Stránka 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Výsledky 26 až 50 z 82

Téma: Pláč nad směřováním technologie DSLR

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Standardní Re: Canon 500D

No já bych třeba taky pokukoval po jiném systému, ale nějak nevím proč - počty mi nevychází...
    Prodám 10D za 4K, 70-200/4L za 12K, sigmáckej blesk za 3K, sigmáckou 17-70 za 5K, Canoní padesátku za 2K a hromadu příslušenství za 1K. Mám nějakých 27 tis. Kč a za to moc velký divadlo neudělám. Co mi nejvíc chybí je velmi kvalitní záklaďák s rozsahem ekv. 28-100 se světelností 4 a lepší. Do čeho sakra jít? V tomhle rozpočtu nemám šanci a nechám si v brašně dál hnít 10D... ale když se to tak vezme, tak jsem s tím spokojenej.. tělo mě neomezuje, občas bych jen užil větší rychlost burstu nebo aspoň delší buffer a pohotovější AF. Chjo.

Nicméně to jsme slušně OT a asi to tu splitnem.
    Jen pls někdo vymyslete název pro nový thread- nevím, jak tyhle výkřiky pojmenovat.
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Senior Member Avatar uživatele ICE29
    Věk
    38
    Vliv
    272

Standardní Re: Pláč nad směřováním technologie DSLR

ako som uz pisal do susedneho threadu, aj ja som nad tym premyslal, ale tiez sa mi to nejak nevyplati... pokial sa fotografovanim nezivim tak racej investujem do inych veci
    nakoniec sa vzdy prichytim ako stale citam o fototechnikach porovnavam rozne znacky skla atd. a fotim menej ako by som chcel
    C2D E6550 & Athlon X2@4200+ + FSC Loox N560 + Nokia E51 + Dell Latitude D630
    Sony a700+bordel okolo

No jasně, přechod z jednoho systému na druhý ve stejné generaci (obvykle i o jednu novější) nepřináší většinou z pohledu těla nic extra zajímavého a když do foto, tak za sklo bývají líp utracené peníze. Nebo za dovolenou či jinou příležitost, kde je příležitost a hlavně čas něco nafotit ... A za sebe můžu jen souhlasit - osobně mám s technikou aktuálně jediný problém, málo času jí využívat.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Tiež poznám profíka s Canonom, ktorý je (alebo už iba bol?) fanatický Nikonista. Asi 2-3 roky dozadu získal za zlomkovú cenu 1Ds Mark II a do roku sa zbavil záložného Nikonu D100 aj Nikkorov. Teraz práve postupne rieši nákup ultrasvetelných pevných skiel (50/1.2 L už má), nakoľko mu výstup nepostačuje a sťažije sa na ostrosť a to má L-kové sklá ako 24-70/2.8 a 70-200/2.8. Spomenul som mu že by možno bolo na čase vrátiť sa k Nikonu, ale nakoľko by to bola vysoká jednorázová investícia, tak sa to snaží riešiť takto, kupuje superprofi triedu a plánuje 5D Mark II. Tvrdí že výstup z 50-ky je o tiredu inde, ale tá cena? A aj tak si myslím že po upgrade na 5D bude tam kde bol. Druhý problém je to, že kým som mu nepovedal že už aj Nikon robí full frame, tak o tom ani nevedel, ale je tu jedna vec ktorá asi Canon profi tiredu naozaj podrží. Vysoká cena Nikonu a Nikkorov. Teľo za 8 tisíc, sklá rádovo o stovky eúr drahšie. Človek pri prezbrojení vie źe ho to bude stáť nejaké peniaze, ale ten cenový rozdiel je už tak veľký že ide do toho iba ten, kto kvôli niečomu špecifickému musí prezbrojiť.
    Každopádne škoda že s Canonom to aktuálne ide takto dolu vodou (aspoň čo sa týka ich ponuky), lebo takto s Nikon úplne kľudne môže dovoliť predávať svoju techniku o desiatky percent drahšie, na čo nakoniec doplácam ja, Nikonista. Kua Canon, pochlapte sa!
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Drží? 1D MkIII je snad největší průser Canonu, co pamatuji ... A mimochodem, pár profíků s Marky poslední generace znám a žádnému z nich neříká pane.
    Nemyslim si, ze to byl zase takovy pruser. Jednak ne vsichni, kteri si rychle 1D porizuji, foti sport a rychle akce a druhak to telo bylo vyrazne prekopano, vcetne AF, ktery se chova uplne jinak, nez u mkII. Viz. http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dm3af/index.html
    Znam lidi s mkIII a nikdy jsem od nikoho neslysel kriveho slova (aneb kazdy takovy majitel je hrdy a neveri, ze si koupil neco spatneho). Jedine pripominky jsem slysel akorat na adresu velikosti a vahy. Pravda, nikdo z nich taky nemel prvni serii, ale az nejaky ten blue/green-point, takze se jim submirror problemy zrejme vyhly.

