Výsledky 1 až 13 z 13

Téma: Dynamický rozsah a ISO u 4/3 (hlavně Oly)

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Dynamický rozsah a ISO u 4/3 (hlavně Oly)

Zjednodušeně - E-620 má zdaleka nejvyšší reálné rozlišení (nejslabší AA filtry), E-620 a E-30 mají dynamický rozsah (oproti starším tělům) posunutý víc do jasů. Snímače E-520 a E-3 se v reálu liší víc, než by se mohlo zdát na papíře, otázkou ale je, co z toho je výsledkem lepšího měření, white-balance a ostření. Bavím se o vždy o RAWu, JPEG je ještě jiná věc a záleží od konkrétních nastavení odšumů a spol., ale do JPEG fotím minimálně.

Co se týče E-3 a E-30, tak testy hovořily o tom, že snímač E-30 je lepší. Nedovolím si tohle potvrdit, v něčem je, v něčem ne, celkově jsou dost vyrovnané. Co se týče DR, tak E-30 je posunutý víc do jasů, ale expozice také a celkově se stále domnívám (E-30 mám jen chvíli), že z pohledu kontroly nad přepaly je spíš lepší E-3, ale může to být efekt toho, že E-3 mám za ty roky slušně osedlanou, E-30 zatím ne. Podobné je to s vysokým ISO - na ISO1600+ se zdá být E-30 určitě lepší a netrpí na banding, naopak na ISO100-400 mi připadá být E-3 určitě lepší (per-pixel, ale myslím, že ani po downsamplu E-30 na 10 MPx tak čistý výstup jako E-3 neudělá). Novější snímače mají určitě lepší DR na vysokých ISO, což docela zajímavé je. Jinými slovy znovu je to subjektivní - pochopím, když někteří seznají snímač (a spol.) E-30 lepší, mně se zatím zdá lepší E-3. Souvisí to také s tím, že mám rychlá skla a vysoké ISO eq. mě opravdu nezajímají.

Celkově bych v tom nehledal žádnou vědu, E-4X0 a E-5X0 jsou o něco slabší (a problémem je i 1 EV ISO step), E-620, E-30 a E-3 mi přijdou obdobné, ovšem s tím, že je s každým tělem potřeba trochu jinak fotit a konkrétně exponovat. Tzn. ne, běžně to člověk nepozná, dokonce je ve většině případů obtížné poznat na DR i fakt, že novější těla mají nativní ISO eq. 200 a ne 100.

A jak jsem říkal předtím - umístění DR mezi jasy a stíny je imho hodně nafouknutá bublina a konkrétně se domnívám, že právě DR ve stínech má na svědomí hodně z kvality a subj. dojmu z výstupů E-3 (hlavně pocit "prostorovosti"). Prostě pokud tam ten rozsah je, tak naexponuju podle schopností foťáku, pokud je citlivější na přepaly, tak radši udělám korekci do mínusu, ale tu DR najdu ve stínech, nikam se neztratí .

btw: řeč je opravdu o RAWu a "čachrování" v PP, pro ty, kdo fotí do JPEG je Oly imho to nejlepší a v případě E-620, E-30 a E-3 i v otázce DR, což za zmínku jistě stojí.
    Naposledy upravil jan555; 24.09.2009 v 15:32.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Nové Oly 4/3 tělo (E-30?)
    Založil jan555 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 89
    Poslední příspěvek: 24.03.2009, 15:42

Pravidla přispívání