Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 34 z 34

Téma: HP DreamColor LP2480zx

Standardní Re: HP DreamColor LP2480zx

Ještě bych se chtěl poradit ohledně kalibrace, jestli někde nedělám chybu. Mám problém s tím, že při továrním sRGB režimu (jas 80cd, gamma 2.4, 6500k) rozliším v tomto testu černý čtverec v bodu 2, kdežto po kalibraci černý čtverec rozliším až v bodu 7
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

1. Pustil jsem se do kalibrace a spustil dodávaný software. Nejdříve jsem si profil pojmenoval jako sRGB Calibrated, nastavil jsem bílý bod na hodnotu D65 (vyhovuje mi nejvíc, pro naše podmínky je prý ideální volit D50, ale na oranžovělý obraz si nemůžu prostě zvyknout), režim barev jsem zvolil hodnotou sRGB (dále jsou možnosti aRGB/Rec.601/sRGB/Rec.709/DCI-P3/Custom), jelikož fotografie upravuji z fotoaparátu pouze v tomto barevném režimu. Jas jsem ponechal na hodnotě 80cd, je to tovární hodnota a připadá mi ideální, bílá nepřepaluje a večer se dobře pracuje. Gammu jsem nastavil na hodnotu 2.2.
    Přiložil jsem kalibrační sondu na střed obrazovky a spustil kalibraci.

2. Když po kalibraci spustím test na webu http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm, tak první odlišitelný černý čtverec vidím až v bodu 7, což mě velmi překvapuje a myslím, že někde dělám chybu. Nejsem si jisz, zda to tak má být. Předpokládal jsem, že kalibrací dosáhnu stejného, ne-li lepšího výsledku při možnosti porovnání černých odstínů. Defakto hodnota jasu a teploty barev je stejná jako v rovárním sRGB režimu. Změnil jsem pouze gammu na 2.2. Při kalibraci i s gammou 2.4 mám výsledek v testu stejný, také odliším až čtverec v bodu 7.

Kalibraci jsem prováděl ve tmě při stažených žaluziích.
    Naposledy upravil Slimák; 15.09.2008 v 12:56.
    ASUS Blitz Formula P35 | C2Q 9550 @3.41GHz | TR Ultra120 Extreme | 4GB Corsair 6400C5 | 2x Samsung F1 320GB | Samsung F1 640GB | WD My Book Home 1TB | ASUS GTX295 1.8GB | SB X-Fi Titanium Fatal1ty Champion PCI-E | Leadtek DTV2000H | Asus 2014L1T SATA | Logitech G9 | Logitech Illuminated Keyb. US | 24" HP DreamColor LP2480zx + X-Rite | LIAN LI A7010 HotSwap | Corsair HX620 | Genius HT 5.1 Foto: Miláškové Nikon D200 & D300 | Nikkor AF-S VR 70-200/2.8 | Nikon TC-14E | Nikkor AF-S 14-24/2.8 | Nikkor AF-S 300/4 | Nikon SB-800 | 2xCF Extreme IV 8GB

Hm. To vypadá, že je někde chyba. Zkoušel jsi kontaktovat HP? Ne že bych čekal, že o tom budou moc vědět
    NEC 2690 (25,5" H-IPS)

Exclamation Re: HP DreamColor LP2480zx REVIEW

Monitor mam uz nejaky mesic doma. Mam obe sondy (standardni i1D2 a i1D2 pro LP2480zx), tak tady je par zkusenosti a hodnot...

1. Homogenita je na LCD bez korekce elektronikou (jako DUE u EIZO) nejlepsi, jakou jsem doposud videl. Samozrejme neni tak dobra jako napriklad u CG241W nebo CG242W, ktere ji maji diky elektronice (a s dusledkem snizeni kontrastu) temer 100%, ale musim rict, ze se jim VELICE blizi. Provedl jsem priblizne 20 mereni po cele plose obrazovky a nejhur na tom je pravy dolni roh, kde se dE pohybuje kolem 2.3. Tedy se da rict, ze se pohybuje zcela v profi hranicich, ktera je <dE 3.0 po cele plose a kterou ma takto nastavenou i EIZO CG24x.
    Jeste dodam, ze i v nejhorsich castech se jas nemeni o vic jak 3%. Jestli jsem mel na obrazovce 100cd jako nejvyssi bily bod, potom sem nikde nenameril nizsi jak 97cd a to je velmi dobry vysledek.

