneho krasneho dna nieco na nej ulomi

Obecne... ake mate skusenosti s Quad Core a reagovanim na vyssie teploty pod zatazou?

Takze po dost tazkych testoch v OCCT a vysokych teplotach prostredia mam taketo zakladne nastavenie dosky:
    CPU voltage 1,375v
    VTT 1.21v
    RAM: 1.68v (1,65 real)

FSB:400
    CPU spread spectrum: 0.30%
    (ano zatial taktujem so zapnutym spread spectrom a viem ze je lepsie ho vypnut)

Spread spectrum a stabilita s nim znamena ze frekvencia a jej charakter musi byt rovnaky ako u stock frekvecncie bez nejakych odchylok. Ako dalsi indikator - Vbat tiez ukazuje ze jadro je dostatocne napajane aj pri teplotach prostredia okolo 40 stupnov.

Napatie CPU a Spread spectrum ON: 1.375v
    Napatie CPU a Spread spectrum OFF: 1,275v

Tento rozdiel ukazuje ako vela vlastne spread specrum zozerie, ale tiez ukazuje ako velmi je CPU toleratne k roznej charakteristike frekvencii ktore samo generuje (tvar a vyska amplitud, pripadny sum). Nizsia napatie CPU znamena ze amplitudy generovane CPU budu nizsie a tym padom horsie "citatelne" co spreadspectrum este zhorsuje, ale zaroven nizsie napatie znamena mensiu teplotu jadra.

A teraz trosku k taktovaniu X48. Rozhodol som sa napredoval pomaly +1% z frekvencie zakladneho FSB. to zname +4 Mhz na FSB a +1Mhz na PCI-E. Rozhodol som sa tiez podtaktovat pamat na 400/1066 - chcem testovat len X48 a jadro.

100% - 400Mhz FSB - 100Mhz PCI-E - Pre mna zakladna a overena frekvencia.
    101% - 404Mhz FSB - 101Mhz PCI-E - Funguje spravne bez akychkolvek dalsich nastaveni
    102% - 408Mhz FSB - 102Mhz PCI-E - Northbridge a VTT uz chcu trochu stavy.
    103% - 412Mhz FSB - 103Mhz PCI-E - Mrtva frekvencia. POST nefunguje.
    104% - 416Mhz FSB - 104Mhz PCI-E - Pridane napatie na juzny mostik (system mrzol pri PCI diskovom radici - SCSI)
    105% - 420Mhz FSB - 105Mhz PCI-E - Mrtva PCI-E frekvencia. Grafika nenabehne pri starte OS.
    106% - 424Mhz FSB - 106Mhz PCI-E - Trochu viac voltov tu a tam, ale stale stabilne pri zapnutom CPU Spread spectre.

CPU skew rates su stale na defaulte.

Este sa vyskytli problemy s pamatou. Nanye elixir sa mi povodne nepodarilo sfunkcnit na 1600mhz - LinX testy zlyhavali. Vcera som po par skuskach nasiel spravne nastavenie pre tuto pamat. 1.712v, nastavenie casovanie na default a k tomu XMP profile 1 (ten nastavil volty a upravil chovanie NB). Hlavne viditelne nastavenie bolo v "Performance Level" kde system automaticky zvolil CAS+1 pre oba kanaly (predtym nastavil 8 pre kanal 1 a 9 pre kanal 2). Ramky takto presli nielen OCCT ale aj 200x LinXom.

Nastavenie ktore som zvolil som upravil aj pre ucely OCZ ramiek. U nich nebol problem s LinXom, ale system sa zvykol resetnut pod maximalnou zatazou. Po testoch (ktore ale trvali az neuveritelne dlho) som tento problem u RAM potvrdil. Zo skusenosti s Nanyami som nastavil ramky na 1,712v, defaultne casovania a Performance level som rucne nastavil na CAS+1. LinX Passol 150 krat co mi stacilo lebo tieto ram s LinXom problem nemali. OCCT test passol bez chyby a bez zrutenia systemu.

Dnes este 2, 3x pretestujem system OCCTckom a uvidim co a ako.

Kazdopadne zatial to vyzera dobre, s tym ze Nanya Elixir lahsie ukazu pripadne chyby komunikacie medzi RAM a NB, kdezto OCZ RAM ich vedia maskovat kym nejde do tuheho - co nemusi byt zrovna prijemna vlastnost, hlavne pre ich ladenie.

Vliv
    268

Různé CAS na kanál? Bože to je ale hovadina.... Sorry nemohl jsem si to odpustit.

čítaš asi zle - rôzny Performance Level.

edit: práve som si to preveril. je to celkom vražedný bug biosu ktorý som nikde inde nevidel. Proste ak bios nastaví pamätiam takéto rôzne perf levely tak samozrejme programy ako LinX sa môžu zblázniť ale dobrý výsledok z ramky nevypočítajú. Je to len o náhode či sa operácia podarí alebo nie.

A aby to nestačilo tak toto zlé nastavenie sa "obnoví" s vypnutím počítača z elektriny. Presne to zodpovedá mojim skúsenostiam s tým že som vypájal PC z rôznych dôvodov a potom to samozrejme po zapnutí zrazu nešlo vôbec.

Nastavil som performance level natvrdo pre oba kanály na default a fičí to jak ďas.
    Naposledy upravil Mir; 22.06.2010 v 21:34.

Věk
    41
    Vliv
    232

Jen ze zvědavosti, k čemu to PC používáš?

V poslednom obdobi zatial skoro na nic, lebo som ho vacsinu casu skorej opravoval nez pouzival. Obecny ucel je skor zabava nez praca. Tento vikend som este doriesil posledne detaily a uz je vsetko ako ma byt.

Obecne ale za zabavu povazujem aj PC tuning a betatesting.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. DFI LanParty NF4 serie - FAQ'n'Guides UP 20/7
    Založil Shair v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 39
    Poslední příspěvek: 22.11.2007, 09:08
  2. pískanie - DFI LANPARTY UT NF4 Ultra-D
    Založil shotocan v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 07.02.2007, 10:46
  3. DFI LANParty UT ICFX3200-T2R/G
    Založil Haste v sekci fóra AMD/ATI čipové sady
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 16.01.2007, 19:05
  4. Odpovědí: 83
    Poslední příspěvek: 30.01.2006, 15:20
  5. Gigabyte K8N Ultra(NF4) vs DFI LANPARTY SLI(NF4)
    Založil Zizi v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 31.03.2005, 18:26

Pravidla přispívání