Ale je to jen moje (fanaticke?) presvedceni, kazdy at si udela vlastni nazor podle svych potreb.

... Nebo za dovolenou či jinou příležitost, kde je příležitost a hlavně čas něco nafotit ... A za sebe můžu jen souhlasit - osobně mám s technikou aktuálně jediný problém, málo času jí využívat.
    Tak, vidim to stejne.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

A abych taky prilozil polinko do ohne, muzete mi tu vypracovat elaborat na tema low-pass (antialiasing) filtru pred cipem, ktere se vyrazne podileji na tvorbe blata (a ze ty rozdily nejsou model od modelu zrovna male)
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

To není můj názor (mě 1D upřímně nezajímá), měl jsem a mám dojem, že to je obecně převládající názor (jinak např. sledovat postupné testy od Roba Galbraitha či diskuze na velkých fórech bylo opravdu výživné). Jestli je to průser, nebo ostuda, ať tomu říká kdo jak chce. A 1D je především o AF a rychlosti, docela by mě zajímalo, co tím kdo fotí jiného? Měl jsem dojem, že si 1D v aktuální generaci kupují skoro výhradně fotografové sportu nebo wildlife?
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Taky si rád popláču

Jsem toho názoru, že se skly to není tak špatné, co se rozlišení týče. Problém je v senzorech. Low-pass filtr "rozhodí" obraz, který by se promítl na plochu menší než 1 pixel, na celkem 9 pixelů (3x3). Následně dvě třetiny obrazu vznikají interpolací - a pokud se nepletu, tak se výrobci ani nesnaží nějak zlepšit ty algoritmy pro interpolaci - pokud jsem přehlédl, že někdo zavedl wavelet nebo fractal scaling, tak mě kdyžtak opravte, ale nenarazil jsem na to.

Takže i kdyby objektiv na ten 15MP APS-C senzor stačil, tak výsledek bude neostrý a aby výsledek vypadal jakž-takž, je třeba, aby objektiv byl co do rozlišovací schopnosti šílený overkill, aby i po veškeré "filtraci" z detailů něco zůstalo. Uznávám, že třeba 5D-II je v tomhle nějakým záhadným způsobem lepší a i v originálním rozlišení mi ty výstupy přijdou lepší (vyšší per-pixel detail), než na jiných tělech, ale jedna vlaštovka jaro nedělá...

Problém je podle mě v tom, že se výrobci uvrtali do slepé uličky. Marketingově tlačili megapixely a i když teď mají nové koncepty senzorů, je to problém, protože jejich papírové rozlišení bude nižší - a ačkoli bude kvalita výstupu i skutečné rozlišení na vyšší úrovni, tak to průměrný zákazník nepobere. Žádný z výrobců s tím nebude chtít přijít jako první, protože je to velké riziko (zvlášť v současné ekonomické situaci) a i když je výrobcům i znalým zákazníkům jasné, jaký význam má 20MP na APS-C senzoru, tak je to stále cesta nejmenšího odporu a nejvyšší jistoty. Pro výrobce.

V tomhle ohledu stále doufám v Sigmu, která jde od začátku jinou cestou, případně Fuji, která se nebojí experimentování. Pokud jeden z těch dvou vydá vlastní řešení, jehož kvalita výstupu přiměje uživatele (a hlavně recenzenty) k zamyšlení, pak Canon, Nikon i další nebudou mít problém prohlásit: "Ano, tenhle koncept - nebo ještě lepší - můžeme nabídnout taky, za 6 měsíců ho máte na pultech". Ale za současné situace myslím giganti první krok neudělají.

