Výsledky 1 až 25 z 50

Téma: Jednostranne zruseni objednavky pri chybne cene

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member mince Avatar uživatele mraky
    Vliv
    302

Standardní Re: Jednostranne zruseni objednavky pri chybne cene

Nic proti, ale ja mel dojem, ze autorovi threadu slo o to jestli ma prodejce na toto jednani pravo ZE ZAKONA. To co tady Jezevec pise jsou imho jeho vlastni NAZORY, kde naproti tomu riksa pise FAKTA. To je docela velky rozdil, protoze sympatizovat muzes s jednou nebo druhou stranou, ale kdyz se resi takovyhle problem, tak rozhoduji fakta a temi jsou v tomhle pripade zakony.

Navic Jezevcova averze vuci jakymkoliv obchodnikum, manazerum atd. je vseobecne znama
    Pište česky: hold × holt

hold – projev pocty nebo úcty (další význam je výkupné, vynucený poplatek ve válce)
    holt – povzdech; ve významu „inu, zkrátka a dobře“

Citace Původně odeslal mraky Zobrazit příspěvek
    Nic proti, ale ja mel dojem, ze autorovi threadu slo o to jestli ma prodejce na toto jednani pravo ZE ZAKONA. To co tady Jezevec pise jsou imho jeho vlastni NAZORY, kde naproti tomu riksa pise FAKTA. To je docela velky rozdil, protoze sympatizovat muzes s jednou nebo druhou stranou, ale kdyz se resi takovyhle problem, tak rozhoduji fakta a temi jsou v tomhle pripade zakony.

Navic Jezevcova averze vuci jakymkoliv obchodnikum, manazerum atd. je vseobecne znama
    Dovolím si s tebou nesouhlasit.
    Ať jezevec píše co chce, ať si simpatizuje s kym chce, ALE já s ním souhlasím !
    Opravdu teď nechci lézt na občanský zák. protože na to nemám teď zrovna čas, ale určitě by se tam našlo (a i se to tady na foru nekolikrát řešilo), že pokud má jakýkoliv prodejce na webu nějakou cenu. A zákazník si přes eshop dannou věc objedná. Načeš mu přijde potvrzení objednávky. Tak je to závazná forma která je uzavřená z obou stran (zákazník objednal vs obchod potvrdil - ikdyž to byl robot).

Pokud vezmu na vědomí rikšuv zákon, který zde uvedl, Tak pokud má chybná cena být 16k z původních 18k, tak mne jakož to zakázníka to přijde jako slušná a velice lákavá nabídka, a reálná (při dnešních maržích na všem).

Takže nepředpokládám že by prodejce jednal v omylu.

Čímž se vyvrátil zákon, a je tedy nyní na Vás napsat jiný zákon, který by hovořil ve váš prospěch (vy prodejci) abyste nás s Jezevcem poslali k šípku.
    Já trvám na svém zboží, které jsem objednal.

EDIT: takže - sám jsem stál na straně prodejců, že se takováhle chyba stát může a že je to prostě omyl -> http://4um.overclocking.cz/showpost....0&postcount=21 (strana 1, post 27.11., tento thread)
    RIKSA byl ten který mě z toho důrazně vyvedl ----> následující post: http://4um.overclocking.cz/showpost....4&postcount=22
    Naposledy upravil Atreides; 12.01.2009 v 11:50.
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Senior Member mince Avatar uživatele meteor
    Vliv
    278

Citace Původně odeslal Atreides Zobrazit příspěvek
    Opravdu teď nechci lézt na občanský zák. protože na to nemám teď zrovna čas
    Nákup na IČ = obchodní zákoník doufám že se nepletu samozřejmě za předpokladu, že nenakupuji za IČ pro osobní (s)potřebu.

EDIT: nedalo mi to a ještě jsem ve "své věci" CZC kontaktoval a nechal se popřepojovat na výše postavenou osobu (nějaká slečna/paní) a tak 20 minut jsme "klábosili". Říkala, že nejdůležitější skutečností je fakt, že při objednávce nebylo zboží skladem (dostupnost 2 dny), z čehož pak vyplývá bod 4 jejich obchodních podmínek (výrazná změna cen dodavatele - četl ho někdo?). A mimoto tvrdila, že 1) takových jako já jsou na konci/začátku roku jsou tisíce, 2) kdyby měli daný fotoaparát skladem třeba za Kč 1,-, jsou povinni mi ho za tu Kč 1,- prodat (stihnu-li si ho objednat).
    Krom toho potvrdila slova pracovníka SOS, že na tuto formulaci a uplatňování bodu 4 obchodních podmínek mají ze zákona právo.
    Naposledy upravil meteor; 12.01.2009 v 19:47.
    "Nejhorší není to, čeho jsme se dopustili na ostatních, ale to, co jsme spáchali sami na sobě."

