Já nevím, jestli to tak vypadá, ale já nejsem nějaký zpátečník, který je proti všemu novému. To v žádném případě. Ale stejně jako JonnZ a mnoho dalších, jsem proti tomu, jakým stylem se to provádí. Např. to, že dotaci na výstavbu dostali jenom vyvolení, kteří se od zasvěcených o tomto tunelu dověděli včas. Stejně tak je to s dotovaným výkupem elektřiny... Ale na co jitřit vášně, stejně budou ekologičtí zaslepenci tvrdit, že to není pravda.
Jezevec
Děkuji za informaci, už jsem o tom slyšel (a nejen o tom). Ale nazývat to projektem? No, spíš možná vizí. Technicky že to není problém? Naplácat na Saharu tisíce km2 panelů možná ne. Otázkou ale je, co to udělá s ekosystémem Sahary a potažmo celé Země (nebo že by tohle už ekology nezajímalo?). A přenos? Že to zachrání supravodiče? Sám píšeš o pokusech s Megawattovým přenosem a problémech všeho živého v okolí. V tomto případě se ale bavíme možná o stovkách Gigawatt. Navíc, pokud někdo nevymyslí jak supravodič "vyrobit" jinak, než dnes známými způsoby, není co řešit, protože pro dálkový přenos energie je to nepoužitelné. Vzhledem k tomu, že za ca 100 let, co je znám princip supravodivosti, jsme se o moc dál nedostali, nepředpokládám, že by se to povedlo v průběhu několika příštích desetiletí, možná století. Použít na přenos běžné materiály? Mně se to počítat nechce, ale jistě se tu najde šikula, který spočítá potřebný průřez vodiče (např. Cu) pro přenos např 100 GW na vzdálenost např. 2000 km (nebo 20 000 km pro toho vtipálka, co tady psal o přenosu z osvětlené na neosvětlenou část Země) při ztrátě do 5% (BTW těch 5% je 5 GW, které se vyzáří převážně ve formě tepla - co na to "strašiči" s globálním oteplováním?) A pak... Co, budeme dělat v noci? Poslední zhasne?