Výsledky 1 až 25 z 90

Téma: opencard

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele sasha
    Vliv
    300

Standardní Re: opencard

@Riksa: nemam ted cas to dohledat, ale pro zpracovani udaju je v jejich nejakem pdf dokumentu vypsano min 5 ruznych firem.
    i tak nema DPP pravo vedet kuprikladu tvoje cislo obcanky

@David: predpokladam, ze stejne jako u oayster card v Londyne, proste ji vlastnis, jaky je duvod zjistovat jestli jsi opravdu majitel? je ma zajimat, ze do metra se nedostane nikdo bez listku ne? kdyz si koupis listek v autobusu z prahy do hradce tak ti taky nikdo nebude overovat identitu, ale jestli ho mas a nevlezl jsi tam zadnimi dvermi.
    Q9450.R4850.SM215tw.P5Q-Deluxe.x500.NZC130.Pix-501.xen

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    364

Jasně, ale pokud není daná u karty žádná identita držitele, tak by bylo možné (teoreticky) využívat tuto anonymní kartu tím způsobem, že prostě "bude doma" a pokud někoho chytí revizor, tak řekne, že se přijde prokázat do centrály DPP a doplatí jen pokutu ve výši cca 50 Kč za to, že neměl u sebe doklad (ačkoliv ho jinak má)... Čili modelová situace - jedna opencard bude "sdílena" třeba třemi členy rodiny a používána v případě, že některého z členů odhalí revizor... Jde o to, jestli takovéto "dodatečné prokazování se anonymním dokladem" je možné... Protože by to určitě bylo pro leckoho zajímavé, zvláště po tom, co jsem nedávno četl, že DPP opět uvažuje o razantním zvýšení cen ročních jízdenek...
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Citace Původně odeslal D_a_v_i_d Zobrazit příspěvek
    Jasně, ale pokud není daná u karty žádná identita držitele, tak by bylo možné (teoreticky) využívat tuto anonymní kartu tím způsobem, že prostě "bude doma" a pokud někoho chytí revizor, tak řekne, že se přijde prokázat do centrály DPP a doplatí jen pokutu ve výši cca 50 Kč za to, že neměl u sebe doklad (ačkoliv ho jinak má)... Čili modelová situace - jedna opencard bude "sdílena" třeba třemi členy rodiny a používána v případě, že některého z členů odhalí revizor... Jde o to, jestli takovéto "dodatečné prokazování se anonymním dokladem" je možné... Protože by to určitě bylo pro leckoho zajímavé, zvláště po tom, co jsem nedávno četl, že DPP opět uvažuje o razantním zvýšení cen ročních jízdenek...
    Ehm a kdo rika, ze toto musi byt mozne ? Proste nemas doklad = litr pokuta.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Věk
    44
    Vliv
    364

Já neříkám, že to musí být možné, ale teď to s "normální tramvajenkou" tak běžně funguje, vyplní ti potvrzenku a když dojdeš doklad dodatečně do cca týdne nebo dvou ukázat do centrály a platíš jen jakousi "pokutu za sklerózu" ve výši cca 50 Kč (možná trochu víc, nevím přesně, už se mi to dlouho nestalo, naposled jsem tuhle daň z blbosti platil asi v roce 2006). Takže ano, můžeme tu filosoficky debatovat, zda to má být obecně možné Nicméně mě zajímá zcela konkrétně, zdali je to takhle možné s anonymní opencard
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    45
    Vliv
    331

Citace Původně odeslal sasha Zobrazit příspěvek
    @Riksa: nemam ted cas to dohledat, ale pro zpracovani udaju je v jejich nejakem pdf dokumentu vypsano min 5 ruznych firem.
    i tak nema DPP pravo vedet kuprikladu tvoje cislo obcanky

@David: predpokladam, ze stejne jako u oayster card v Londyne, proste ji vlastnis, jaky je duvod zjistovat jestli jsi opravdu majitel? je ma zajimat, ze do metra se nedostane nikdo bez listku ne? kdyz si koupis listek v autobusu z prahy do hradce tak ti taky nikdo nebude overovat identitu, ale jestli ho mas a nevlezl jsi tam zadnimi dvermi.
    imho DPP uz tvoje cislo obcanky znal i pred tim - litacku jsem si obnovoval cca 5x (ztraty, kradeze apod.) a vzdycky jsem k tomu potreboval obcanku...
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Vliv
    300