---

Na sklech by mi spíš vadilo to, jak je tlačena světelnost u retrofokálních objektivů. U nějakého mainstream zoomu budiž, ale pokud jde o pevné (více) široké sklo, kde by člověk čekal použití na architekturu nebo krajiny, tzn. použití se zacloněním, tak mi světelnost jako f/1.8-f/2.8 připadá mimózní. Jenom to vnáší potřebu mnohem komplexnějších korekcí, takže z toho vzejde vždycky vyjde nějaká pazgřivina - buďto distorze, nebo CA, nebo i okem viditelný rozdíl mezi ostrosti ve středu a u krajů... Bylo by mi milejší, kdyby světelnost začínala na f/4 (i víc, pokud by to pomohlo), ale tyhle problémy tam nebyly.

Lidi občas argumentují tím, že jednoduchá distorze nebo CA je softwarově korigovatelná. To ano, ale na úkor rozlišení, podle kterého si většina těchto uživatelů dané sklo vybrala Oni by příslušné korekce mohli udělat i výrobci při návrhu skla, ale nedělají, protože by to bylo na úkor rozlišení (většinou jde o výber určité rovnováhy mezi jednotlivými vadami). To ale není vhodné, protože rozlišení je priorita - měří se v recenzích, uvádí se ve srovnávacích grafech, lidi podle něj nakupují, stejně jako podle megapixelů...

V padesátých letech nebylo problém navrhnout retrofokální sklo 100% prosté barevné aberace - dnes to vypadá jako nemožný počin...

http://img2.abload.de/img/sdim8522hr0uyo.jpg
    http://img3.abload.de/img/sdim7761hr9i6a.jpg
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

no-x, mluvíš mi z duše. Foveon je pro mě aktuálně jedinou myslitelnou metodou jak přejít na DSLR, ale vzhledem k bajonetu, čekání na SD15 a nákladech na přechod jednoduše setrvávám na svém fullframe, do kterého se cpou ruličky po 36 snímcích. jenže když se zamyslím nad tím, co tobě leze ze 4,7Mpix foveonu s 50 (nebo i 110 let) starými skly, tak si nemohu pomoci: diskuse jsou stále plné i relativně či zcela odborných fotografů, kteří jsou zaslepení a krásu jiného konceptu než "toho svého bayeru" nevidí, nebo nechtějí vidět (ono pokud někdo vyházel půl mega za výbavu za psoeldních deset let a človíček s SD14 se dostane na 70-80% technické kvality jeho fotek, pak je to i pochopitelná ješitnost).

i zdejší obhajování canonu/nikonu/olympusu je toho pro mě jasným důkazem, to co tobě leze z foveonu je krása a představa adekvátního fullframe snímače je nádherná (ač aktuálně nereálná). když k tomu "zaslepení odborníků" připočteme ještě supermasáž, kterou v médiích provádí canon a nikon buď přímo, nebo formou svých fanatických fanoušků z řad různých redaktorů, moc daleko se asi ještě nějakou dobu nepohneme. do té doby je tu stále ještě kinofilm, který okázale toleruje moje fotografické neumětelství a umožňuje mi přesně to, co chci: věrné barvy, nikoli za nedokonalostí starého konceptu schovanou hromadu matematiky.

Senior Member Avatar uživatele ICE29
    Věk
    38
    Vliv
    272

hm, je to moj nazor, fandim sice Foveonu uz od doby ked moj spoluziak na zakladnej o nom robil seminarnu pracu a vsetkym nam o tom prednasal, ale osobne zasa nevidim nejaky extra rozdiel oproti Sigma DSLR a nejakymi inymi... ano skla su ostrejsie na prvy pohlad, ale realne rozlisenie je docela nizke, keby som downsamploval 24MP fotku tak to bude ostre rovnako, farby su otazka vkusu, niekto nechce verne podanie farieb a nalezite podla toho fotky spracovava ... (aj ked je pravda, ze prave u nas v sony tabore sa nadava na nemoznost dostat zo sony masiniek farby pleti ktore mala minolta )

ja vidim buducnost hlavne vo FF, na ktore budu musiet kvoli marketingu v buducnosti prejst vsetky znacky (samozrejme okrem Oly a teda asi Sigmy), takze 15-20MP APS-C budu mozno (?) na dlhsiu dobu co sa tyka hustoty snimaca maximum
    C2D E6550 & Athlon X2@4200+ + FSC Loox N560 + Nokia E51 + Dell Latitude D630
    Sony a700+bordel okolo

