Mě už je to fuk, všechny recenze, nebo teda aspoň 95% totiž testuje SSD nové vybalené z krabice. To ale praxe není, měli by ho aspoň tejden huntovat jak to jenom jde a pak udělat benchmark.
Moje první SSD byly OCZ Core V2 v raidu na jednom Adaptecu. Výsledek byl tragickej. Lagující Jmicron řadič + zjištění že SSD bez zápisový cache (byl tento případ), maj v raidu zápis horší než jedno, protože řadič tam ty data prostě nemůže jen tak hordovat, naopak musí se vždy počkat než všechny zapíšou, čili rychlost zápisu byla vždy rovná té, v tom daném sektoru nejpomalejší jednotce. Jen rychlost čtení stoupala. Tudiž to bylo celý v reálném použití naprosto katastrofický.
Pak jsem upgradoval na OCZ Vertex (intel tehdy byl furt GEN1 a šíleně drahej) a zjistil jsem že ten po**** adaptec táhnul jen 250Mb/s, tak musel jít pryč a dal jsem tam ten Highpoint 3520 co tahá těch 700, tyhle SSD maj cache tak to trochu pořádně jelo. Nicméně po zhruba čtvrt roce se to dostalo do takového stádia, že celý pole padalo, rychlost na 1/3 atd, protže disky už měly takovou interní fragmentaci + mizernej firmware (furt ne tak hroznej jak míval první Intel), že prostě kolabovali. Tak jsem to musel vše na dvakrát flashovat + vymazávat tu tabulku wear levelingu, a pak konečně se to ňák začalo tvářit ala výkon už je stable, neklesá, read stable 650Mb/s write 360 ( se třema diskama ). TRIMM nepoužívám protože to řadič nepodporuje.
Jen ještě musim dodat že rozdíl byl cejtit i mezi tim Adaptecem a ICH, prostě integrovaný řadiče na deskách / v chipsetech ty SSD nedávaj, natož probůh jejich raid, atd. Na toto trochu pozor.
A proč jsem tvrdil že TRIMM snižuje životnost? Protože normálně na SSD pracuje ten wear leveling, tudiž zápis probíhá vždy na volné sektory, nebo když nejsou tak se použijou vždy ty nejméně použité sektory. Což tvrdim že při TRIMM kterej disk zapňuje nulama aby pak šlo lépe a ihned zapisovat tam kam to FS chce, celkem padá a za pár let se uvidí zač je toho loket.
Nicméně všechny SSD co jsem kdy zatím viděl mrtvé neodešly kvůli vadným pamětem, ale prostě KO elektronika, žádné vadné sektory, atd.
V současné době bych asi preferoval Intel (i když na tomhle řadiči bych to neměnil, stejně mam teď IO trojásobný a intel sice vyhrává v random 4k zápisu ale pochybuju že by vyhrál proti mému controlleru s 256MB dedikovanou zápisovou cache, spíš by byl problém až by došla jeho cache + cache jednotek a v ten moment by došla proč? Nestíhal sekvenční zápis - a jsem tam.), nicméně napřed bych si musel jeden vzít a udělat tam tak 20x zero fill a pokud by rychlost pořád postupně klesala a klesala, jako se dříve u intelu dělo až k ňákejm patetickejm 15Mb/s zápis, tak to bych si to hodně rychle rozmyslel, právě mě zajímá, jakej udělal Intel ve FW pokrok. Protože první X-25M byla dobrá tak leda v recenzích.
A další hint - pokud SSD mohou zapsat na jakejkoliv sektor 0 bez problémů, ale pro 1 musej celej 4k cluster číst / upravit / znovu apsat. Tak jak to, že když jsem na jednotkách dělal zero-fill (čistě jen nuly) tak je to tvrdě devastovalo, klesala rychlot zápisu / čtení, atd. Asi to s těma nulama nebude tak 100% pravda. V tu chvíli by TRIMM srážel životnost už i výrazně.
edit: To Aigor: Testy na ramdrive ti udělat můžu, nicméně tam dost záleží na driveru + použitym SW na tu ramdrive, něco je šmejd, něco je lepší, a taky drahý....