Oproti CG24xW bych soudil 5 : 4

2. Kontrast je jednim slovem vyjimecny. Jak vite, jedna se o 10bit IPS panel, i kdyz tech 10bitu bych prozatim bral s rezervou. Podstatnejsi je, ze je to IPS panel s nejlepsim kontrstem na trhu ze vsech LCD. Udavanych 1000:1 neni lez, ale naprosta pravda! Nameril jsem presne 991:1 jako realny staticky kontrast, ktery se po obrazovce pohybuje v hodnotach mezi 925:1 - 991:1, takze opravdu na IPS nevidana hodnota a tedy lepsi kontrast nez prevazna vetsina SPVA panelu! Tedy i vetsi nez SPVA EIZO CG241w, ktere ma realnych 871:1. Kontrast se drzi na maximalni hodnote i pri minimalnim bilem bodu, coz je 47cd a cerny bod tedy dosahuje neuveritelnych 0.0477cd.

Oproti CG241W 5 : 6

3. Odezva je take temer nejlepsi jakou jsem videl. Ovsem zde to nebude ani tak velkou rychlosti panelu (se zapnutym OD), ale predevsim naprosto paradnim podsvicenim, ke kteremu se vratim pozdeji. Kazdopadne subjektivne mi prijde rychlejsi nez 2ms TN panely a podstatne rychlejsi nez CG241W. Prirovnal bych ho asi tak k LP2475W jen prave s lepsim cistenim sitnice -> dojem mensi odezvy.

Oproti CG241W 5 : 7

4. Podsviceni je zvladnute na jednicku! I pres takto siroky gamut nevidim ani ja zadne problikavani zelene ci jine barvy (viz moje recenze EIZO S2231W). Monitor mi prijde ze vsech LCD jako nejprijemnejsi na oci, coz je po zkusenostech s poslednimi widegamut CCFL LCD dobra zprava. Podsviceni samozrejme blika, ale blika prijemne tou barvou, jakou vidite na obrazovce, takze je to naprosto prijemne na oci. Je to naopak vyhoda v cisteni sitnice a lepsiho dojmu z obrazu. Presnou frekvenci blikani bez osciloskopu nedokazu urcit, ale bude to minimalne 150Hz;

Oproti CG241W 5 : 7

5. Kalibrace je asi nejvetsi kamen urazu tohoto monitoru. Ale neni to zase tak kriticke, jak by se na prvni pohled mohlo zdat.

Ale poporade...

SRGB je na monitoru bez nakalibrovani celkem slabsi. Kontrast se snizi na nejakych 820:1 a ani barvy nejsou uplne OK. Pohybuji se kolem AVG dE 3.2. Po nakalibrovani je to jine kafe. Kontrast se dostane zpet na maximalni hodnotu 991:1 a AVG dE na 0.9. Po 14ti dnech pouzivani sem profil opet proveril a dE se dostalo na 1.3. Muze to byt i zmenenyma podminkama okolniho svetla, ale obecne stabilita neni silnou strankou tohoto panelu. Nastesti kalibrace zabere do 5ti minut i s vytazenim a pripojenim sondy, tak to neni zase takovy problem.

Podobne to plati o ARGB, opet se dostanete na plny kontrast a barvy jsou kolem AVG dE1.0. Holt silna vyhoda RGB LED, zmena barevneho prostoru neznamena zadne snizeni kvality.

