Zkusím oživit starší thread, abych nezakládal zbytečně nový.

Chtěl bych taky koupit nový stativ. Jaké jsou moje nároky?
- dostatečně vysoký (tzn. měřím cca. 190cm a nechci se u focení hrbit - nyní mám menší stativek a to hrbení mě šíleně štve - bolí záda a nevydržím dlouho koukat do hledáčku) - i když vím, že taková výška může být problém pro stabilitu/tuhost
- samozřejmě dostatečně pevný a stabilní. Obvykle na něm bude 350D+17-40/F4+ev. systémový blesk nebo 350D+70-200/F4 nebo maximálně až se 350D odkáže, tak nějaký z řady xxD.
- velikost ve složeném stavu není až tak podstatná (i když samozřejmě, co nejmenší, ale není to až tak podstatný parametr)
- co se týká hlavy, tak nevím. Zatím mám zkušenost jen s 3D hlavou a vyhovuje mi (možnost "švenkování" atd...), ale s nějakou speciální fíčurkou je toto prý možné i na kulové hlavě (kterou všichni doporučují), bohužel nevím co to je a co to stojí. Takže nevim, nechám si poradit.
- uvítal bych hák na zatížení na středové tyči - není podmínkou
- uvítal bych, když by šla středová tyč zasunout opačně - není to však podmínkou (ale nějaká makro-vychytávka by se možná časem šikla)
- bylo by fajn, když by byla k dispozici vodováha

No a pochopitelně cena co nejnižší - moje orientační představa je tak kolem 4k ..... +/- teda.

Krom všech výše popsaných Manfrott a Gitzo (které jsou většinou docela drahé) mě zaujal např. Vanguard Tracker 4. Nebo poraďte něco jiného. Díky