S problémem barvy jsem se u Dčka nesetkal, pokud nepočítám několik odřenin na starém krytu (i kolega má jen několik holin v omlácených místech). S panty jsem se setkal, nicméně v obou případech po minimálně čtyřech letech intenzivní služby (i několik převozů denně, použití ve všemožných podmínkách) a pak u mne ještě jednou po hodně ošklivém pádu, který by žádný plasťák nerozdýchal.
A jsme zase u toho - u D600 po záruce (jinak se o to postará servis) odšroubuji několik šroubků, sundám potřebné kryty a pant jednoduše vyměním s cenou do 200 Kč. U Aceru nebo ani HP si to nedovedu představit.
U sebe jsem měnil i poměrně masivní vnitřní kovový rám (tátovi spadl otevřený NB z cca 1,5 m na tvrdou zem a kromě pantu praskl i ten) . Jenže opět si nedovedu představit, jak by dopadl Acer nebo HP, natožpak zda by to vůbec šlo opravit pokud yb se přímo nerozletěl na prvočástice.
Když jsem NB odkupoval od táty, vyměnil jsem kromě rámu a pantů i kryt displeje a klávesnici za nové, takže jako nový i vypadá a diky předešlé rozborce i takový je.
Ještě obecně k notebookům, pozor na napájecí adaptéry od LiteOnu. U Acerů jsem s nimi řešil několik problémů od toho, že špatně nabíjí, přes pískání po jeden skoro požár. Konstrukce je na ránu pěstí (vodiče na výstupu na NB spojené svázáním, což prodře izolaci a způsobí zkrat). Se zkratem jsem se setkal bohužel i u adaptéru k D630, starší menší od Delty (třeba u D600) jsou mnohem lepší a spolehlivé.
My šli do DELLu (prvního i dalších) po předešlých zkušenostech s HP, Toshibou, Umaxem (alias Clevo / Gericom) a odstrašujícími setkáními s Acery a ani zpětně bych rozhodnutí neměnil.