Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
Heh, ta veta nema zmysel. Menic nic nekompenzuje (nenahradza) doslovne, nizsie napatie vyssim prudom. Tak isto funguje aj transformator a vola sa transformator, nie kompenzator.
Pre odlisenie transformatora na AC od "transformatora" na DC, ten druhy volame menic.
Ale ano, ta věta má smysl.
Já mu napsal, že potřebuje MĚNIČ, který bude schopen i z nižšího napětí udělat požadované (za cenu vyššího odběru proudu než je odebírán na výstupu).
Kdyby použil STABILIZÁTOR, tak mu to bude k ničemu, protože ten z principu své funkce tuto věc neumí (umí jen snížit vyšší napětí na vstupu).

PS: Mám elektro vzdělání a dost dlouho praxi na to, abych se s tímto slovním spojením už nejednou setkal.
Není to tedy moje vina, že ty té větě nerozumíš (nedává ti smysl). To srovnání s transformátorem a snaha o otočení věty je spíše komická. Nehledě na to, že samotný transformátor NENÍ schopen korigovat napětí - ten jej pouze převádí z nějakého napětí na jiné vždy ve stejném poměru (když zanedbám účinnost).
DC-DC měnič, o kterém jsem hovořil a na jehož konkrétní označení čekám, až mi kolega pošle, umožňuje nastavit na výstupu napětí tuším od 12V do 18V a na vstupu se spokojí s napětím od 8V do 24V.

Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
Ucinnost zapojenia DC-DC-ATX bude urcite pod 80%, pico ma za idealnych podmienok 95%, bezne okolo 90%. A je to fakt mrnava vecicka.
Předpokládám, že si chtěl napsat, že účinnost DC-AC-ATX bude pod 80%