Problem ovsem je s gradientem. Jak tu uz bylo zmineno. To, ze po nakalibrovani lze rozlisit az barva s RGB kodem > 5,5,5 je u profi monitoru sice nemile, ale vzhledem k faktu, ze jde o IPS panel, ktere technologicky tyto stupne sedi nemaji rady je to jeste OK. Navic, pokud potrebujete videt i tyto stupne sedi, staci v OSD nastavit vyssi black level a vidite vse, tedy i 1,1,1. Ztratite tim ovsem cast kontrastu, coz je proti moji aktualni filozofii

Dalsi problem je s gradientem pres celou obrazovku. V nizsich stupnich sedi, tak pod 64,64,64 se objevuji preskoky, ktere ovsem pri per pixel gradientu (tedy mapa 256 x 256 kde kazdy sloupec je jeden stupen sedi) nejsou videt. Nevim, proc je to pri full-screen gradientu videt a per pixel ne, ale zkratka je to vada, ktera me na tomto monitoru mrzi asi nejvic. Nicmene, i pri profi upravach fotek si toho nejde vsimnou a vsechny gradienty v praxi vypadaji OK, takze tezko rict...

Hodnoceni je tu slozitejsi... oproti CG241W ma lepsi barevne prostory, nema gamma shift problem, stupne sedi jsou krasne prokreslene z jakehokoliv uhlu, neztraci kontrast zmenou barevneho profilu, ale zas ma vykyvy v sytetickych testech... proto bych si tady dovolil dat 2 hodnoceni... jedno pro naprosto profi pouziti, kde kazdy ton hraje roli a druhe pro beznou pracovni napln

1. 100% profi hodnoceni: CG241W 5 : 3
    2. 90% profi hodnoceni: CG241W 5 : 5

6. Zaverem zhodnotim mene dulezite vlastnosti (pro mne).

OSD mi prijde vyborne, podsvetleni tlacitek se automaticky zapne po stisku tlacitka a samo se take po par vterinach vypne, takze nerusi zadne diodky. Nastaveni predkalibrovaneho barevneho profilu se provede stiskem jedineho tlacitka a vyberem ze seznamu profilu, ktere se po kalibraci automaticky ukladaji do pameti monitoru.

Provozni hluk zde musim zavezt taky, protoze, jak uz jiste vite, LCD ma vetracek a vzhledem k memu vodou-chlazenemu PC je to celkem nemile
    Faktem je, ze vetracek JE slyset i z normalni pozorovaci vzdalenosti. Nasteti to neni zadny rusivy zvuk, jde spise o silnejsi prutok vzduchu, tedy takove sumeni, ktere po par hodinach uz nevnimate. Ale kazdopadne je to podstatne minus a proto z celkoveho hodnoceni odectu 2 bodu za provozni hluk.

Provozni teplota je (i diky vetraku) neuveritelne nizka... LCD ani v letnich paracich neprekroci 35C a ve vystupu horkeho vzduchu ma 42C stabilne.

Takze CG241W 5 : 4

Suma sumarum...

CG241W sem bral jako referencni monitor, proto u nej mame
    s mnozstvim bodum jasno, tedy 6 * 5 = 30b;

u 2480zx to je potom 4 + 6 + 7 + 7 + 3 + 4 = 31b.

Z meho pohledu je tedy HP LP2480zx lepsim LCD nez CG241W. I kdyz je mi jasne, ze zalezi na osobnich prioritach.

Jeste poznamenam, ze LCD jsem koupil za 29 tisic korun a prisel s 0 vadnymi pixely i subpixely. EIZO CG241W vyslo ve sve dobe na 46 tisic. Nakonec jsem si monitory nechal oba, protoze... no... protoze jsem photofil a obrazofil a nemohl jsem si pomoct
    Snad to nekomu pomuze s vyberem.

edit: Jeste doplnim, ze onen problem s gradientem se da vyresit naslednym nakalibrovanim jako obycejne LCD (napr typickym i1Match3 softem), kdy dojde k uprave LUT videokarty (gamma krivky) a opet pujdou videt vsechny gradienty a navic bez ztraty kontrastu. Problem je, ze se potom upravuji prave ony LUT tabulky ve VGA a dojde tim k mensi ztrate gammy... Kazdopadne me to nakonec vedlo jeste ke zpetne uprave hodnoceni a odecteni jeste 1 bodu v sekci kalibrace...
    Naposledy upravil Haste; 13.08.2009 v 21:42.
    Black holes are where God divided by zero. - Steven Wright
    2600K s AC HF14 | P8P67Deluxe s 16GB DDR3 | GTX1080 s LP2480zx | EVO850 s ICH10R | X-Fi s HD555 | TripleXtreme 360 s HPPS+ | Windows 10 + 7

Standardní Re: HP DreamColor LP2480zx REVIEW

Citace Původně odeslal Haste Zobrazit příspěvek
    Monitor mam uz nejaky mesic doma. Mam obe sondy (standardni i1D2 a i1D2 pro LP2480zx), tak tady je par zkusenosti a hodnot...

