Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 29

Téma: poraďte nový CPU + MB

Standardní poraďte nový CPU + MB

Ahoj,

začal jsem si hrát s videem z Panasonicu TZ-7, které je ve formátu AVCHD a zjistil, že můj stařičký iP4 HT 2,4GHz takové video už nedokáže ani plynule zobrazit natož nějak upravovat. Chci tedy jít do upgrade a vyměnit MB, včetně CPU a RAM. Zbytek počítače se pokusím zachovat. Co byste mi poradili, tak aby to nebylo moc drahé a aby měl upgrade smysl vzhldem k tomu co na tom hodlám provozovat?

moje požadavky:
    - komfortní práce s videem v AVCHD (přehrávání + cca 1x týdně nějaký střih a úpravy)
    - hry nehraji vůbec a na všechnu ostatní práci mi stačil i starý iP4
    - chci aby počítač měl i podporu pro FULL HD (1080p) + HDMI (obraz i zvuk) pro případ, že časem půjdu i do LCD televize

Chci aby byl nový počítač na platformě, která nebude za rok na odepsání. Proto zakládám tento thread tady v sekci AMD, protože mi přijde, že půjdu tentokrát spíše do AMD a socket AM3. Intel 775 se mi zdá už dlouho nepožije a nové Socket 1156 a 1366 jsou příliš nové a drahé včetně drahých CPU. No ale poraďte, co si myslíte? Aktuálně jsem uvažoval o tomto:

AMD Phenom II X4 945
    ASUS M4A78T-E
    Kingston 4GB DDR3 (kit 2x 2GB) 1333MHz

Toto vyjde na cca 8tisíc včetně DPH a považuji to za silný 4 jádrový procesor na desce se socketem, který má budoucnost a využívá DDR3 (zase považui za výhodu do budoucna).
    Co říkáte?

Díky za rady!
    1. P IV 2,4@2,8GHz (Northwood), Asus P4P800 (1016), 2*512MB Kingston 400MHz, SATA WD Raptor 74GB, SATA 320GB Samsung, ATI Gigabyte 9200, TV Leadtek Winfast XP 2000, Toshiba DVD-ROM SDR-1312, IrDA MA-600, ScanJet 3400C, LCD HP 1902, Bezdrátový set i-Tec WS-301, USB Bluetooth adapter i-TEC.

Standardní Re: poraďte nový CPU + MB

Intel i5 na to, ze to je nejnovejsi 4 jadro od Intelu, neni vubec drahy.
    Drahe jsou nove zakladni desky.

AMD Phenom II X4 je dobra volba, na i5 se v realnych aplikacich celkem slusne dotahuje.

Jakou grafiku? HD5850 by vhodne doplnila.

Tvuj konkretni problem s videem je podle myho nazoru problem software, ktery pouzivas.
    Asus P5B Deluxe/WiFi, Intel Q8300@7.5x440=3300MHz VCc1.15V, Speedstep enabled, CM HyperTX, 58oC IntelBurnTest pri 24oC okoli, 2x2048 DDR2 800 Geil(@866 5-6-6-15, 1.80V), HDD 3xSamsung F1 1TB, Gigabyte NX88T zalman, LCD FSC S20-1W, CM Centurion 532, PSU Seasonic 400W, UPS CyberFort 350

Co se grafiky týče, tak jsem nechtěl vůbec kupovat a jet na té co je integrovaná v desce ASUS M4A78T-E. Je to Radeon HD3300. HDMI výstup to má a full HD video by mělo pdoporovat. Hry hraju minimálně a když už, tak jsou to tak staré pecky, které běží na čemkoli.

Je pro mě důležité pouštění a občasné stříhaní HD videa, ale jak to chápu, tak na to mi nějak výrazně grafické karta nepomůže. Spíše záleží na CPU, paměti, ne?
    1. P IV 2,4@2,8GHz (Northwood), Asus P4P800 (1016), 2*512MB Kingston 400MHz, SATA WD Raptor 74GB, SATA 320GB Samsung, ATI Gigabyte 9200, TV Leadtek Winfast XP 2000, Toshiba DVD-ROM SDR-1312, IrDA MA-600, ScanJet 3400C, LCD HP 1902, Bezdrátový set i-Tec WS-301, USB Bluetooth adapter i-TEC.

