ad Blacknight - instaloval a ne jednu.
Osobně preferuji Debian (běží mi na něm dva routery* a mám jej jako sekundární systém na PC víceméně podle představ - až na pomalý boot, skoro minuta je na mě moc).
* netinst, čistý a holý systém, staženo a nainstalováno jen pár balíčků, které tam jsou nezbytně potřeba + MC pro můj uživatelský komfort, díky Martymu pak funguje routování na míru. Přesto by to šlo optimalizovat (v tomto případě boot).
Mandrivu jsem po špatné zkušenosti s Mandrake nepoužil. Taktéž nemusím SUSE, nepotřebuji obrovský balík, stačí mi málo. Ale zároveň chci systém maximálně optimalizovaný pro daný počítač, což už trivialita není. U oken to za pomoci nLitu dokáže skoro každý.
Bohužel např. na Debianu založené Ubuntu, které má jinak velký potenciál, tyto možnosti výběru během instalace nemá a rychlost taky nic moc. Má i zbytečné programy, které stejně dávám pryč a místo nich dávám náhrady. V tom je lepší on-demand instalace Debianu. Jenže u SUSE a Mandraku (u Mandrivy předpokládám, že to bude stejné), je milion kategorií a milion programů. Pro základ ale stačí vybrat kancelářské programy, prohlížeč, přehrávač, komunikátor, správce souborů a pak volit kategorie a zda a co v nich (typu programátorské nástroje, hry...)
Nicméně bych tu nechtěl řešit Linuxové distribuce.
Co se týče absence prohlížeče, napadají mě dva scénáře:
a) IE tam nebude, ale bude stále funkční možnost využít jeho jádro pro Windows Update nebo třeba pro stažení jiného prohlížeče jako to lze v XP po vykostění IE nLitem při zachování jádra (netřeba mít spuštěný iexplore.exe, ne zrovna málo uživatelů IE browsí v okně Průzkumníka pomocí adresního řádku a jsou ještě další způsoby),
b) nebude tam ani jádro a to si myslím nebude ani korektně fungovat (nehledě na nutnost kuchat hluboko do systému)
Vzhledem k tomu, že systém je udělaný podle a) a IE je jen nadstavba nad svým jádrem, které je více či méně integrováno do jádra systému, bude se to také situaci a) blížit