Dneska to snad konečně přeměřím, asi ti to budu muset dát do obrázku.
Ještě jednou pro jistotu - nekupuj stativ bez odzkoušení v reálu, tyhle premisy jsou chybné. To, že je nějaký karbon "šestivrstvý" neříká v praxi vůbec nic a s technologií to asi moc společného nemá - záleží na materiálu, na jeho "skládání", na průměru segmentů. Nemůžu sloužit u Benra, ale můžu ti s jistotou říct, že segmenty nohou stejného průměru jsou u Gitza významně pevnější než u čehokoliv jiného a dobře se to pozná na nejmenších průměrech. Sám používám lehký karbon od Giottosu, který má průměr posledního segmentu nohou jen 16 mm a nejpevnější fakt není. Vím, jaké jsem dělal kompromisy a proč, ale taky vím, že stejný průměr umí Gitzo bez diskuze líp a pochybuju, že Benro bude jako Giottos. To je ale jen dohad, nicméně od 13 mm sekce bych si toho moc nesliboval.
Ty ostatní komponenty jsou taky důležité a nejde jen o zámky nohou, ale především o hlavní konstrukci stativu. U těch superlehkých stativů se dělají kompromisy v pevnosti a je běžné, že se pod větší zátěží kroutí tahle hlavní konstrukce (tj. to, k čemu jsou přišroubované nohy). Zámky nohou jsou věcí trochu jinou, domnívám se, že by u žádného ze slušných stativů neměly mít dopad na pevnost, to spíš na pohodlí a hlavně rychlost.
Každopádně se poděl o zkušenosti, mně to Benro pořád "smrdí", když se podívám na stativ, u kterého jednak udávají nosnost 6 kg a zároveň maximální sestavu entry-level DSLR + objektiv pod 100 mm (1 kg?), tak mi to připadá podezřelé. U celkové nosnosti se předpokládá, že to bude často nějaká distribuce mezi zatížením na hlavě a na háku, ale nevidím důvod, proč by nemohla být na stativu s 6 kg nosností 3 kg sestava a 3 kg zátěž, ale 1 kg sestava a 5 kg zátěž, zátěž těch hlavních dílů bych předpokládal v obou případech podobnou.