Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: Tip na změnu chlazení

Standardní Tip na změnu chlazení

Koupil jsem novou desku, začal trochu taktit, a zjistil, že budu muset přehodnotit stávající neproud vzduchu v bedně. Sestava viz popis s tím, že procesor je pasivně chlazenej - myslím, že tam mám Thermalright HR-01, ale označením si nejsem jistej. Jak to v bedně vypadá viz přiloženej obrázek.
    Doteď jsem si vystačil s větrákem foukajícím ven - na obrázku č. 2. Bohužel procesor se začal při testování Prime95 moc hřát (to zase TAK překvapivý není).
    Máte nějakej nápad, jak co nejefektivněji předělat chlazení resp. umístění vrtulí? Podotýkám, že pozice 1 vepředu v bedně je zcela k ničemu, protože to nasaje velký kulový - na předku bedny jsou dvířka a tou centimetrovou mezerou u podlahy se nenasaje nic. Musím si teda vystačit s vetrákem/-ama okolo procesoru.
    Původně jsem myslel, že vzhledem k tomu, že teplej vzduch stoupá, by mohl stačit výfuk směrem nahoru, ale omyl. Možná by to fungovalo, kdyby chladič na procesoru byl otočenej o 90 stupňů, což ovšem není technicky možný.
    Co myslíte?
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    272

Standardní Re: Tip na změnu chlazení

No a přidělat ventilátor na chladič CPU tě nenapadlo?
    Pokud ti jde jenom o teplotu CPU... jestli dáš větroň nahoru / dolů / dopředu / na chladič CPU je z hlediska hluku IMHO celkem jedno. Taky můžeš zvětšit tu centimetrovou mezeru u podlahy (podotýkám že nevím, jak je to u tvojeho Antecu řešeno), ale jak pravilo již mnoho moudrých přede mnou důležitý je mít silnější "odfuk" nežli "přífuk".
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Na CPU to přidelat nejde, ty spony prostě "nefungujou". Ani u předchozího chladiče jsem je nedokázal přidělat. A i kdyby se mi to povedlo, ven z bedny by to nefoukalo, tzn. by se vevnitř udělal slušnej skleník. Ono už takhle není NB moc studenej...

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Pokud jsou 2 a 3 nějaký pomalootáčkový, tak je vyměň za něco s větším průtokem vzduchu. Třeba takovej Arctic Fan 12L děláá solidní průvan a vcelku malej hluk.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Jedno je Noctua NF-P12 a místo toho černýho resp. prostě jako druhej plánuju NF-S12B FLX. V otáčkách/potenciálním průtoku vzduchu větrákama jako takovýma problém není.
    Ještě mě napadlo tím zadním pomalu nasávat dovnitř směrem na procesor, a tím horním trochu rychleji foukat ven.
    Nejzásadnější problém vidím v blízkosti větráků, tzn. bijících se proudů vzduchu.

Senior Member Avatar uživatele Pitrs82
    Věk
    42
    Vliv
    284

Citace Původně odeslal Octopuss Zobrazit příspěvek
    Jedno je Noctua NF-P12 a místo toho černýho resp. prostě jako druhej plánuju NF-S12B FLX. V otáčkách/potenciálním průtoku vzduchu větrákama jako takovýma problém není.
    Ještě mě napadlo tím zadním pomalu nasávat dovnitř směrem na procesor, a tím horním trochu rychleji foukat ven.
    Nejzásadnější problém vidím v blízkosti větráků, tzn. bijících se proudů vzduchu.
    A co takhle oddelat ten horni vetrak a pokusit se pridelat zepredu na chladic CPU jeste jeden (aby se ti netloukli proudy vzduchu v casu)? Kde nefunguji uchytky k tomu stavene by mohla sikovna ruka lecos vymyslet, na accelero a pridelavani vetraku na nej taky nejsou zadne uchyty a sikovne ruce si to pridelaji elektrikarskou paskou nebo jinym zpusobem (a koukam, ze na Acceleru jednu 12cm noctuu mas).
    Fractal Design R3 Define, Corsair CS650M, Gigabyte Z97-X Gaming 3, Core I5-4690K (Scythe Ninja 3 + Fractal Fan), Kingston 2x8 Gb 1600 Mhz, MSI TwinFrozr GTX780, SSD Intel 520 120 Gb, WD Red 3Gb, LG GSA-H60L Black, Logitech G400s, Hp OEM flat keyboard, Samsung 214T.