ICE29: Foveon nezůstane do skonání světa na současném rozlišení. Ale tady nejde o Foveon, tady jde o plnobarevné snímače obecně. Pracují na nich všichni výrobci, ale nevydává je žádný. Myslím, že s technologiemi a finančními možnostmi, jako má Canon nebo Nikon, by pro ně neměl být problém vyvinout řešení s akceptovatelným rozlišením.

Jinak Sigma by klidně mohla z wafferu sekat větší kostky - současný Foveon má plochu 1/3 full-frame, takže FF verze by měla přes 14MP. Vzhledem k tomu, že je Foveon srovnatelný rozlišením (z pohledu skeptika) o bayeru o dvojnásobném rozlišení, tak by to kvalitativně bylo blízké 30MP výstupu, nad čímž by imho nenaříkal nikdo...

Problém by ale byla elektronika - kdyby zpracování a ukládání bylo ještě 3x pomalejší, než nabízí Sigma nyní, oslovilo by to asi opravdu jen skalní fandy a "pixel-peepers"
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

Fotím na film, takže si mohu dovolit ten luxus neřešit pičoviny a tvořit. Když chci určitý výsledek, vezmu podle toho film, vyvolám ho v patřičné vývojce a jsem spokojen. Veselé pojednání má L.Kamarád ve svém článku, který se sice netýká hlavně digitálu, ale svůj názor na toto médium tam vyjádřil trefně.

V technologii jsou dnes neskutečné možnosti, ale všechno se to odehrává v laboratořích a ne na pultech obchodů. Možná časem, ale do té doby budu spoléhat na prověřené médium. Když jsme u těch digitálů, jak řešíte archivaci? Myslím archivaci na dobu řádově desítek let.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    Na sklech by mi spíš vadilo to, jak je tlačena světelnost u retrofokálních objektivů. U nějakého mainstream zoomu budiž, ale pokud jde o pevné (více) široké sklo, kde by člověk čekal použití na architekturu nebo krajiny, tzn. použití se zacloněním, tak mi světelnost jako f/1.8-f/2.8 připadá mimózní.
    Jenže ono to holt dost lidí chce ... A mimochodem, ne každý jde po číslech a parametrech, zaznamenal jsi "aféru" se světelnostmi retrofokálních Zuik?

Citace Původně odeslal Bob van Sikorski Zobrazit příspěvek
    človíček s SD14 se dostane na 70-80% technické kvality jeho fotek.
    Sluší se dodat, že na 70-80% (a za vhodné konstelace i víc) se často může dostat majitel špičkových skel na konkrétním těle i s "blbým" seťákem, prostě kvalita/schopnosti nestoupají s cenou lineárně ... Co se týče starých skel, tak špičková MF skla tedy imho nebyla levná nikdy a často jsou i dnes přes svůj věk pekelně drahá. Ano, když člověk odhlédne od AF a zoomu (což jsou dvě věci, které většina lidí samozřejmě vyžaduje), tak se jistě dá v ohniskovém rozsahu nějakých 35-135 (?) mm najít (viz no-X, zajímavý koníček). Čím víc dolů nebo nahoru, tím hůř. Kdo fotil na filmu na 15 mm? A kdo na 600 a víc mm? Naprosté minimum lidí, ale dnes to chce každý druhý.

Citace Původně odeslal ICE29 Zobrazit příspěvek
    keby som downsamploval 24MP fotku tak to bude ostre rovnako
    Zkoušel jsi downsample ze svého foťáku?

Ad migrace na "FF" - v dohledné době imho hodně těžko. Náklady jsou pořád dost vysoké a prodeje (přes obrovskou masáž) poměrově k menším formátům velmi nízké. Ale za 10 let se třeba historie bude opakovat a 35 mm pojede nejvíc, kdoví.