Senior Member
    Vliv
    285

čím to video přehráváš ? Já momentálně nejčastěji používám KMPlayer a zátěž je na C2D 3GHz 15-20% (sestava C2D 3GHz, 4GB ram a Ati HD4870)

Senior Member Avatar uživatele AmOK
    Věk
    56
    Vliv
    236

Ja by som vobec AM3 socket a DDR3 neriesil. Predpokladam, ze cpu nebudes upgradovat o rok za model o 20-30% vykonnejsi a o dva roky tu pravdepodobne uz AM3 nebude (AM3r2?), takze nejake 6 jadro do AM3 asi nehrozi.
    Ale nejdem ti vyhovarat AM3 ani DDR3, ktorych vykon/cena je zrovnatelna s kvalitnymi DDR2. 1333 cl7 vs. 1066 cl5, ziadne terno..
    Ja osobne som tiez vahal, nakoniec som zobral Gigabyte MA790X-UD3P, X3 720BE @ X4 a 4GB Mushkin 1066Mhz. Cena/vykon parada, tada az na tie drahe ramky.

Mam len pripomienku k cpu. Odporucil by som kusok si priplatit a zobrat kym su skladom 955BE, koli odomknutemu nasobicu a pohodlnemu taktovaniu, bez obmedzenia ramkami. 955BE coskoro nahradi drahsi 965BE a 955 ak zostane, tak to uz bude bez pripony BE.
    podpis............................................ ............ načo?

Používal jsem Win Media Player, nicméně teď jsem zkusil i KMPlayer a výsledek je sice o poznání lepší, ale video stále není plynulé... Přitom ale i při puštění přes KMPlayer je celkové vytížení CPU 58-60%, tak nevím.

Senior Member
    Vliv
    285

nejsem odborník, ale při cca 60% vytížení by to snad mělo jet plynule , ve foťáku je video plynulé, tj jestli stíhá karta, já mám 16GB Transcend class 6

samozřejmě, že to video nepouštím z karty. Základní krok bylo jeho překopírování na HDD (mimochodem WD - Raptor), takže tam zakopaný pes není.

Podle mého laického pohledu, prostě iP4 HT 2,4GHz nestíhá, protože nemá implementovanou podporu pro takové vychytávky jako HD video. V roce 2003 jsme byli holt rádi za 640x480 a ačkoli je tento CPU jinak na naprostou většinu úloh dostatečný, tak s tímhle si neporadí.

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    268

P4 oclá na 4,6ghz co jsem zkoušel mi full HD nedala, ještě tak 20% chybělo. Takže na 2,6ghz, ehm.... vždyť je to stroj ala rok 2002, 720p to na hraně dá, ale víc ne.
    The best Unreal Tournament maniac.

Senior Member
    Vliv
    285

já myslel, jestli přehrávání ve foťáku je plynulé, rozumíš, jestli máš dostatečně rychlou kartu a stíhá se na ni vše zapisovat při nahrávání videa
    jinak TZ7 nahrává video v rozlišení 1280x720 , takže do full HD ještě chybí a tento procesor by snad ještě stíhat mohl, respektive není mi jasné, proč máš 60% zátěž a video trhá

tak to jsme se špatně pochopili. Ano, když to video pustím v panasonicu, tak je krásně plynulé. On je mimochodem chytrý jak opice, když tam dáš kartu, která parametry nestíhá na zápis takových dat, tak to prostě přeruší proces nahrávání a napíše, že karta je moc pomalá a máš smůlu.

Ano, to video je AVCHD 1280x720, ani jsem netvrdil, že je ve FullHD, to se tady spíš tím směrem trochu zvrtla debata. Taky bych čekal, že tohle rozlišení ještě P4 utáhne.

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Přehrávání AVCHD 1280x720 by ta P4 rozhodně zvládnout měla, kdyby všechno chodilo jak má, ale střihání bys na tom asi rozumně neudělal tak jako tak.

Navrženej upgrade bude velkej skok dopředu, ale vidím tam trochu problém v hdd. Videoeditace je na hdd velmi náročná a v rámci vyváženosti bych do upgradu zahrnul ještě nějakej novej rychlej disk (třeba nějakej WD Caviar Black).
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Senior Member
    Vliv
    285

jinak k upgradu, já bych šel asi raději do Intelu, klidně "starý" 775 s DDR2, něco třeba s P45+4GB Ram + C2D -ten klidně bazarový
    a sám se zeptám, čím to HD video lze stříhat , mluvím o tom konkrétním videu z TZ7 (mám ho taky)

Jsem asi cca ve stejné situaci resp. v horší ale podstata stejná, mám tu Semrpon 64 2600+ 1,6Ghz 512 MB DDR radeonku 9250, disk sem kupoval nový tj Samsung F1 640 GB, stříéhám taky hodně s FZ50ky tam sice točim jen 848x480 ale zvládám max 5 min video pak je třih (sony vegas 7) už celkem náročný na nervy. Jinak to že je edit videa náročnej na HDD slyšim prvně, ten můj by stačil ?