Myslíš něco jako pomalu foukat na chladič procesoru a za něj na zadní stěnu umístit další, vysávající s větší intenzitou?

Věk
    42
    Vliv
    284

Myslíš něco jako pomalu foukat na chladič procesoru a za něj na zadní stěnu umístit další, vysávající s větší intenzitou?
    Neco takovyho, prece musi jit nejakym zpusobem upevnit nejaky pomalobezny (treba ta Noctua, klidne stazena i na nizsi otacky) vetrak na ten chladic od Cpu, v pozici 2 nechat potom tu dalsi Noctuu. On totiz Thermalright HR-01 ma dle me (diky tomu, ze jsou ty jednotlive hlinikove plechy celkem blízko sebe) horsi schopnost chlazeni jako pasiv (naopak treba Ninja je ma dal od sebe a prijde mi, ze je vhodnejsi na pasivni chlazeni), kdezto i s pomalobeznym vetrakem jeho ucinnost rapidne roste. Nepamatuju si presne, kde jsem ten clanek kdysi cetl, ale prave Ninja tam byl zminen jako vhodnejsi reseni jako pasiv a Thermalright, Noctua a dalsi jine naopak alespon s nejakym pomalobeznym vetrakem.
    Fractal Design R3 Define, Corsair CS650M, Gigabyte Z97-X Gaming 3, Core I5-4690K (Scythe Ninja 3 + Fractal Fan), Kingston 2x8 Gb 1600 Mhz, MSI TwinFrozr GTX780, SSD Intel 520 120 Gb, WD Red 3Gb, LG GSA-H60L Black, Logitech G400s, Hp OEM flat keyboard, Samsung 214T.

Nene, právě ten HR má hodně volný žebra. Předtím jsem měl u120 nebo jak to je, a to pasivně chladit nešlo. Tady v pohodě (pokud neběží Prime95 ).
    Asi bych někde ještě našel ty kovový spony... Ale ani u toho minulýho semi nepovedlo je tam uchytit.

Věk
    42
    Vliv
    284

Nene, právě ten HR má hodně volný žebra. Předtím jsem měl u120 nebo jak to je, a to pasivně chladit nešlo. Tady v pohodě (pokud neběží Prime95 ).
    Asi bych někde ještě našel ty kovový spony... Ale ani u toho minulýho semi nepovedlo je tam uchytit.
    Musi to jit, od toho tam ty spony jsou

Mám nejasnej dojem, že u starýho ani nešly chytit za chladič, a na větráku stejně nedržely
    Ale to je jedno, nějak si poradím.
    Tu vrchní pozici myslíš nemá smysl využívat?

Věk
    42
    Vliv
    284

Mám nejasnej dojem, že u starýho ani nešly chytit za chladič, a na větráku stejně nedržely
    Ale to je jedno, nějak si poradím.
    Tu vrchní pozici myslíš nemá smysl využívat?
    Nevim, prijde mi to pak zbytecne zaplacany, ten vetrak za chladicem procesoru ten ohratej vzduch podle me vytlaci ven z casu uplne v pohode sam, ale nemam s touhle skrini zkusenosti, osobne bych radsi ale dal jeden fan na chladic cpu (aby chladil primo ten pasiv) a jeden fan nechal na odvadeni ohrateho vzduchu (pozice 2).

a co udelat tunel od vetraku cislo 2 k chladici CPU, aby bylo nasavano pres tento chladic? mas to temer v linii, zadny "harakiri" to nebude, otazka par minut a par ctvrtek a hned budes vedet na cem jsi... pokud bude zlepseni, muzes to "dotahnout do konce" nejakym lepsim tunelem...

Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
    Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
    VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W

Už jsem to víceméně vyřešil, teploty přijatelný.
    Ale proč se mi sakra zastavuje/neroztáčí Noctua na CPU? Mám jí na ULNA redukci.