Ad Foveon - jsem - či spíš byl jsem - taky sympatizujícím. Ale blíží se to bodu mrazu, jak se nic neděje. Předpokládám, že porovnat se s jinými omezeními danými koncepcí není úplně triviální, nebo ještě nevznikla ta potřeba (ale sám bych tipoval, že kdyby tam ten potenciál opravdu byl, tak už Foveon někdo koupil, fúzoval či nalicencoval a rozvinul nebo nalil do toho prachy). Byť úplně jiný, tak v tomhle obdobný a na doladění poměrně nejistý mi připadá Kodak Trine koncept, jak to je s dalšími to netuším.

Až přestane plakat (ehm, thread se tak jmenuje ) "pár" lidí a projeví se to výrazně na trhu, tak pak se to s nějakou prodlevou pohne. Já bych si myslel, že to ale pojede trošku jinou cestou - že běžnému laickému kupujícímu čím dál méně záleží na MPx je zřejmé, ale že se to nepřesouvá do toho, že by mu o to víc záleželo na AF, AWB, processingu, měření, atd. to taky, vždyť spoustu lidí nezajímá ani ergonomie a objektivy ... Záleží možná tak na displeji.

A za sebe to takhle černě (jak to tady vypadá) vůbec nevidím. Ona taky tahle diskuze vznikla (to ne, že by se týkala jen toho) na základě strategie Canonu, konkrétně 500D a 50D. Tohle hlavně reflektuje pozici Canonu jako firmy s největším marketsharem, taková Sonka A350 tu už nějakou chvíli je (a spokojeně se prodává se shitoidním 18-70), to samé s Pentaxem K20D (a zřejmě podobně "kvalitním" sklem v setu) a nikdo to zvlášť neřešil. Za sebe mám pocit, že minimálně Nikon, Sony a Olympus neměli na pultech nikdy tak dobré věci, jako mají dnes, u ostatních je to snad trochu na diskuzi, ale žádná vyložená tragédie se neděje.

To riziko následování tu je, ale otázka spíš zní, jak velké ... A co kompakty? Zdá se mi to jen, nebo tam potichu tenhle problém vyvstal dřív a proto teď začínají velké firmy chrlit foťáky bez navýšení MPx, zato vodotěsné, nárazuvzdorné, čím dál rychlejší, se stále lepším videem, v různých stylech a barvách, s čím dál širokoúhlejšími a na druhé straně delšími skly, atd.? Pokud se mi to nezdá, extra obavy mít nemusíme, protože to v DSLR nabere podobnou cestu.

Citace Původně odeslal berraneck Zobrazit příspěvek
    Veselé pojednání má L.Kamarád ve svém článku, který se sice netýká hlavně digitálu, ale svůj názor na toto médium tam vyjádřil trefně.
    Profesionál či lépe odborník si vytvoří názor vlastní a na amatérskou obec nejsou názory a praktiky pana Kamaráda (a spousty další "top profi") aplikovatelné. Domnívám se, že říkat to tobě je nošením dříví do lesa, ale tohle je prostě hodně mimo a komentář si zaslouží - řekl bych, že "když je film nejlepší pro Kamaráda, tak je i pro mě" je realitě ještě o moc vzdálenější vazba než oblíbené "když je Canon nejlepší pro fotografy na olympiádě, bude i pro mě".

Jenže ono to holt dost lidí chce ... A mimochodem, ne každý jde po číslech a parametrech, zaznamenal jsi "aféru" se světelnostmi retrofokálních Zuik?
    O co jde?
    Co se týče starých skel, tak špičková MF skla tedy imho nebyla levná nikdy a často jsou i dnes přes svůj věk pekelně drahá. Ano, když člověk odhlédne od AF a zoomu (což jsou dvě věci, které většina lidí samozřejmě vyžaduje), tak se jistě dá v ohniskovém rozsahu nějakých 35-135 (?) mm najít (viz no-X, zajímavý koníček). Čím víc dolů nebo nahoru, tím hůř. Kdo fotil na filmu na 15 mm? A kdo na 600 a víc mm?
    Mno myslím že speciálně ty jako olympusák bys mohl tušit cenu některých MF Zuik a jejich kvalitu Namátkou špičková 21/2, která se na ebay prodává okolo 800USD(bohužel); anebo 50/1.8, která se prodává za pár šlupek a je to netušený poklad.