V disku problém nebude, mám systémový RAPTOR 74GB, kde je vždy cca 20GB volných, takže to můžu na tom sestříhat a pak dát do "úložny" jinam. Už jsem si upravil podpis

Ale čím to stříhat, to by mě taky zajímalo...

Podle toho co chceš, já sem např s tím vegasem spokojenej, hodně zklamanej sem byl z win. movie makeru, nevim proč asi mi to nikdo nevysvětlí ale nezávisle na sobě mi na 3 počítačích po nějaký dobře spadl to tak že se prostě zavřel a bylo po práci vždy po tom co sem vložil nějakej větší počet snímků do osnovy a jak sem vložil další puštěním tlačítka se okno zavřelo a bylo po práci, pracovat se v tom nedalo a wi. mi psal nějakou chybu takže win xp mi "blokoval" win. movie maker.

Věk
    38
    Vliv
    312

Citace Původně odeslal kerim Zobrazit příspěvek
    Jinak to že je edit videa náročnej na HDD slyšim prvně, ten můj by stačil ?
    Jakmile děláš něco většího, kde se ti nevejde celej projekt do paměti, tak to začne bejt diskově silně náročný. V pc na střih videa se často používá RAID0 a taky různý optimalizace typu: systém na jednom disku, zdrojový data na dalším a další jako temp/scratch. Samo pokud děláš jednou za čas párminutový video, tak si v pohodě vystačíš i s jedním diskem.

Pokud jde o programy na sříhání, tak co jsem zatím zkusil nejlíp se mi dělá rozhodně s Adobe Premire Pro a celkem rozumný mi přišlo Ulead Video Studio, naopak třeba Pinnacle Studio se mi vůbec nelíbilo. Dost lidí si chválí Sony Vegas, ale s tím zatím zatím zkušenost nemám.

Takže je to diskově náročné na rozpracovaná data nebo na všechny soubory ze kterých se projekt zkládá ? Protože potom by bylo si levnější a jednodužší dát do pc 6 GB ram a z 3 udělat ramdisk a na ten dát složku s dočasnými soubory programu

Věk
    38
    Vliv
    312

Teoreticky ano, pokud budeš dělat nepříliš komplikovaný videa o délce tak do 2, možná do 5 minut.

Zkusím načrtnout malej příklad s miniDV kde jsem schopnej ty čísla +- napsat z hlavy:
    1 minuta videa z miniDV kazety má 200MB
    máš řekněme 3 dvouminutový zábery ze kterejch chceš sestříhat 30s klípek = začínáš s 1,2GB
    střihový program si k tomu vygeneruje nějaký indexy, náhledy a další věci = řekněme 400MB
    Teď teprve začínáš něco dělat...
    Skoro každá operace, která není jednoduchej střih znamená tvorbu dalších dat pro náhledy, čím složitější kompozici vymyslíš, tím víc.
    -----
    Ve výsledku bude projekt 30s videa potřebovat odhadem alespoň 2GB dat, se kterejma se se všema pracuje. Jak to dopadne pro projekty většího rozsahu je asi každýmu jasný...

Priklad s daty videa je poucny a vystizny.
    Predevsim ukazuje na dulezitost diskoveho subsystemu -- verte, ze i Raptor nema valne hodnoty. Velociraptor je uplne jiny salek caje a RAID pole k tomu jeste vice.
    Proc: V OS zavisi vsechno na vsem. Jednoduchy program k vypoctu "sily vaseho strih. studia" od Pinnacle, a mate jasno -- vetsinou se nemyli a ukaze v procentech na slaba mista systemu.

Apropo Pinnacle. Necely tyden je v prodeji jejich Edition 14 Platinum, s HD prolinackami, titulkovanim, a vubec praci s HD efekty. A je to jiny program. AVID neni zadne becko, ani Adobe na nej velikosti nema.
    AVCHD je stale v popredi zajmu, jeji kolegyne ze stejne staje AVCHD+ je ale tady, s naroky jasne danymi:

CPU i5-i7 nebo ekvivalent AMD (ten sice neni, ale zkusenosti s AMD BE jsou presvedcive). DDR 3 je nejen rozumnejsi varianta, ale dnes mnohdy i levnejsi.

