Ad prechod z Win98 na WinXP - absolutne to nesuvisi s DirectX. Podpora DX u Win98 je az do DX9.0c, posledna revizia ktora mi funguje je z novembra 2007 - cca tristvrte roka po konci podpory pre windows 98.
co sa tyka obmedzenosti systemu (kernel exporty) dnes existuje projekt ktory rozvija tuto cast systemu, rovnako limity na ram boli prelomene uz davno a najvykonnejsie stroje s Win98SE maju rovnake limity na ram ako XP, podpora ovladacov na HW alebo podpora viac vlakien je ale samozrejme nieco ine, avsak z hladiska common usera som medzi XP a Win98 videl pri tom istom HW rozdiely v chode aplikacii radovo v par percentach - az s prichodom Visty zacali aplikacie fungovat horsie ak vobec.
Na tom istom pentiu III mam jak Win98SE tak Vistu 32bit. Vista je na tom horsie co do podpory ovladacov (pritom HW podla charakteristik od MS vyhovuje, ale ovladace ktore MS ma ako generika su proste hroza), ale je na tom potencialne lepsie pokial ide o chod aplikacii a spravu ram. Sam uznavam ze aplikacie nejdu rychlejsie, ale plynulejsie a mam zmerane ze sprava cache CPU je vyrazne lepsia nez na XP a starsich OS.
Zase som sa rozkecal ale uz idem znova k teme X64
XP a jeho hlavny reklamny slogan vo svojej dobe hovoril o plnej 32bitovej podpore a plnom 32bitovom chode, pricom sa nadvazovalo na spolahlivost Win2k - ktory ale vznikal na baze NT ako system uplne ineho typu a jeho prechod do desktopov bol skorej o tom ze trh by sa Microsoftu za dalsi zle nakodeny OS pomstil.
Zvlastne ale je ze Microsoft pri zruseni projektu Longhorn (ktory mal byt povodne vistou) viac nahral do karat vyrobcom hardware a nadsencom IT ktory sa mozu dockat vyrazne vyssich vykonov, nez beznemu trhu. Longhorn povodne sluboval len o malo viac nez XP a rozhodne menej nez vista ale ryzovat by sa na tom dalo aj tak.
Aplikacie a ich developeri (aj zhladiska servrov na baze Win) sa ale strasnym sposobom vyrovnavaju s tym ze uz si nemozu dovolit veci ktore im XPcka zvladali.
Prvy problem je ten ze PostXP systemy funguju proste inak nez tie pred nimi, a programy mozu narazat a kolidovat formou ktora pri XP a skorej nebola znama - hlavne teda zle napisane programy.
Druhy problem je aj v tom ze rozdiel medzi 32 a 64 bit je trochu abstraktny.
Vidite rozdiel medzi 32 a 64 bitovou farebnou hlbkou? Mate vobec zariadenia ktore vam toto zobrazia? Najadekvatnejsie objhajenie 64bitovej farebnej hlbky mi prislo prave v moznosti lepsich vrstveni, tienovania a podobne. OS je, HW by bol asi tiez, ale SW? urcite nie.
SW prave musi objavit moznosti ktore na 32bitoch koncia a na 64bitoch zacinaju. Windows (resp hociaky standardny OS s klasickym GUI) nieje dobry vzor. Photoshop ale uz dobrym vzorom je.
U Win9x-2k sa najviac asi vyplatila investicia do Win2k a XP nejak vela nepriniesol okrem krajsieho vzhladu ktory bezny uzivatel pocitil asi najviac. Paradoxom je ze graficky vysperkovanejsi vzhlad Viste nijak nepomohol, ale kazdy vedel ze az sedmicka bude stat za to.
Rozdiel medzi IT nadsencom a IT beznym uzivatelom zacina byt priepastnejsi nez kedykolvek predtym. Trh HW sice vzdy ponukal relativne siroku ponuku co do vykonu, avsak medzi rokmi 2002-2006 sa obecne Intel zmieril s P4 a jeho roznymi variantmi ktorych vykon dlho stal na jednom mieste, a boli to skor graficke karty ktore posuvali vykon dalej.
Dnes sa uz par rokov Intel snazi posuvat hranice dalej a ma kam pretoze sa mu podarilo AMD predbehnut, zatialco suboj grafik vobec nespomalil a microsoft teraz bojuje sam so sebou vo vojne 32vs64 bit.
Momentalny potencial 4gb vs 16gb +- niektore vyhody ktore budu zname asi az o par rokov (skor SW vyhody) zhruba hovori ze nadsenec bude mat 4x tak silny stroj nez bude priemer. To nahrava vyvojarom hier ktory zase posunu hranice narokov vyssie a trh sa pohne... Mozno je len otazka casu kym v tom bude v beznej komercnej sfere treba 16 giga ram. otazny je prave ten cas.