... Kazdopadne me to nakonec vedlo jeste ke zpetne uprave hodnoceni a odecteni jeste 1 bodu v sekci kalibrace...
    Trapný pokus o rádoby fundovanou minirecenzi. Doporučuji nastudovat odbornou literaturu!

A tož ty jsi co za kokota?
    ASUS Blitz Formula P35 | C2Q 9550 @3.41GHz | TR Ultra120 Extreme | 4GB Corsair 6400C5 | 2x Samsung F1 320GB | Samsung F1 640GB | WD My Book Home 1TB | ASUS GTX295 1.8GB | SB X-Fi Titanium Fatal1ty Champion PCI-E | Leadtek DTV2000H | Asus 2014L1T SATA | Logitech G9 | Logitech Illuminated Keyb. US | 24" HP DreamColor LP2480zx + X-Rite | LIAN LI A7010 HotSwap | Corsair HX620 | Genius HT 5.1 Foto: Miláškové Nikon D200 & D300 | Nikkor AF-S VR 70-200/2.8 | Nikon TC-14E | Nikkor AF-S 14-24/2.8 | Nikkor AF-S 300/4 | Nikon SB-800 | 2xCF Extreme IV 8GB

Bulharský mafián mince Avatar uživatele Zilla
    Vliv
    301

Prosil bych diskutovat bez urazek, Slimakovi timto udeluji prvni a posledni durazne varovani...
    Stipendium peccati mors est
    Si peccasse negamus, fallimur, et nulla est in nobis veritas

Přesto, že bouře nad jezerem věští blízkost konce, pohyb nebes je plný síly!

Velmi hezké zhodnocení, Haste!

Kéž bych měl sondu a tyto znalosti v době, kdy jsem měl doma LP2480zx
    NEC 2690 (25,5" H-IPS)

Citace Původně odeslal Biges Zobrazit příspěvek
    Velmi hezké zhodnocení, Haste!

Kéž bych měl sondu a tyto znalosti v době, kdy jsem měl doma LP2480zx
    Sice Hastovým testům nechybí nadšení ale bohužel odborná metodika. Propletenec "naměřených" hodnot se subjektivními pocity nemá žádnou odbornou hodnotu. Oceňuji snahu.

Citace Původně odeslal Wisew Zobrazit příspěvek
    Sice Hastovým testům nechybí nadšení ale bohužel odborná metodika. Propletenec "naměřených" hodnot se subjektivními pocity nemá žádnou odbornou hodnotu. Oceňuji snahu.
    Naopak. Často jsou recenze plné odborních měření, kterým chybí subjektivní zhodnocení, a to je přeci u monitor to důležité, vždyť do toho lidé celý den civí.

Při vší úctě web je plný lidí, kteří umí někomu něco vyčítat, přitom tomuto monitoru se zdaleko nedostalo takové pozornosti, jak by mělo. Buďme rádi za každou trochu a pokud někdo chce udělat super recenzi, má příležitost. Ale už asi neudělá, protože české HP už tento monitor nemá na demo skladu
    NEC 2690 (25,5" H-IPS)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. 22" LCD: HP w2207h vs. Lenovo L220x ??
    Založil Connor v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 41
    Poslední příspěvek: 25.03.2008, 22:40
  2. samsung 226BW - HP w2207
    Založil shotocan v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 05.02.2008, 20:39
  3. HP LJ 2605, instalace, problem
    Založil Octopuss v sekci fóra Ostatní hardware
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 08.01.2008, 01:06
  4. Postoj firmy HP