6 4 b i t o v y system !!!

Pokud nezkusite, pak jste zatim nestrihali. (AVID, ADOBE - PREMIERA, PINNACLE - AVID (cokoliv novejsiho), SONY VEGAS PRO 8 or 9 e.t.c., vcetne Free projektu).

Zdaleka nejsilenejsi polozku vam udela v rozpoctu software na strih.

Zapomente na levna reseni, potrebujete MoBo s perspektivou, CPU s vykonem, pameti s propustnosti (vyssi, nez maji DDR2, a nizkymi latencemi).
    DDR2 pamet teoreticky porazejici DDR3 je hloupost, spocitejte latence a jste doma.

G R A F I C K A karta. Ponechejte grafiku na MoBo pro sekretarky (aniz proti tem zenskym neco mam, sam je potrebuji).

Jestli jste nestrihali pomoci CUDA (opacnou stranu teze mince si dosadte i u AMD), pak stale nevite, co je rychlost.

Aplikace (strihove, abych byl presny), ktere to dokazi, existuji (Sonar Pro 9, Cyberlinky uz vsechny)

Pokud jste alespon nevyzkouseli Microsoft Expression 2, nebo lepe 3, alespon je zkuste.
    Myslim, ze nemuzete litovat. Malo co se Micrososoftu takto vydari (vcetne podpory flashe).

Pro Windovs Seven 64 bit (ano, jiny OS nema cenu uz v PC mit, i XP v n ich obsazene je v emulaci XP fantasticke).

Neda se premyslet o slabem procesoru, "a ten zbytek zatim staci". Nestaci, a budou se nuzky stale vice rozevirat.

P.S. Movie Maker je aplikace tak spatna, ze nemuze slouzit ani k zakladni editaci. Proto ji uz ve Windows 7 nehledejte. Jeji stejne bidna obdoba je ted Live Movie Maker, stazitelna z Windows Live.
    Naposledy upravil shapet; 17.10.2009 v 06:08. Důvod: corr
    *Core i7 980X II ASUS P6X58D Premium II **AMD IIX6 1090T II ASUS CrossHair Formula III FX790 II Saphire HD 5870 Vapor-X II DDR 3 1333MHz 4*2GB Corsair II
    Windows XP Prof. SP3 + Windows 7 Ultimate 64 bit, Software DAW,
    ---------------
    DAW studio

tak jsem nakonec tedy koupil a sestavil:

AMD Phenom II X4 955BE
    Asus M4A78T-E
    4GB DDR3 1600Mhz cl8

běží mi to na Win 7 64bit.

Střih HD videa jsem ještě nestihl otestovat, ale to co se na P4 cukalo tady běží při 2-3% vytížení CPU

Věk
    56
    Vliv
    236

Citace Původně odeslal shapet Zobrazit příspěvek
    DDR2 pamet teoreticky porazejici DDR3 je hloupost, spocitejte latence a jste doma.
    Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
    Ale nejdem ti vyhovarat AM3 ani DDR3, ktorych vykon/cena je zrovnatelna s kvalitnymi DDR2. 1333 cl7 vs. 1066 cl5, ziadne terno..
    shapet, nemam rad, ked niekto prekruca moje slova.
    Faktom je, ze ceny DDR2/DDR3 sa sialenym skokom, prakticky za par tyzdnov zrovnali a dnes sa uz DDR2 nevyplati kupovat. Ono je uz aj problem vobec slusne DDR2 zohnat..
    So vsetkym ostatnym samozrejme suhlasim, pekne a jasne zhrnute.

Zrovnat latencie a vykon na AMD platforme by bolo zaujimave.
    Marcelus, ak si najdes chvilu mohol by si prosim skusit Everest: Casch & Memory benchmark?
    V rebricku su len i7, ziadny Phenom II s DDR3 pamatami... Dakujem.
    Mam tu screenshot, svojho vyladeneho (stabilneho) pamatoveho systemu, oproti defaultnym 1066MHz je to trochu rozdiel, ale kludne mozme porovnat aj 1333 cl7 vs. 1066 cl5, ak by ta to neobtazovalo, prip. vytunuj ty svoje.

P.S.: Skoda, ze ked uz si voli AMD, tak si nezhanal 125W 965BE C3 reviziu.

shapet, nemam rad, ked niekto prekruca moje slova.
    Rozhodne nemam v umyslu prekrucovat jakakoliv slova. DDR3 moduly jsou jiz neoddiskutovatelnym faktem a s ohledem na budoucnost se cena modulu naprosto jistě prevrati uplne. To jste si jiz vsiml.