Intel i5-8400 (CF) | GB Z370 Aorus Gaming K3 | Kingston 2x8GB HyperX Predator 3000MHz | GeForce GTX 560Ti | Samsung 860 Pro 512GB | SB X-Fi Gamer | Asus 2014L1T | Seasonic Focus Plus 550W | SilentiumPC Armis AR7 TG | EIZO EV 2455 | Marantz PM6006 plus Wharfedale Diamond 230 + Audio-Technica ATH-T500 | Windows 10 Pro

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Hmm, docela by me zajimalo, jestli by ti odmitli objednavku s tim, ze dodavatel vyrazne zbozi zlevnil a ze si jej tedy mas objednat znovu za 1/2 ceny.

IMO to jestli je zbozi skladem nebo ne nehraje roli, zakon nic takoveho nezna. A co se tyce vyrazne zmeny ceny, to si jiste muzou dohodnout s obchodnim parnerem (nakup dle obchodniho z.), ale pokud jsou uzavreny objednavky za puvodni cenu dle obcana, maji smulu - tomu se rika riziko podnikani.

Je to totez, jako kdybys s nekym podepsal smlouvu o postaveni baraku, samozrejme s fixni cenou (nikdo k tomu nikoho nenuti) a dodavatel ti za 1/2 roku sdeli, ze barak nebude stat 10M ake 20, protoze cihly podrazily.

Nebo prijdes do kramu, kde maj vystaveny vzorky lednic, ty ukazas na X "tuhle chci", je na ni cedule 10k a oni ti za tejden volaj, ze nebude za 10, ale za 15 ?

Nikdo te prece nenuti mit v ceniku zbozi, ktery nemas skladem a tudiz "neznas" jeho cenu.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    45
    Vliv
    330

no, ja mam pocit, ze se tady honime trochu za vlastnim ocasem, i kdyz ta puvodni otazka i odpovedi na ni jsou docela jednoduche

jak uz jsem psal vyse, pravo poskytuje ochranu tem subjektum, ktere jednaji rozumne a na zaklade rozumnych predpokladu. rozumny predpoklad pritom je to, co muze objektivne prumerna osoba vedet ci predpokladat. jednani, ktere je mimo tento ramec rozumnosti, pravo neochranuje, a je tak nevymahatelne. toto obecne zakotvuje §3 OZ a uplatni se pro spotrebitele i podnikatele.
    v nejradikalnejsi podobe OZ stanovi i neplatnost pravniho ukonu v pripade, ze takova rozumnost tu zjevne neni a existuje neci jednani ve spatne vire (viz moje citace vyse o omylu).

takze obecne plati, ze pokud muze nekdo rozumne predpokladat, ze dana cena je skutecne cenou, za kterou chce prodavajici vec prodat, pak je smlouva uzavrena i pres to, ze prodavajici nabidne vec v omylu za nizsi (ale stale "primerenou"!) jinou cenu, nez chtel. co je a neni primerene zavisi od pripadu; toto obecne sdeleni je samozrejme modifikovano od pripadu nasledujicim:
    - kazda smlouva pres internet s sebou nese (jako soucast smlouvy) obchodni podminky, ktere mohou upravovat vyse uvedene jinak a urcite ve prospech eshopu - pokud takove OP nejsou agresivni, tak by mely byt platne; v takovem pripade se uplatni nejdriv smlouva, pote zakon;
    - u podnikatelu, jakozto profesionaly, se pocita s mnohem vyssi mirou znalosti/opatrnosti a proto je jejich ochrana mensi - tomu je zase umerna mnohem mensi ochrana ze zakona, nez je tomu u spotrebitelu.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Tahle diskuse se vede víc v teoretických rovinách, proto je tak dlouhá. V praxi je imho lepší použít zdravý rozum a sportovního ducha.
    Objednám místo za 18.000 za 18 a zruší mi to... ok, zkusil jsem to.
    Objednám místo za 18.000 za 16.000 a zruší mi to... ok, tahle chyba by sice už mohla jít za prodejcem (a často také jde) a maximálně mu to připomenu, žádné "výhružky" zákonem a soudním sporem neřeším, ztráta času a hlavně sám dobře vím, že jsem se snažil využít jeho chybky a nepovedlo se...
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

Senior Member Avatar uživatele PetrT
    Vliv
    339

Citace Původně odeslal Connor Zobrazit příspěvek
    Objednám místo za 18.000 za 16.000 a zruší mi to... ok, tahle chyba by sice už mohla jít za prodejcem ... a hlavně sám dobře vím, že jsem se snažil využít jeho chybky a nepovedlo se...
    sorry, ale ani clovek co je v obraze nemuze mit jistotu, ze rozdil 10% v cene je chyba prodejce.

web: Apple MacMini 2018 | Intel i5 3.0GHz | 16GB RAM | 512GB SSD | Dell U2412M
    games: Intel i5-2500K@4GHz | GB Z68MA-D2H | Kingston HyperX 8GB DDR3 | MSI GTX770 Lightning | Samsung 840 EVO 120GB + Crucial MX300 525GB | Seasonic M12II 620W
    data: Intel G2020 | GB B75M-D3V | Transcend 4GB DDR3 | 4x WD RED 3TB | Ubuntu Server

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání