Mozna proto,ze pro socket A, kterej uzivatel Ubous ma, zadnej Intel chipset nikdy nebyl![]()
Mozna proto,ze pro socket A, kterej uzivatel Ubous ma, zadnej Intel chipset nikdy nebyl![]()
Core i5 3570K @ 4,3GHz + AC Freezer i30 | Gigabyte Z77X-D3H | 2x 4GB ADATA XPG V2 1600MHz DDR3 | EVGA nVidia GeForce GTX680 SC 2GB | SSD Kingston HyperX 3K 128GB | 2TB WD Caviar Black | Corsair GS 800W |LCD FS 23" | Logitech Performance MX | Pioneer VSX521 + Jamo D165 |
Synology DS212j | 2x 2TB WD Caviar Black |
Ford Focus ST 2.5 225HP/320Nm @ +- 250HP/330Nm
To je argument naprd - on ma socket? Snad kdyz planuju postavit pc tak z gruntu![]()
To je přeci jednoduchý - cena. Na AMD platformě (za dob K7) to máš ještě Nforce a SIS, ALI.... Všechny jsou znetelně výkonější jak VIA a nemaj tyhle problémy. Ale jsou drahý. Dnes na AMD kvete ATI, které nabízí oproti Nforce menší teplotu, spotřebu a míň problémů s USB, jinak si ale můžou podat ruku.
Na Intelu to samý. Ale on ani Intel neni svatej. Ala Problémy s AHCI na ICH 9, problémy s paměťovam řadičem na 945, PCI-E lockem. Problémy s PCI-E na P45 ala častá nekompatibilita s ATI PCI-E 2.0 grafikami a crossfire s horšim výkonem jak na 975x která má taky 2x8 linek ale jen PCI-E 1.1 a přesto je rychlejšší, atd.
Na současnej Intel máš pak ještě SIS, ale ten se bohužel neprosadil, je na něm založeno jen pár low-end desek, většinou bezproblémový. Pak Nforce, který maj občas potíže s kompatibilitou RAM a USB porty, jinak jsou na tom i líp jak Intely. A pak VIA - problémy se všim.
Ale díky bohu už VIA produkci chipsetů pozastavila. Díky bohu, neudělali novej southbridge od dob KT600 a NB byly taky katastrofický. Nekompatibilita u AGP a bylo to tak vždy, jen dnes co maj karty můtky to dolezlo do obludných rozměrů. PCI-E, který ani neni PCI-E, oni tomu říkaj V-link a je to PCI-E 1.0 koimpatibilní, ale PCI-E 2.0 karty jsou taky PCI-E 1 kompatibilní, nicméně ne V-link kompatibilní, takže tam nefungujou. Dále pak Sata řadič kde dnes nefunguje 75% disků, ohavná prostuponost ram.... ještě že už VIU neuvidíme.
The best Unreal Tournament maniac.
jenom bych rad napsal, ze na nforce2 napr. 7600GT AGP (LeadTek s AGP-PCI-e mustkem http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce...eForce_7600_GT,http://www.hardwarezone.com/articles...1&id=2031&pg=2) bezela bez problemu v AGP8x i s FW
Naposledy upravil Lukas L.; 13.12.2008 v 15:47.
Black panther - Intel E8400 (SLB9J), GigaByte EP45-UD3R, A-Data 2x2GB Vitesta, Gainward ATi/AMD Radeon 4870 512MB Gold Sample, Creative Audigy2 ZS, Samsung HD642JJ (AJ26 SMART error) + WD 6400AAKS + Samsung HD 322HJ, NEC 4571A DVD-RW, Enermax PRO82+ 525W, BenQ FP241W 24" 1920x1200, Microsoft Wheel Mouse Optical, Chicony KU-0108 mm keyboard, Microsoft VX-1000 camera, Microsoft Windows Vista Home Premium 64bit
My gadgets : custom CIR receiver, RDS receiver (for TV card), no-more-screwdriver-mobo-powerup, Atmel 89cx051 LPTprog, N3310 LCD, ...