Budoucnost je v jine architekture CPU, pametovem radici e.t.c.

Nechci tady vypisovat rozdily mezi DDR2 a DDR 3, ono totiz nejde jen o latenci, ale i pametovou propustnost.
    Osobne si techto rozdilu uz nevsimam, i7 v me sestave jine reseni ani neprijme.

Ale muzu vas ujistit, ze nemam problemy s cimkoliv, zde popisovanym.

Ponechejme spory o budoucnost na vyvoji, dopadne stejne jako u DDR versus DDR2.

Latenci uz merili mnozi, pokud je pro vas vyznamna, vypujcil jsem si test z PC tuningu (a dekuji za svoleni k publikaci).

Pro zajemce tam je velmi podrobny popis DDR2 a DDR3.
    V ramci dobrych vztahu tady sve vlastni namerene hodnoty radeji nedam. Oproti AMD by to nebylo fer. AMD 965 BE + DDR3 moduly vlastním rovněž. Mám velmi přesné srovnání.

Ve zbytku mate prirozene pravdu. Opravdu jde o souhru celého PC, nikoliv jen jiného CPU. K tomu měla být má reakce. K pamětem nikoliv.
    Paradoxne ma pametovy subsystem na praci strihovych programu nejmensi vliv.
    Bude tedy rozhodovat cena a...... OS.
    64 bitu vam pameti logicky vezme vice (nemusite, ale je to skoda).
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil shapet; 10.11.2009 v 02:38. Důvod: corr

Věk
    56
    Vliv
    236

Ja som nepopieral vyvoj, alebo buducnost DDR2 vs. DDR3.
    Ak si pozries prvy post, tak je tam Kingston 4GB DDR3 (kit 2x 2GB) 1333MHz a to je na DDR3 mizerny vykon za kopu penazi. Nedavno stali DDR3 2x tolko, ako DDR2 a o tom bola moja rada, nic viac.
    Hladal som na pctuningu ten test, moc sa tam neorientujem, nasiel som len jeden thread s podobnou temou:
    http://forum.pctuning.cz/viewtopic.p...9b82b1d873f489
    a tiez jednu tabulku:

Tu je velmi rozsiahly a poctivy test (36 stran):
    http://www.computerbase.de/artikel/h...black_edition/
    V grafoch si staci porovnat:
    Phenom II X4 945, 3,00 GHz, DDR3-1333, AMD 790FX
    vs.
    Phenom II X4 940, 3,00 GHz, DDR2-1066, AMD 790FX.
    Su to zhodne procesory, rozdiel je len v pamatiach.

Toto nema byt nejaka obhajoba obstaroznych DDR2, len to, co som povedal na zaciatku. 1333 cl7... nic moc.
    Ak by bola rec o DDR3 1600MHz CL7-7-7-20, tak neni o com. Podla QVL ta doska s 1600MHz modulmi fachci bez problemov.

Ono, uz je to asi aj tak bezpredmetne rozoberat, ked ma Marcelus nakupene.

Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
    Ja som nepopieral vyvoj, alebo buducnost DDR2 vs. DDR3.
    Ak si pozries prvy post, tak je tam Kingston 4GB DDR3 (kit 2x 2GB) 1333MHz a to je na DDR3 mizerny vykon za kopu penazi.
    urcite jsem to nepochopil spatne, ale opravdu jsem nereagoval na tento post.

Vice mi slo o celkovou vyladenost soustavy.... nechci vytrhavat jednotlive komponenty.

Uvedene testy znam, chodim vice do for mimo CR, toto forum je temer svetla vyjimka (mimo audia).

PCtunig se velmi zlepsil, a je tam dost, i teorie.

Obrazky mam se svolenim autora odtud
    Kód:
    http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=11284&catid=26&Itemid=65
    No, a opravdu se kolega vybral, nemyslim, ze spatne....

Pekny den

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Pomoc s vyberem CPU a MB
    Založil Evilko v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 23.01.2008, 16:39
  2. Podvod na uzivatele jmenem FUP
    Založil trodas v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 114
    Poslední příspěvek: 04.11.2006, 08:08
  3. Poraďte s CPU a MB P4/955X nebo AMD64/939
    Založil Nabucanezor v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 30.11.2005, 23:11
  4. Nový Maxtor a nevím co s ním, poraďte !
    Založil Ladis v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 04.11.2002, 11:20

Pravidla přispívání