Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
Ano prosim, vysku nepotrebuju, chci mit jen odhad, jak moc bude hlava prekazet slozenym noham, nejvic me zajima "sirka" nebo "tloustka".
Dneska to snad konečně přeměřím, asi ti to budu muset dát do obrázku .

Citace Původně odeslal Gargamel Zobrazit příspěvek
Jasny, je potreba to asi klasifikovat podle trid (vaha noh), skoro vsichni ted pouzivaji sestivrstvou technologii karbonu, tak nosnost bude velmi podobna, rozdil bude delat jen dilenske zpracovani. Konstrukce vsech techto travel stativu je take velmi podobna.
Ještě jednou pro jistotu - nekupuj stativ bez odzkoušení v reálu, tyhle premisy jsou chybné. To, že je nějaký karbon "šestivrstvý" neříká v praxi vůbec nic a s technologií to asi moc společného nemá - záleží na materiálu, na jeho "skládání", na průměru segmentů. Nemůžu sloužit u Benra, ale můžu ti s jistotou říct, že segmenty nohou stejného průměru jsou u Gitza významně pevnější než u čehokoliv jiného a dobře se to pozná na nejmenších průměrech. Sám používám lehký karbon od Giottosu, který má průměr posledního segmentu nohou jen 16 mm a nejpevnější fakt není. Vím, jaké jsem dělal kompromisy a proč, ale taky vím, že stejný průměr umí Gitzo bez diskuze líp a pochybuju, že Benro bude jako Giottos. To je ale jen dohad, nicméně od 13 mm sekce bych si toho moc nesliboval.

Ty ostatní komponenty jsou taky důležité a nejde jen o zámky nohou, ale především o hlavní konstrukci stativu. U těch superlehkých stativů se dělají kompromisy v pevnosti a je běžné, že se pod větší zátěží kroutí tahle hlavní konstrukce (tj. to, k čemu jsou přišroubované nohy). Zámky nohou jsou věcí trochu jinou, domnívám se, že by u žádného ze slušných stativů neměly mít dopad na pevnost, to spíš na pohodlí a hlavně rychlost.

Každopádně se poděl o zkušenosti, mně to Benro pořád "smrdí", když se podívám na stativ, u kterého jednak udávají nosnost 6 kg a zároveň maximální sestavu entry-level DSLR + objektiv pod 100 mm (1 kg?), tak mi to připadá podezřelé. U celkové nosnosti se předpokládá, že to bude často nějaká distribuce mezi zatížením na hlavě a na háku, ale nevidím důvod, proč by nemohla být na stativu s 6 kg nosností 3 kg sestava a 3 kg zátěž, ale 1 kg sestava a 5 kg zátěž, zátěž těch hlavních dílů bych předpokládal v obou případech podobnou.