To je imho ale "klasická" CA, pokud tedy mluvíme oba o tom samém. Já jsem zkoušel to sklo jen chvíli (tedy, spíš jsem s ním "něco" fotil než "testoval") a přišlo mi, že v neextrémních situacích je to obvykle velmi slušné a v extrémních, že jsem viděl u 50/1.4 a 85/1.4 objektivů horší věci.
Co se týče toho, co dneska je a co není, tak tam je to imho tak, že si výrobci dovolí to, co jim dovolí zákazníci. Teď si rozhodně nepřihřívám polívčičku, když řeknu, že Zuika umí často takové věci (a některá jsou opravdu extrémně korigovaná na jakékoliv optické vady i vlastně projevy návrhu objektivu), že se nestačím divit. A k čemu to vede? Ano, sice už je dost lidí, kteří to vědí a dost testů, které to ukazují, ale trhají snad kvůli tomu Olymu zákazníci ruce? Tak nějak to asi je, alespoň myslím.
Víc k tomu asi neřeknu, určitě je po webu už dostatek fotek. Můžu jen říct, že byť mi Soňácká těla moc nesedí, tak Sony fandím přesně kvůli sklům, jako je tohle - neměl jsem v ruce zdaleka všechno, ale 135/1.8 je prostě fakt dobré a co se týče optiky, tak mu asi není ani co jiného vytýkat. Ale jistě ti dám snadno za pravdu, že tahle vada se velmi málo řeší a můžu to opepřit klidně nedávnou zkušeností s 85/1.2L na 5D MkII - neskutečně vychvalovaný objektiv, který je opravdu výborný, ale zrovna na tuhle vadu trpí fest (a byť jsem po tom nepátral, tak jsem o tom zmínky prostě nikde neviděl, mě by to za tu cenu štvalo asi dost).