Senior Member Avatar uživatele Gestler
    Věk
    41
    Vliv
    231

Už jsem to víceméně vyřešil, teploty přijatelný.
    Ale proč se mi sakra zastavuje/neroztáčí Noctua na CPU? Mám jí na ULNA redukci.
    Některé GB MB z mé zkušenosti i na PWM pro CPU pokud byl v Biosu nastavený režim větráku na auto,snižovaly napětí v případě že PWM nebyl připojen,jedna dokonce i v případě že připojen byl
    INTEL Core I7 2600K D2 @5Ghz HTon , Asus Maximus V Extreme Z77,4x4GB Kingston Predator 2400Mhz,MSI LIGHTNING 680GTX 1400/7100,24"Benq PVA 16:9
    2xSamsung SpinPoint F1 HD322HJ Sata II RAID 0 + Intel X25 SSD,WD my BOOK 1TB,700W Delta Electronics/HP,Hama - URAGE.
    Chlazení : Čerpadlo: Laing 18W + XSPC TOP Radiatory: MORA2 + 9x120mm fan , XSPC RX480 + 4x120mm fan Bloky : CPU - CAWEDOG ZOUY 2.0 NB,SB+MOS EKuniversal
    HARD CORE HW SERVIS - SERVIS S POUŽITÍM PROFESIONÁLNÍ TECHNIKY V OBLASTI : REBALLINGU, REFLOW, DIAGNOSTIKY - kompletní opravy poškozeného PC HW, které vám nikde jinde nenabídnou

Tak mám všechny tyhle regulace na disabled...
    Zkusil jsem u CPU dát enabled, což by podle popisu mělo pouštět pořád plnej kotel... Sice je kabel jen 3pin, ale možná to pomůže.

Moderátor Avatar uživatele Over
    Věk
    52
    Vliv
    312

Pokud nechceš upevňovat na ten Thermal větrák, tak bych ho uchytil horizontálně a udělal windtunel směrem k horním výfuku. Jinak je samozřejmě nejůčinější varinata s větrákem co tlačí vzduch přímo do pasivu. Tuhle skřín jsem měl tu čest poznat a nemá dobře vyřešený dolní segment, špatně se odvětrává. Je lepší nechat otevřenou tu spodní plastovou přepážku, zlepší se znatelně chlazení HDD v dolní části. Pokud je tam nemáš, využiješ čelní spodní otvor k nasávání vzduchu.

# Core i7 2600K # Noctua NH-D14 SE2011# ASUS P8Z68-V Pro # Kingston 8GB DDR3 1600CL9 LoVo # EVGA GTX670 FTW Sig2 # X-Fi Titanium (+LM4562) # SSD Intel X25-E 32GB # SSD Intel 320 Series 160GB
    #WD1001FALS+SILENTMAXX # Optirac AD-7200S # Enermax MODU87+ 800W # Chieftec Dragon BIG # fan control Sunbeam Rheobus # Logitech G15NEW + G5 # EIZO S2031W-E # Sennheiser HD555 (595mod) #

Member Avatar uživatele goodji
    Věk
    53
    Vliv
    278

Takhle jsem řešil chlazení já: https://picasaweb.google.com/1137892...831421/Chladic
    Na fotkách je úplně první prototyp (fotky jsou přes 2 roky staré). Nové fotky jsem ještě neměl čas udělat.
    Asus A88XM-A, DualCore AMD A4-6300, 4x2GB DDRIII 1600, LCD Acer K272HL, SSD Patriot Blaze 60GB,HDD SAMSUNG F3 500GB

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. homemade fanless case, pasivní chlazení by VlasTik
    Založil VlasTik v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 25
    Poslední příspěvek: 30.09.2006, 19:43
  2. Chlazení pasivní = chlazení kapalinové (vodní) - jde to elegantně??
    Založil DANNY v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 03.08.2006, 16:57
  3. Ideální chlazení disku do 3,5" pozice
    Založil Aliencz v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 42
    Poslední příspěvek: 11.02.2006, 14:09
  4. Mrazík-Nejlepší chlazení PC !!!!!UZ TO JEDE!!!! (testuju)
    Založil Neo2199 v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 92
    Poslední příspěvek: 21.08.2004, 00:03
  5. Vodní chlazení zdroje
    Založil honzanun v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 8
    Poslední příspěvek: 22.04.2004, 20:25

Pravidla přispívání