Výsledky 1 až 17 z 17

Téma: Snímače - masky a filtry

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Snímače - masky a filtry

Spíš mě zaráží, proč tu nebyl alespoň pokus o inspiraci lidským okem. Pokud se nepletu, jsou v něm tyčinky a čípky, jedny snímají jas, druhé barvu.
    já myslel, že na nějakym takovym principu by měl fungovat super CCD, ale zase tolik jsem to nezkoumal.

říkal jsem si, že by šel udělat čip s jedním typem buněk a měnit jen filtry, které by propoštěly jen určitou vlnovou délku...
    5D;550D; 17-40/4;50/1,8 II;100/2;Tamron 28-75/2,8; Biometar 85/2,8; Flektogon 50/4; Speedligt 430EX; Metz 30BCT4; Olympus OM4T,50/1.4,28/2.8; Minolta Himatic-F; Praktica MTL 5; Smena 8M Lubitel2; Belfoca 6x9 :) (to v avataru je bajkovej poezing matrix, jen kdyby nekdo nepoznal;))
    http://vincblack.deviantart.com/

Citace Původně odeslal Vinc Black Zobrazit příspěvek
    já myslel, že na nějakym takovym principu by měl fungovat super CCD, ale zase tolik jsem to nezkoumal.
    přibližně jo, jsou tam 2typy buněk- jedny citlivější, druhé méně. mělo by to zvětšovat dynamický rozsah čipu, prakticky to tak i funguje, ale současné CMOS čipy už dosahují podobného rozsahu takže tam velká výhoda není. nemluvě o dalších vlastnostech, které jsou v konkrétních případech překonané (Fuji S5 vs Nikon D300)..

říkal jsem si, že by šel udělat čip s jedním typem buněk a měnit jen filtry, které by propoštěly jen určitou vlnovou délku...
    to určitě, ale takové řešení by bylo pro barevnou fotografii použitelné pouze pro statické objekty a černobílý digitál by asi marketingové oddělení nepropustilo
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

To už tady v podstatě je - jen se neposouvají tři různobarevné filtry, ale jeden bayerův (o pár postů výš)
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Jako další v pořadí si vlastní verzi Foveonu patentovalo Sony:

http://www.freepatentsonline.com/y2009/0303371.html

Welcome to the copyshop...

schéma z patentu Foveonu:

schéma z patentu Sony:

senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

Objevila se řada názorů na celou situaci a je to docela zajímavé...

1. Sigma po odkoupení Foveonu zapomněla prodloužit příslušný patent, Sony toho využilo a zlikviduje Sigmu

2. Trochu pozitivnější verze: Patent obsahuje oproti verzi Sigmy jeden rozdíl, který se týká vyčítání a zpracování po vrstvách, což by mělo zlepšit poměr signál/šum. Spekulace zakládá na tom, že mohlo jít o výměnu technologií mezi Sigmou a Sony, takže by Foveon (s nižším šumem) pro Sigmu mohlo vyrábět Sony.

3. Jde čistě o záležitost Sony, která si patentovala technologie související s vyčítání po vrstvách(?)... to se ale jeví nepravděpodobně.

Další patent Foveonu:

MULTI-COLOR CMOS PIXEL SENSOR WITH SHARED ROW WIRING AND DUAL OUTPUT LINES

http://www.google.com/gwt/x?wsc=pr&w...&ct=pg1&whp=30
    http://www.freepatentsonline.com/20100155576.pdf

vypadá to na plnobarevný jednovrstvý senzor(?)

//oprava: je tradičně vícevrstvý
    Naposledy upravil no-X; 27.06.2010 v 09:53.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. základní použití filtrů pro DF
    Založil Jakubisko v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 215
    Poslední příspěvek: 28.02.2012, 19:12
  2. [Delphi] Fce na zjisteni sitove masky k IP v pocitaci
    Založil Helium v sekci fóra Programování
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 11.04.2007, 11:36
  3. vadný body u snímače foťáku
    Založil russianblue v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 11