Citace Původně odeslal riksa Zobrazit příspěvek
    imho DPP uz tvoje cislo obcanky znal i pred tim - litacku jsem si obnovoval cca 5x (ztraty, kradeze apod.) a vzdycky jsem k tomu potreboval obcanku...
    tak to tedy nevim jaky byl tvuj pripad, ale cislo obcanky jsem nikdy nepotreboval ani pro litacku

@DAVID
    holt kazdy nad tim premyslime jinak, ja se snazim ochranit proti DPP a statnimu dozoru v pozadi, ty se zase snazis zneuzit je, je otazka jestli prave takovy pristup jako ty nebude bran jako priklad proc donutit zbytek aby se registroval a podporil tak vice policejni stat

Věk
    44
    Vliv
    364

sasha: Ad zneužívání - hele já si odjakživa poctivě platím jízdné, nikdy jsem programově "nejezdil načerno", jen mě tohle napadlo jako varianta pro víc lidí, kteří by tramvajenku "sdíleli"... Jinak upřímně, pokud jde čistě o stát, tak ten má už takovejch možností tě "fízlovat", že jim nějaká ta "oupnkááárd" nic navíc nepřinese. IMHO dost lidí bude na anonymní kartě využívat právě spíš tu anonymitu ve smyslu přenositelnosti... Představa, že používáním anonymní opencard stát nebude mít možnost tě fízlovat, je podle mě mírně řečeno úsměvná ČSSZ, FÚ, to jsou jen dva úřady pod kontrolou státu, které mají v DB o mě daleko víc údajů, než jsem uvedl při registraci neanonymní opencard

Vliv
    300

hele to taky neni mireny vuci Tve osobe, nicmene nesouhlasim uplne s tvym poslednim postem, samozrejme ze stat ma kupu informaci, ale to o cem tu mluvime, je lehce prenositelna vec kterou staci skenovat a sledovat tak pohyb osob, znevyhodnovani osob, atd.

Znamena to, ze kdyz maji cislo tve obcanky na urade, tak uz je Ti ukradene kde vsude ji jeste budes se svymi dalsimi informacemi publikovat?

Věk
    44
    Vliv
    364

Je mi to celkem jedno z hlediska státních institucí, nikoliv soukromých subjektů (viz diskuse o Sazce)

Ad to skenování - to platí v případě, že budeš opencard používat jinak, než jako tramvajenku... Máš pravdu že v budoucnu možná bude tento problém aktuální, ale pokud to budeš mít čistě jen na MHDčko, tak mě osobně za poslední rok revizoři kontrolovali asi tak 4x... a nepočítal bych, že kvůli opencard naroste počet kontrol na 40... Čili pokud se budem bavit o opencard jakožto tramvajence (a já jí zatím tak beru), tak že někdo zjistí, že jsem v 15. ledna v pět odpo byl na Můstku, 18. března jsem jel ve dvě ráno 53kou z putyky, v září zjistí že dvacátýho v devět jsem byl v Holešovicích a například 20. prosince v Letňanech, tak mě to nijak extra nevzrušuje Ale ano, chápu tvou námitku, u lidí, co budou využívat kartu opravdu zhusta pro jiné aplikace, to jistou možnost fízlování ze strany státu představuje

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Hmm, tak se na to podivej trebas takhle. Rekneme ze budes popotahovan kvuli nejakemu prestupku. Rekneme, ze mas nejakou tu bokovku a v dobe prestupku si byl u ni. Tudiz nemas zajem komukoli sdelovat kde a skym si byl.
    Mno cajti si zjisti ze mas tuhle karticku, nechaji si vytahnout tvuj pohyb v inkriminovane dobe, predvolaji si tvoji partnerku, tak ti jako spravna partnerka odsvedci ze tou dobou si sedel doma a cumel na bednu a oni na ni vytahnou, ze tou dobou si jezdil ze stanice X do Y.

A ten nekdo nemisi byt cajti, staci kdyz to budu ja, a ani nemusim mit pristup k te karte ani k zaznamum, staci kdyz si overim ze takovy zaznam existuje a muzu te vydirat (pocitam ze parnerka by si uz nasla zpusob jak si to overit).
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání