berraneck: Myslím, že padesátky jsou velice odbré obecně - alespoň z toho, co jsem měl možnost vyzkoušet, jsem nenarazil na žádnou vyloženě špatnou. Naprostá většina jich je velice ostrých a pokud už není úplně ostrá, tak má alespoň výborný bokeh. Jestli jsou nějaké výjimky, tam snad leda value triplety (Domiplan 50/2.8...), ale tam zase pamětníci upozorňují, že ve své době byly tak levné, že si je mohl dovolit kdokoli.
jan555: To máš pravdu, ale na rozvoji širokých zoomů má imho zásluhu výpočetní technika. Objem výpočtů je tak obrovský, že se bez ní prakticky nedaly vyvíjet. Už při vývoji pevných ohnisek zabraly většinu doby právě výpočty...
Pokud by šlo o konkrétní ohniska, tak pod 15mm toho pro kinofilm moc nebylo, ale na 15-17mm už ano - hlavně 17mm bylo zastoupeno docela dost v japonských značkách - Tokina, Vivitar, Soligor, Fujinon... 15mm (rectilinear) nabízela třeba Sigma a Asahi-Pentax (který dostal návrh 15/3.5 od Zeisse výměnou za patent na devítivrstvý Asahi Super-Multi-Coating, který Zeiss uvedl pod názvem T* - připadá mi, že někdo v Pentaxu tehdy musel dostat nechutně zacálováno, protože jednostranná výhodnost přímo bije do očí)
U nás ale byly prodávané jen východoněmecké a sovětské produkty a ty pro SLR opravdu končily na 20mm.
Tehdy ale byly populárnější rybí oka - těch bylo opravdu hodně...

Odpověď s citací