Ja osobne provozuju DVB-S tuner na vistach (pokud by ti nevadily porizovaci naklady, tak byt tebou presel bych na DVB-S).
Zatimco u obycejne TV je situace prakticky jednoducha. Vis jaky mas zpusob prijmu, mas TV s vestavenym tunerem nebo set top box pro ten druh prijmu, spojis to vsecko dohromady a funguje to.
U PC je to horsi. Musis resit ovladace, software a sloty na desce (pokud kupujes interni tuner). Pro pozemni vysilani si muzes koupit analog, digitalni a nebo hybridni tuner. Nerekl bych, ze hybridni nebo analog maji vetsi vyznam, protoze analog stejne vypnou. U DVB-S a DVB-C karet se musi davat pozor na HD ready. Stejne jako u set top boxu i tady tuner ovlivnuje jestli bude umet dekodovat full HD nebo ne. Predpokladam ze u DVB-T to bude stejne nicmene otazka je jestli ma vyznam si porizovat full HD kartu kdyz DVB-T neni full HD a pokud vim ani se neplanuje aby bylo (legislativu na to zrusili a ted je full HD povinne jenom pro DVB-S, u DVB-C nevim).
Pokud si poridis full HD ready tuner, jeste to neznamena, ze se na to budes moct divat. Pokud tuner budeme povazovat za set top box u televize, monitor za televizi, tak v zapojeni u TV chybi prvek software, ktery je u PC zapojeni. Software je druha cast ktera musi podporovat full HD jinak ti to full HD nepojede.
Software samotny nijak extra CPU nezatezuje. O vetsinu se stara tuner sam a vsechno dekoduje.
Hardware jako takovy doporucuju Technisat.
Obcas se mi to pohada s grafikou nebo zvukovkou nebo se to uplne cely desynchronizuje, ale vinim 64-bit visty vs. ovladace technisatu.
ProgDVB - umi full HD, ale pouze ve zpoplatnene verzi. Jinak je to freeware. Umi CAM modul. Da se k tomu koupit i server, kdy se pak da vysilat po lokalni siti doma (na divani se by mela stacit freeware verze jejich klienta).
DreamDVB - umi full HD a je kompletne free. Na drouhou stranu neumi CAM modul, mozna pres nejaky plugin nebo neco (ptal jsem si kdysi na jejich foru, ale ted uz nevim odpovedeli me takovym stylem, ze jsem ztratil zajem to pouzivat). Takze se da pouzit jenom na FTA (free to air) televize.
Originalni software Technisatu sice vypada hodne schopne, ale programujou ho primo pro urcity verze ovladacu takze se neda pouzivat univerzalne. Diky 64-bit vistam ho tim padem nemuzu pouzivat a moc o nem nevim.