ad. kamarád: ten člověk je docela blázen, na druhou stranu bez své zatvrzelosti by asi těžko dosáhl výsledků, jaké má. osobně fotím na film z jiných důvodů než on, ale chápu proč se vydal takovým směrem jakým se vydal; film konkrétně u krajinářské fotky dosud vede, ač se na něj už SF stěny dotahují. hlavním argumentem těchto lidí je ale malá velikost čipu a spojené problémy s objektivy.
    Naposledy upravil berraneck; 23.04.2009 v 00:40.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

O co jde?
    O to, že prasklo, že udávané světelnosti u většiny těchhle objektivů nepředstavují jejich fyzickou světelnost (tj. plně otevřenou clonu), ale optimalizaci pro co nejlepší kvalitu. Jinými slovy po zmáčknutí aretačního tlačítka objektivu se rozpojí kontakty a clona se plně otevře a v tu ránu jdou některá f/2.8 - f/4 skla na f/2.2 - f/2.5. Trochu se tím může zhoršit ostrost, stejně jako vinětace, ale v nejhorším tak na poměry jinde obvyklé. A funguje to skutečně na lecčems ... Závěr si udělá každý sám, podle mě je to na dnešní dobu abnormálně perfekcionalistický a "čistý" způsob, který se jim ale co do peněz asi zle nevyplatil. Proto bych taky neřekl, že je vyloženě dobrý a proto taky některá skla nejsou fyzicky tak malá, jak být mohla (na druhou stranu uživatelé můžou u spousty skel řešit to, o co jde - hloubku ostrosti a čas - a nezabývat se tím, při jakém zaclonění sklo začne "fungovat").
    anebo 50/1.8, která se prodává za pár šlupek a je to netušený poklad.
    To je právě o tom, jestli to je poklad za tu cenu, nebo obecně. Můžu ti říct, že současné Zuiko 50/2.0 je oproti tomuhle sklu opravdu citelně lepší a to asi úplně ve všem. Jasně, za jinou cenu. (21/2.0 reálně neznám, některá další špičková MF Zuika ano a ta zrovna lítají klidně v tisících dolarů i dnes, z pohledu 4/3 jsou nezajímavá, z pohledu větších formátů pro fajnšmekry mohou být)

Ano, když člověk odhlédne od AF a zoomu (což jsou dvě věci, které většina lidí samozřejmě vyžaduje), tak se jistě dá v ohniskovém rozsahu nějakých 35-135 (?) mm najít (viz no-X, zajímavý koníček). Čím víc dolů nebo nahoru, tím hůř. Kdo fotil na filmu na 15 mm? A kdo na 600 a víc mm? Naprosté minimum lidí, ale dnes to chce každý druhý.
    Široká ohniska se rozmáhají kvůli cropu. Nemyslím, že by bylo moc lidí, kterým efektivních 20-25mm nestačí. Zmíněných 15mm akorát odpovídá 24mm, což ani dříve nebylo nijak raritní ohnisko (ani pro DSLR). Kvalitní širokáče byly, jen ne pro M42 závit - spíš pro RF. Už před rokem 1900 existovaly plně korigované širokoúhlé objektivy odpovídající dnešním cca 17mm - Hypergony. Jeden je k vidění třeba u Škody v neprodejní vitríně dole popravu.

U těch delších ohnisek se dá vybrat, ale nad 200mm jsou ta skla těžká, navíc pro moderní modely už hraje i stabilizace a to je myslím pravý důvod nárůstu obliby delších ohnisek.

Ad Foveon - jsem - či spíš byl jsem - taky sympatizujícím. Ale blíží se to bodu mrazu, jak se nic neděje. Předpokládám, že porovnat se s jinými omezeními danými koncepcí není úplně triviální, nebo ještě nevznikla ta potřeba (ale sám bych tipoval, že kdyby tam ten potenciál opravdu byl, tak už Foveon někdo koupil, fúzoval či nalicencoval a rozvinul nebo nalil do toho prachy).
    Foveon před pár měsíci koupila Sigma. Bezdůvodně to nebude. V podstatě vidím jen dva možné důvody - buďto má nějaký větší plán a nechce, aby jí ho někdo zmařil vlastním odkoupením Foveonu, nebo se chystá vydání nějakého alternativního řešení a Sigma se obává, že by Foveon mohl koupit někdo jiný, aby tím získal vlastní alternativu. Ještě by mohlo jít o patenty.