Na Nforce 2 běhá vše, i 3850AGP, stačí jakejkoliv hotfix driver a jede to. Problémy jsou opravdu jen s VIA chipsety.
The best Unreal Tournament maniac.
Hehe ses legracni
Cely svet resi problem, ze na SOCKETu A to nechodi, ovsem tobe to bezi na NFORCE2Pokud mas SOCKET A, tak tvuj procesor nema podporu instrukci SSE2. Bohuzel, zatim z neznamych duvodu, 3D driver pri procesorech s vyssi frekvenci jako 1900MHz tuto podporu aktivuje a dojde k BSOD. Jelikoz vsechny ostatni pozdejsi platformy s AGP zbernici (Intel) jiz podporuji SSE2, tento BSOD nastava jen tam.
Jen upozornuji, ze jsou 2 ruzne verze BSOD (jina hlaska), z toho jen jeden se tyka SOCKET A procesoru. Trpi nim ale jen ovladac pro widnows XP. Ovladac pro win.VISTA jede vporadku. A co se tyce druheho BSOD, ten se neprojevoval v catalyst 8.6 a pak mozna i 8.11 (nemame 100% otestovano), nicmene je jiz opet vporadku ve verzi 8.12.
Prectete si forum tady http://www.vgaforum.com/showthread.php?t=21035 , pisu tam o tom vsem + o tom, proc je problem s instalaci oficialnich ovladacu catalyst u nekterych Ati HD2xxx/3xxx karet.
PS:
Proc VIA ? Protoze VIA chipsety KT400 a KT600 byly asi nejlepsi chipsety vubec ! Nebyla na nich jedina nekompatibilita, absolutne zadne nestability, nizke teploty na northbridge.
Naopak v te dobre NVIDIA mela venku jediny jakz-takz pouzitelny chipset nForce2. Bohuzel mel problemy pri DMA prenosech pri nizkych PCI Latency. Proto napriklad mel tento chipset problem s nekteryma pridavnyma kartama, nejznamejsi asi CREATIVE LIVE karty.
Od nForce3 to byla pak jiz jen hruza. Chybovani sitovych karet diky vstavenymu firewalu. PREHRIVANI ktere zpusobovalo chybovost pri DMA prenosech takze zvuk praskal, a data se cas od casu zapsali na disk chybne. O problemech s nekompatibilitou USB se take hodne popsalo, ale tady si nejsem jist, zda byl problem v navrhu USB radice, nebo se jednalo jen o BIOS problem, nebo to byl take nasledek prehrivani.
A to nerikam o uplne spackanem SATA radici, ktery proste nechodil s polovinou disku na trhu. I pres protesty vyrobcu disku, a snad vsech odborniku, Nvidie tvrdila sve, ze problem u ni neni. Ovsem jelikoz vsechny SATA a SATA2 disky bezely na VIA, SIS, ATI, INTEL a vsech vyrobcu sata radicu (HighPoint a dalsi), bez nejmensich problemu, a na novych nForce chipsetech jiz bezi taky, udelejte si obrazek kdo lhal. A az po letech toto Nvidia priznala, az kdyz vydala zbrusu novy SATA radic tusim v nForce 5 (pokud ne dokonce pozdeji). Pak se karta obratila a Nvidia zacala byt opravdu dobry chipset.
Skutecny odbornici mi to potvrdi. Amatery, ktery naleteli PR clancim a tabulkam vsak budou vzdy mluvit to sve.
Jo a jeste neco, rozdil ve vykonu tam byl, a opravdu byly nForce chipsety vzdy o poznani rychlejsi nez VIA. Take na nich slo nadherne taktovat. Nicmene v realnem vykonu (bez pretaktovani) se vykonnejsi chipset prejavil jen cca od +0 do +5% max. (vcetne aktivni Dual DDR).
Pokud byl nekdo zkusenej navrhar pocitacu, tak nechtel nForce ve svych PC ani videt. V zivote mi proslo rukama pres 50 PC co jsem navrhoval i skladal. Jelikoz se v teto oblasti pohybuji, znam dalsi lidi, ktery mely tu cest pracovat s nForce chipsetama. Dalsich pres 200 PC jsem servisoval, jelikoz to byla moje prace. Takze toto tady pisu z vlastni zkusenosti.
Jeste jednou a hlasite: s VIA nebyl nikdy problem (KT400 a vyse). Jo tedy ano, jeden jediny problem tam byl. A to v case VIA KT133 v jiznim mustku 686B byl problem s PATA radicem pri DMA prenosech. Od te doby nebyla nalezena jedina zavada nebo nekompatibilita.
Jeste jedna vec je u VIA specificka (KT400 a novejsi), v defaultu davali signalni napajeni na AGP zbernici presne dle specifikace, kdezto konkurence tam davala trochu vic, protoze pocitala s pretaktovavanim. Toto byla ale zalezitost nastaveni BIOSu a sla uzivatelem zmenit. Proto u nekterych grafik pri vetsich odberech, mohla nastat nestabilita, protoze pri vetsim odberu toto napeti mohlo zakolisat. Proto se doporucovalo tuto hodnotu zvednout. Pozdejsi BIOSy jiz to mely zvednuto jiz v defaultu a tak jiz ani toto nepredstavovalo problem.
Tak jsem to tady celý přečet a stejně nemám jasno. Mám tady PC s deskou K7N2 Delta-ILSR. Má to Socket A, NVIDIA® nForce2 SPP Chipset a BArton 1900/2600+. Marně se na tom snažím rozjet ATI HD 3650 512MB/AGP.
Je tam poslední BIOS co je k sehnání, zrovna tak poslední ovladače pro desku. Čistá instalace XP + SP3. Zkoušel jsem dostupné ovladače i hotfixy od ATI a nic. Karta najede do WIN a ovladače jdou mormálně nainstalovat, žádný problém to nehlásí. Ve 3D ale nic nespustím, aplikace zamrzne.
Mám to vzdát, nebo může být chyba ještě někde jinde? Mám na vrácení už jen týden.
Dík za rady.
Naposledy upravil hafca; 20.12.2008 v 10:58.
Ano ma, pise "VIA KT 600" coz je chipset pro Socket A....na kterej zadnej Intel chipset nikdy nebyl. Navic nepise o zadnym upgradu, takze trosku nechapu proc tam pises o novym pc "z gruntu" ....resi aktualni problem kterej ma Socket A desce, ne zadny kdyby, co by....nebo upgrade.
Core i5 3570K @ 4,3GHz + AC Freezer i30 | Gigabyte Z77X-D3H | 2x 4GB ADATA XPG V2 1600MHz DDR3 | EVGA nVidia GeForce GTX680 SC 2GB | SSD Kingston HyperX 3K 128GB | 2TB WD Caviar Black | Corsair GS 800W |LCD FS 23" | Logitech Performance MX | Pioneer VSX521 + Jamo D165 |
Synology DS212j | 2x 2TB WD Caviar Black |
Ford Focus ST 2.5 225HP/320Nm @ +- 250HP/330Nm
Tomas> ja taky nemluvim k nemu, ale obecne, jak je snad z meho textu patrne...
Tak zkoušel jsem ještě několik her a do této chvíle to na té mé výše zmiňované sestavě šlape bez problémů. Každopádně oficiální catalysty mi kartu nenašli-až na ty ovladače od Powercoloru.
Když už byla řeč o těch intelech, tak teď jsme zkoušeli tuto grafárnu na desce Asus P4P800-VM s procesorem Celeron 2,8GHz, deska má integrovanou grafiku, která se automaticky vypne při řidání nové. Bohužel při připojení HD3850 vůbec nejede obraz - LCD nedostává žádný signál a to ani po vypnutí grafiky v Biosu (se starou Ati radeon9600pro to jelo). Pokud někdo víte co s tím, tak se nestyďte a napište, jdem experimentovat dál...
Aaaaa tak se obávám, že mi grafárna odešla...asi to už neunesla...
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)