Mám jeden praktickej důvod proč swap ne. V práci máme starší PC, bohužel na všechny vnutili Vistu, která je tam i po všech úpravách na hranici použitelnosti. Půl ram je volné, ale člověk se tam dostává do tak nečekaných problémů jako toto:

Když chci udělat pitomou kopii DVD, tak systém začně kopírovat, ale najednou win začnou cosi dělat, zpomalí to celej disk, image se začne nahrávat do ram, kde za chvíli začně přetejkat a v tu chvíli se systém odhodlá k tomu, že je třeba tu přeplěnou ram dát do swapu, a začne mi prosím swapovat ten ukládanej image na ten již v tu chvíli totálně přetíženej 10 let starej 40gb western. Výsledek je nepoužitelnost OS (rozuměj nereaguje na kliknutí myši) asi 15 minut, než on si odswapuje všechny procesy na disk (i ty základní bez kterejch nejde ani kliknout), pak odswapuje ten image, konečně dopíše ten image na disk, a pak zase naswapuje zpět do ram ty programy co tam měly bejt. Fakt bomba. (je to vista 32bit SW bylo klasický nero 8 OEM, všechna nastavení na default)

Swap tak jak funguje je dle mého pohledu naprosto outdated. Bylo to ok v době když člověk měl Windows 95 a 8mb ram aby vůbc něco spustil. Nebo i v dobách K7 Athlonů s 128mb ram, jo, ano. Ale dnes když cena pamětí je skoro nulová a dnes už i na dotaz total low endu nejdu s návrhem pod 2gb, to ztrácí význam.

Ještě se vrátim k diskový cache - to máš pravdu, ňák mi tohle vypadlo, protože mam HW raid řadič s vlastní pamětí, čili tohle jsem nikdy neřešil.

A k PAE enabled by default od SP2 - opět ne, zrovna včera jsem dělal na jednom PC reinstall a je tam off by default. Systém nehlásí rozšířeníá fyzické adresy a v boot.ini neni žádný /PAE, a taky SW nevidí PAE jako aktivní, takže tam neni.

Co se 64-bit / 32-bit os týče, shrnul bych to takto. Normální user ala dělá kancelářské věci, hraje hry, atd. Občas si konvertne film, upraví fotku, žádnej large projekt. Pro něj je jednoznačně lepší 32-bit OS. Jsou zde menší problémy s kompatibilitou, lepší drivery, nemůže se stát že si domu přinese tiskárnu / TV kartu a žádnej driver prostě neexistuje, nemluvě třeba o Creativáckejch ale i jinejch zvukovkách.

64-bit patří do serverového nasazení, kde je třeba dělat s velkými databázemi, atd. V domácím prostředí má smysl pouze pokud člověk má 64bit aplikaci a ta aplikace oproti 32-bit verzi je opravdu o dost rychlejší (což je téměř nemožné v rámci "normal user usage"). Vzhledem k tomu, že se nepovažuji za lame usera, přesto na žádném svém PC nemam žádný 64-bit kód, šance že normal user se k němu dostane je téměř nulová. Z internetu si stáhnete primárně 32-bit verze programů, u 98% stejně ani 64-bit verze neexistují, takže taková je zatím realita. Já jen doufám, že se to změní.