Jinak Foveon vznikl jako více-méně nevýdělečný projekt Dicka Lyona, který byl silně alergický na koncept bayerovy masky a jelikož si nic alternativního nemohl koupit, tak vytvořil firmu, která mu to vyvinula (resp. ve které ho jeho přítel Dick Merrill vyvinul). Merrill ale loni zemřel, na což koupě Foveonu Sigmou docela navazovala. Těžko říct, jaké jsou plány, ale z pohledu Sigmy šlo údajně o minimální pořizovací náklady.

Těmi UWA myslím dnešní rozšíření ekv. ohnisek - stačí se podívat, kdo všechno pěstuje na 35 mm zoomy od 14-17 mm, na APS-C od 10 mm, na 4/3 od 7 mm ... Alespoň já taková skla za dob filmu nevídal.

Ad Sigma a Foveon - určitě nechci Sigmu podceňovat, ale mám pocit, že ten potenciál prostě nemá, myslel jsem spíš některého z větších hráčů, který by do toho jakkoliv skočil.

Mno nevím o jak vzdálené historii se bavíme, ale už v 70.letech tu byly hodně široké skla jako Nikkor 13/5,6 či později Canon FD 14/2,8L; a ačkoli to nejsou zoomy, ta možnost ohnisek zde byla. Také je na jednu stranu fajn, že tu jsou takto široké skla, ale krom fotografie interiérů si moc nedokáži představit nutnost takto krátkých ohnisek.

Sigma s Foveonem je rozhodně zajímavá záležitost, leč když se mi dostala SD14 do ruky, nemohl jsem se přenést přes kretenismus ergonomie, pomalost toho foťáku a mrňavý hledáček(i když z důvodu menšího čipu), bohužel.
    50/1,8: To je právě o tom, jestli to je poklad za tu cenu, nebo obecně. Můžu ti říct, že současné Zuiko 50/2.0 je oproti tomuhle sklu opravdu citelně lepší a to asi úplně ve všem. Jasně, za jinou cenu.
    To je jisté, nové macro 50/2 je v současné době stejně špičkové jako ve své době OM 50/2. Avšak zmiňovaná 50/1,8 je řekl bych poklad všeobecně, avšak to je všeobecně rozšířený subjektivní názor; má velice příjemné podání, fajn bokeh a je dost ostrá, hlavně na portréty super sklo. Rozhodně bych to sklo řadil mezi mnohem dražší kousky.
    Naposledy upravil berraneck; 23.04.2009 v 01:57.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    273

Veselé pojednání má L.Kamarád ve svém článku, který se sice netýká hlavně digitálu, ale svůj názor na toto médium tam vyjádřil trefně.
    Já si pořád říkal, co mi to jméno říká - a už mám jasno v galerii má chlápek supr fotky, dokonce mám od něj doma i kalendář. A pravda, článek je opravdu zajímavý...

Tohle hlavně reflektuje pozici Canonu jako firmy s největším marketsharem, taková Sonka A350 tu už nějakou chvíli je (a spokojeně se prodává se shitoidním 18-70), to samé s Pentaxem K20D (a zřejmě podobně "kvalitním" sklem v setu) a nikdo to zvlášť neřešil. Za sebe mám pocit, že minimálně Nikon, Sony a Olympus neměli na pultech nikdy tak dobré věci, jako mají dnes, u ostatních je to snad trochu na diskuzi, ale žádná vyložená tragédie se neděje.
    S tím setovým sklem Pentax 18-55mm II. generace jsi se trošku uťal - právě tohle sklo je / bylo hodnoceno jako jedno z nejkvalitnějších setových skel, navíc je relativně za hubičku (v bazarech od cca 1.500,-).
    Pokud jde o současnost, tak Pentax má určitě pár dobrých skel (třeba 16-50mm/2,8, 50-135mm/2,8, série "Limited"), ale mám pocit, že spíše "žije" z historie, což je ve spojitosti s opravdu shitoidním marketingem docela nebezpečné. Pak se nelze divit, že z koláče DSLR má ukrojen jen malý cípek a v procentuálním podílu na trhu je před ním tuším i Sony.
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Citace Původně odeslal meteor Zobrazit příspěvek
    S tím setovým sklem Pentax 18-55mm II. generace jsi se trošku uťal
    Aha, to může být. Druhou generaci jsem nezaznamenal, viděl jsem zřejmě původní (dost špatné) a nedávno jsem četl ostrou kritiku varianty v setu s K-m, tak proto.

