Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
Právě A je to jedině dobře. Kdyby se Samsung rozhodl pro m4/3 formát, jak jsi zmiňoval, byl by výsledný produkt horší, než jaký je nyní. A zřejmě by mu ani větší výběr skel nepomohl.
To si nerozumíme, resp. jsem nerozuměl já tobě. Z review na DPR vidím, že v podání Samsungu platí, že větší snímač větší objektiv a zároveň neplatí, že větší snímač lepší kvalita. Možná se díváme na jiné review, ale já vidím, že obrazová kvalita GF1 je lepší než NX-10.

Jedním z hlavních důvodů kvality výstupů FF je, že dokáže oddělovat objekt od pozadí mnohem lépe, než cropové senzory. To souvisí s hloubkou ostrosti, ale ne přímo. To podstatné je, že pro dosažení stejné hloubky ostrosti, jakou má APS-C, lze s FF použít o dva stupně vyšší clonové číslo. Což zlepší rozlišení, kontrast, mikrokontrast a sníží axiální chromatickou aberaci, díky čemuž může objekt oproti pozadí mnohem více vynikne.
Připadá mi, že tímhle popíráš sám svoje bádání - ne, všechny objektivy nejsou stejné. Místo teorie bych ti doporučil odzkoušet, co které reálné objektivy skutečně umí.

Jinak sice nevím, o jakých dvou stupních mluvíš, ale tohle je dost zvláštní teorie - jedno (menší hloubka ostrosti), nebo druhé (lepší výkon objektivu díky přiclonění) jaksi neplatí zároveň a to nezmiňuji vůbec to, že v reálu ta ekvivalence často takhle nefunguje (protože novější, kvalitnější a lépe optimalizovaná skla umí jiné kousky než starší a horší optika).

Pokud bychom chtěli dosahnout stejné hloubky ostrosti, tak by platilo, že potřebujeme pro:

36x24: f/3
APS-C: f/2
m 4/3: f/1.4
Takže (m)APS-C má oproti (m)4/3 výhodu 1 EV? Není to náhodou cca 2/3 EV podle velikosti konkrétního APS-C snímače? A není to náhodou tak, že 2/3 EV je okem těžko poznat, tím spíš v ohniscích, o kterých se bavíme? A to v tomhle srovnání mluvíme o základních zoomech, kde to pozná těžko kdo (a i když, tak je to jedno). U pancaku je rozdíl zanedbatelný a tele na m4/3 k tomu přidává dalších 100 mm eq. FL. Pamatuješ, že záleží i na efektivní světelnosti objektivu a že jsi řešil FoV i DOF?

Věřím, že sám uznáš, že majorita objektivů je na tom opticky při f/2 o řád výš než na f/1.4...
Na mAPS-C ani na m4/3 žádný objektiv s f/1.4 není.

Jinak další fajn teoretizující post, který k tématu moc nemá. Nad dalším takovým už trávit čas nebudu - nevidím naprosto žádný důvod, proč v rámci tohohle threadu řešit teorie, zřejmě subjektivní nápočty a opět nějaký "FF", který sem nepatří a nadto ani neexistuje.