Kdyz se bavime o notasu tak myslim ze otazky upgradu tady neni treba resit protoze to tady bude u obou platforem stejne. Pokazde se jedna jen o upgradu ramky nebo hdd, nic jineho neni beznym zpusobem vymenitelne. Jinak myslim ze jsem jednou googlil a nasel jsem daleko vice ukazek modifikaci macu nez normalnich notasu.
Windowsy jsem zminoval proto, protoze k praci pouzivam Rhinoceros a o nem nevim jiste ze je verze i na mac, zatim jsem se ptal v jednom eshopu ale jeste neodepsali. Proto se mi libi ze je mac tak rozsiritelny i o windows a beru to u nej jako plus. (Jinak na hry uz to do budoucna vidim spis na konzoli).
Samozrejme kdyby tam byl problem s nefunkcnosti na macu tak bych asi uvazoval vice o pc, a kdyz bych si mel vybirat mezi znackama jako dell, hp, lenovo nebo treba i alienware, o kterych je znamo ze jsou vykonne a bez vetsich problemu tak cenove uz jsou to stroje srovnatelne s macy (nebo mozna i vyssi). Takze tady v podstate zadny rozdil neni. Jako jediny problem se mi tam zda vista, sice je mozne ze je rychle vytlaci win7 ale kdo vi.. (zkousim ted betu win7 a nejde mi tam treba zadny photoshop, vim je to beta ale je tam videt ze porad tam maji chyby a problemy).
Kdyz se podivam na tu historickou tradici grafiku z druhe strany, je fakt ze pracovat na aspon z 99% stabilnim systemu je jedna z nejdulezitejsich veci co muze grafik chtit. Vim jak je to u me, s necim si hraju a proste zapominam obcas praci prubezne ukladat a jedou se mi to muze vymstit a pak se jen chytam za hlavu.. zatim jsem nemel moznost si nikde macy vyzkouset takze budu verit ze mac os je skutecne jedinecny system jak rikaji zkuseni uzivatele(plus jeho system pro zalohovani dat). jeste kdyz si vezmu ze spousta theme programku pro winy pridavaji vychytavky od macu nebo od linuxu.
O kompatibilite souboru s win moc strach nemam protoze nejaky word nebo excel v praci moc nepouziju, i kdyz jsem se docetl ze balik iWork je plne kompatibilni s klasickym office.
Ale o periferiich primo pro mac jsem moc neslysel. ale nemel by snad byt problem pripojit cokoli co je urcene pro bezne pc nebo ano? Jinak jediny komponent krom mysi bych uvazoval mozna o porizeni SpaceNavigatoru nebo neceho podobneho.
Jinak ve 3d delam hlavne v rhinocerosu jak uz jsem se zminil, a chtel bych se naucit jeste v necem jinem (maya nebo cinema).. o maxu jsem treba slysel ze na mac nejde ale jine snad vetsinou jdou. O vykonu si ale myslim ze na tom budou vsechny notebooky asi nastejno. (spise bych chtel notebook nez stolni) sice tam je "jen" c2d a neni to lepsi jako nejaky quad nebo vicejadro, ale pokud to chci na prenaseni tak to musim ozelet.
Vim ze jsem na zacatku rikal ze se rozhoduju mezi stolnim a prenosnym ale jak jsem to pres den jeste probiral tak mi vysel notas jako uzitecnejsi.