že z koláče DSLR má ukrojen jen malý cípek a v procentuálním podílu na trhu je před ním tuším i Sony.
    V aktuálním marketsharu je za Pentaxem asi jen Panasonic a Samsung (u toho si nejsem jistý). Sony prodává několikanásobně víc zrcadlovek (myslím, že min. 5x víc).

Vliv
    273

Aha, to může být. Druhou generaci jsem nezaznamenal, viděl jsem zřejmě původní (dost špatné) a nedávno jsem četl ostrou kritiku varianty v setu s K-m, tak proto.

V aktuálním marketsharu je za Pentaxem asi jen Panasonic a Samsung (u toho si nejsem jistý). Sony prodává několikanásobně víc zrcadlovek (myslím, že min. 5x víc).
    Ano, první generace byla decánko shitoidní, druhá se pochlapila a IMHO je vyrovnaným protivníkem Pentaxu 16-45mm/4. Testík 18-55mm II v polštině.
    Jj, o tom podílu právě mluvím => jednak je to dáno (ne)činností Pentax marketingu, jednak mi přijde, že Pentaxu chybí dlouhodobá koncepce vývoje DSLR. V současnosti má na trhu v podstatě jen K-m a K20D. Proč dává ke K-m v základu seťák první generace je mi záhadou (že by ho měl plné sklady?), jen to degraduje obecné povědomí o značce. K20D je IMHO za daný peníz velice kvalitní zrcadlovka, snad neprávem poněkud opomíjená - stačí se jen podívat, kolik nezaujatých recenzí lze najít na netu. Bohužel, chybí tu něco "mezi", což byl donedávna model K200D - ten byl ale stažen z prodeje. Takže jsem zvědavý, co na nás Pentax chystá, doufám že ne ohlášení krachu
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Takže jsem zvědavý, co na nás Pentax chystá, doufám že ne ohlášení krachu
    Vypadá to, že "K7D"?

berraneck: Myslím, že padesátky jsou velice odbré obecně - alespoň z toho, co jsem měl možnost vyzkoušet, jsem nenarazil na žádnou vyloženě špatnou. Naprostá většina jich je velice ostrých a pokud už není úplně ostrá, tak má alespoň výborný bokeh. Jestli jsou nějaké výjimky, tam snad leda value triplety (Domiplan 50/2.8...), ale tam zase pamětníci upozorňují, že ve své době byly tak levné, že si je mohl dovolit kdokoli.

jan555: To máš pravdu, ale na rozvoji širokých zoomů má imho zásluhu výpočetní technika. Objem výpočtů je tak obrovský, že se bez ní prakticky nedaly vyvíjet. Už při vývoji pevných ohnisek zabraly většinu doby právě výpočty...

Pokud by šlo o konkrétní ohniska, tak pod 15mm toho pro kinofilm moc nebylo, ale na 15-17mm už ano - hlavně 17mm bylo zastoupeno docela dost v japonských značkách - Tokina, Vivitar, Soligor, Fujinon... 15mm (rectilinear) nabízela třeba Sigma a Asahi-Pentax (který dostal návrh 15/3.5 od Zeisse výměnou za patent na devítivrstvý Asahi Super-Multi-Coating, který Zeiss uvedl pod názvem T* - připadá mi, že někdo v Pentaxu tehdy musel dostat nechutně zacálováno, protože jednostranná výhodnost přímo bije do očí)

U nás ale byly prodávané jen východoněmecké a sovětské produkty a ty pro SLR opravdu končily na 20mm.
    Tehdy ale byly populárnější rybí oka - těch bylo opravdu hodně...

Vliv
    273

Vypadá to, že "K7D"?
    Tos vzal kde? Spíš to vidím na K300D, K30D a 645D

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání