Radost mi nekazíš. Za rok bude cena jinde. Tyhle věci se objevujou nárazově, většinou když se někde čistí sklady, a pak už jsou nesehnatelný. Loni byly na ebai poměrně časté (a levné) TV Schneidery - teď jsou ceny na jíné úrovni
Stejně tak Tevidony od Zeisse - loni byly na aukru běžné, prodávaly se kolem sta korun, protože je nikdo nechtěl. Jakmile se objevily redukce na m4/3 šla okamžitě cena těch zajímavějších (širších a světelnějších) nad 1000Kč, na ebai byla na dvojnásobku našich cen, teď už jich je tam jen zlomek, minimální cena jsou dva litry a jde nahoru.
Stačí jen aby na to někdo na zahraničních fórech potvrdil kompatibilitu, cena vyletí a zboží zmizí...
Tohle se netýká jen starých skel pro m4/3, ale prakticky všech. Když jsem to loni začal sledovat, chodily třeba Biotary 75/1.5 na ebayi tak za 6000Kč, u nás za 3000-4000Kč. Před dvěma týdny šel na ebai za 15000Kč. Mluvil jsem s člověkem, který to sleduje dýl a ten mi říkal, že když mu ho před třemi lety někdo nabízel za dvanáct set, tak ho odmítl, protože si říkal, že radši počká, až bude cena ještě níž. Krom Heliosů 58/2 a Pentaconů 50/1.8, kterých je zatím hodně, šla cena téměř všeho za poslední rok na dvojnásobek. U některých i víc. Loni v létě se mi zdálo dát za Jupiter-9 85/2 700Kč příliš moc, letos se běžně prodávají za 1800-2000 (na ebai 2500-3000) a byl jsem rád, že jsem ho sehnal za litr.
Nejsem ekonom ani obchodník, ale nejsem si vědom, že by existoval nějaký artikl, jehož cena by takhle rychle stoupala. Leckdy jsem si rval vlasy, že jsem něco mohl sehnat levněji, ale po tomhle vývoji mi je to úplně jedno. Prakticky všechno, co tu mám, dnes můžu prodat v průměru o polovinu dráž, než jsem to koupil. Lepší mít peníze v tomhle s úrokem 50-100%, než v bance za 2-3%
/sorry za OT